Tuesday, January 26, 2021

RESEPI DAGING MASAK PALEMBANG

 Assalamualaikum semua,

Selalunya aku kongsi resepi hari jumaat je, tapi ada beberapa kawan minta kongsi resepi daging masak palembang yang aku masak minggu lepas. 

Resepinya mudah je dan sedap.

Bahan-bahan:

800-1kg daging, potong nipis

2 biji bawang besar, kisar

5 biji bawang merah kecil, kisar

5-6 ulas bawang putih, kisar

3 sudu besar cili boh

2 batang serai, ketuk

1inci halia, kisar

2 inci lengkuas,kisar

1/2 cawan kicap manis(boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian)

2 kotak kecil santan

rempah 4 sekawan

1 senduk minyak masak

Cara Masak:

- Tumiskan serai dan rempah 4 sekawan hingga naik bau, dan masukkan bahan kisar tumiskan sebentar baru masukkan cili boh, masak hingga pecah minyak

- Bila dah pecah minyak, masukkan daging gaul rata dan tutupkan periuk masak dengan api sedang untuk 15 ke 20 minit bukan penutup dan balikkan dan gaul dagingnya lagi

- Masukkan kicap manis dan santan gaul-gaul lagi dan tutupkan penutup lagi biarkan untuk beberapa minit hingga daging empuk.

- Bila dah agak kering dan dah empuk matikan api dan sedia di hidang.


Ini bahan utamanya

Tumiskan serai dan 4 sekawan hingga naik bau

Masukkan bahan kisar, kacau biarkan 5 minit dan masukkan cili boh

Masak hingga pecah minyak dan kering macam ni

Baru masukkan daging gaul rata 

Tutup supaya daging cepat masak dan bahan meresap



Masukkan kicap manis dan santan tutup lagi hingga hampir kering atau pekat kuah

Ini hasil akhirnya...

Gabunga yang sesuai

Daging palembang

24 comments:

  1. Dapat bayangkan kelembutan dan kemanisan daging tu kak dana. Sedapnya. Kecur pulak sebab dah lama tak makan daging. selalu makan daging raya je setahun sekali sebab bukan penggemar daging. tapi kalau dapat daging sedap memang best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun bukan penggemar daging jarang masak, kadang beberapa bulan baru beli... tapi bila dh dibeli mcm2 masakan nk cuba

      Delete
  2. Aduiii sedapnya daging masak palembang, tapi mcm masak kicap johor gayanya sbb ada tambah santan, lain sikit sbb ada serai pulak. Ada nampak mcm rendang pun ye.
    Buat masak ayam pun sodap nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam nk sama tapi ini versi pekat dan ada lengkuas, dana tak pernah masak kicap boh lengkuas kak

      Delete
  3. Sedapnya nengok, nak try jugalaaa..selalu makan nasi padang ada daging palembang ni rasanya..

    ReplyDelete
  4. Ish elok kejadiannya. Geram je tengok. Hahahaha

    ReplyDelete
  5. Ok sangat kak, mcm rendang tapi ada kicap gitu

    ReplyDelete
  6. Terima kasih untuk resepi,nanti boleh saya cuba šŸ˜Š

    ReplyDelete
  7. tgk je dah buat terliur. kau masak tak pernah tak sedap di mata ku.. šŸ¤£šŸ¤£

    ReplyDelete
  8. Cantik daging masak Palembang tu Dana.

    ReplyDelete
  9. Aduyaii sedapnya.. nampakncam daging masak kicap atau kerutuk

    ReplyDelete
  10. ya ampun sedapnya...terus teringin nak daging

    ReplyDelete
  11. sedapnya tgk ni kak dana masak.. nak pegi ruma boleh? heehhe

    ReplyDelete
  12. uishh memang nampak sedap masakan daging palembang ni..padan pulak tu dengan nasi minyak atau beriani..

    ReplyDelete
  13. tu dia resepi dah keluar. boleh cuba nanti.

    ReplyDelete
  14. walaaa Dana..kalau dapat cicah pulut kuning memang mantapppp..

    ReplyDelete
  15. Wah sedapnya kejadiannya.. kalau ada kesempatan nanti boleh cuba ni!

    ReplyDelete
  16. Tq resepinya.. boleh variasikan masakan daging

    ReplyDelete
  17. tq kak dana..atas resepinya.. Inshaa Allah ada kelapangan boleh cuba nnt!

    ReplyDelete
  18. Sedaapnyaaaaa...nanti nak buat la....x sabar...

    ReplyDelete
  19. Macam masak kicap tapi bila tengok bahan dia macam rendnag pun ada..
    nampak sedap bila dah siap..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...