Friday, January 1, 2021

RESEPI TELUR SOTONG MASAK KARI KERING

 Assalamualaikum semua,

Selamat tahun baru 2021 kawan-kawan 🎉🥳🥳🥳. Moga tahun ini kita dapat menang, moga tahun ini lebih baik dari tahun lepas. Pergi jauh-jauh covid 

Pagi tahun baru ini aku tetap akan kongsi resepi macam biasa. Resepi yang pertama kali aku cuba masak. Telur sotong... ada kawan di JUPEM jual 1kg RM24. 

Bahan-bahan:

6 ke 7 keping telur sotong, potong ikut suka

6 ekor sotong potong 3

1 biji bawang besar, hiris nipis

5 ulas bawang putih hiris nipis

5 biji cili api, potong serong

2 tangkai daun kari

2 sudu besar serbuk kari ikan (kari apa pun boleh)

1 sudu besar serbuk kunyit

2 keping asam keping

Garam

2 sudu besar minyak

Cara Masak:

- Gaulkan sotong dan telur sotong dengan serbuk kunyit dan sedikit garam

- Gorengkan sotong dalam kuali hingga agak masak, baru masukkan hirisan bawang, cili, serbuk kari dan daun kari

- Bila bawang agak layu masukkan telur sotong gaulkan rata dan tutupkan kuali dengan penutup... masakkan untuk 5-10 minit

- Buka penutup masukkan asam keping dan gaulkan lagi masakan tu, bila tengok semua dah masak matikan api.

- Dah siap...

Gini lah rupa telur sotong, bukan macam telur yang biasa kita jumpa dalam perut sotong... kotla ini telur yang belum betul keras

Gaulkan telur sotong dan sotong dengan serbuk kari dan garam 

Masak sotong dulu sebab dia berair

Nampak air dia tu, bila air nya dah agak kering masukkan la bawang

Masukkan la semua bumbu tu ya

Masukkan telur sotong gaulkan rata lepastu tutup kuali dengan penutup biar cepat masak

Lepas dah buh asam keping, nampak dah masak semua baru matikan api

Telur sotong.... sedap kenyal 


31 comments:

  1. Assalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
    Selamat menyambut tahun baru masihi 2021, semoga hari ini lebih baik dari semalam.
    Wah, resepi lagi.. sedapnya. Boleh dah dibukukan resepi yang ada tu..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam ustaz, nak dibuku kan segan pulak resepi asal boleh gini

      Delete
  2. Macam-macam kawan Dana masak. Selalu susah jumpa telur sotong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dana yang masak kak bukan kawan yg masak

      Delete
  3. teringin nak makan telur sotong besar camni tp susah la nak dpt di Kelate ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak jumpa telur yg ada sotong ada waktunya kot

      Delete
  4. Sedapnya telor sotong..
    CH kalau beli sotong Akan Cari sotong yg ada telor...
    Bagus lah Ada Jual telor sotong..
    CH pun suka masak Kari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada musim banyak sotong bertelur memamg suka pilih jugak

      Delete
  5. Sedapnya teloq sotong tu! OMG huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM KENAL,

      Feel free to visit blog saya, especially kepada yang berminat untuk menambah pendapatan dengan Jamu Tun Teja :) atau boleh whatsapp saya www.wasap.my/60147571830

      TERIMA KASIH DANA!

      Delete
  6. kalau seafood, sotong is my most favorite!!!

    ReplyDelete
  7. wah boleh coba nich resepnya nya

    ReplyDelete
  8. Selamat tahun baru 2021 Dana.
    Akak tak pernah lagi masak telor sotong ,mesti sedap agaknya.Anak akak ada yang alergi tu yang jarang beli sotong dan sewaktu dengan nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru juga kak... yelah bila ada ahli keluarga ada alergi kita pun tak seronok nak masakan yg dia alergi tu kan... kalau tingin makan kt kedai jelah kak heheehe

      Delete
  9. Sedapnya sambal sotong kak dana . kita pun suka gak sambal sotong lawan dengan nasi lemak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal sotong dengan nasi lemak mau bertambah makan

      Delete
  10. Tak pernah lagi beli telur sotong sebab jarang jumpa. Kalau beli sotong terselit telur sotong tu je lah dapat rasa masak sekali. Mudah macam sotong gaya kak dana. saya pun campak campak gini je senang. Sedap sotong dan telur sotong kenyal kenyal ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kebetulan ada yang jual, kita pun cuba lah macamne heheheh

      Delete
  11. Sedap makan telur sotong....tapi tak pernah lagi buat menu ini...

    Jemput join giveaway dekat blog saya

    https://naimyart.blogspot.com/2021/01/giveaway-minyak-herba-asmak-by-kak-ecah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat dengan lauk lain selain telur sotong tu hehehe

      Delete
  12. SEDAPNYA MASAKAN TELOR SOTONG KENA BELI SOTONG YG GEMUK BARU ADA TELOR YG BESAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak... tapi kalau musim bertelur memang seronok memilih

      Delete
  13. Apa rasanya telur sotong tu dana.. Macam best je nak cuba..

    ReplyDelete
  14. Wah nampak sedap betul!!! Tak pernah lagi masak telur sotong.. mesti sedap kan!

    ReplyDelete
  15. sedapnya...tak pernah buat special untuk telur sotong macam ni..biasa masak sekali aje dengan sotongnya..boleh cuba lain kali..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...