Assalamualaikum semua,
Bertemu kita semula di hari jumaat yang indah, tadi masa gerak dari rumah nampak langit gelap dah dekat sampai pejabat baru gerimis halus. Di doakan buat saudara kita di johor, pahang, terengganu dan kelantan yang sedang diuji moga masalah banjir akan segera pulih.
Hari itu aku kan ada kongsi pembuatan roti pastu ada kawan yang minta kongsi resepi yang aku guna. Aku guna resepi yang paling mudah dan ringkas tapi alhamdulillah menjadi.
Bahan A:
200ml air suam
1 paket yis( 11gm)
4 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat
Bahan B:
3 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan planta/ mentega
1 sudu teh bread improver ( abaikan kalau tiada)
1 sudu teh bread softener (abaikan kalau tiada)
1 biji telur
1 sudu teh garam
Topping:
1 biji telur
sedikit susu cair
Pukul hingga sebati
Cara masak:
- Masukkan semua bahan B dalam bread maker. Bahan A masukkan dalam 1 bekas tinggalkan 10 minit biar kembang baru masukkan dalam bahan B.
- Set fungsi dough pada bread maker. Biarkan BM yang buat kerja menguli dan menaikkan doh dalam masa 1 jam 30 minit.
- Selepas selesai 1 jam 30 minit keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk manja, uli-uli untuk keluarkan angin
-Bahagikan doh dan bulat-bulatkan, kalau nak letak inti bolehla letak inti dalamnya dan bulat-bulatkan
- Susunkan roti yang dah di beri inti dalam aluminium tray biarkan untuk 20-30 minit untuk roti naik lagi seganda . Sapukan roti dengan topping sebelum taburkan gula atau bijan.
- Bakar roti dengan suhu 170-180c untuk 20 minit dengan api atas bawah
- Bila roti sudah masak, sapukan permukaan roti dengan mentega atau planta.
Selamat mencuba ya
Ini bahan B |
ini bahan A sebelum kembang, kacaukan supaya gula hancur lepastu biarkan |
selepas 10 minit, kalau tak naik jugak lepas 15 minit mungkin yis tu dah rosak |
Masukkan semua dalam BM |
pilih fungsi `dough` kalau trio nombor 11 |
Sebab BM aku kecil aku kene buka penutup supaya tak melekat dohnya... |
sambil tunggu BM menguli kita bulat-bulatkan inti |
Bila dah makin naik kembang boleh la keluarkan doh |
Kita pun tumbuk-tumbuk atau uli untuk keluarkan angin sebelum bulat-bulatkan |
Sebab dohnya elastik aku tak bulatkan sangat letak inti dan tarik-tarik supaya jadi bulat yang cantik |
ini inti coklat, aku tak bulatkan sebab dia melekat padi jari, jadi cuma kaup dengan sudu dan letak pada doh |
kali ini dapat 3 bekas, 1 bekas dalam oven... kiri inti kacang merah kanan inti coklat |
Rupa dia memang tak berapa lawo... hehehe takpe makan sendiri kan |
Masa tengah bakar dia naik lagi kembang dan montok |
coklat rice takde, aku letak bijan dan gula perang atas nya untuk inti coklat |
sapukan planta atasnya lepas keluarkan, mentega tarak... dia jadi kilat |
Aiyan tengah makan roti coklat, melambung-lambung pujian dia tau |
Inti coklat, puas makan sebab banyak intinya |
Untung orang yang pandai meroti ni, jimat dah hehe
ReplyDeletetapi kerajinan benda paling utama syaz oi hehehhe
Deleteaww gebu gebas nya..suka nyaaa
ReplyDeletehehehe alhamdulillah menjadi
DeleteBestnya dapat buat roti bun sendiri, boleh try resepi ni nanti..tq sharing
ReplyDeletesila cuba nanti tau...
Deleteroti inti kacang merah mmg sodapppp...fav...dapnya dana..geboooo..bole wat bisnes tu
ReplyDeleteitulah mula lah berangan nak buat inti macam-macam hehehe... nak buat bisnes kene bagi cantik dulu licin rupa atasnya tu kak hehehe
DeleteWaaa gebunyaaaa.. puashati buat sendiri.. lama gak tak meroti ni..
ReplyDeleteitulah bila buat menjadi dia macam ketagihan nk buat lagi n lagi hehehe
Deletebestnya ada gambar step by step... mcm senang je... buat inti chicken kari kentang kan?? tq dana!!!
ReplyDeleteaah kak dana kalau nk share resepi suka letak step-step, inti kari sedapnya
Deletetak nak buat, nak yang da siap..pos sini..hahaha
ReplyDeletehahaha kalau ke kl jgn lupa roger
Deleteterbaik rati dana menggebus selalu
ReplyDeletealhamdulillah kak, menjadi pernah jugak bt tak jadi kak heheheh
Deletesedapnyaaa... inti coklat... dah rasa dekat tekak ni...
ReplyDeleteinti tekak tu akak buat sendiri intinya, nnti akak share sini
DeletePandai Dana buat roti. Akak ni, kalau benda yang libatkan yis, fail la. Donut pun jadi tak gebu. Bagus ye Dana, ada bread maker. Akak teringin juga dulu, nak sambor sebiji. :)
ReplyDeleteDana dulu pun tak tau kak tp cuba lagi n lagi insyallah jadi
DeleteThanks share resepi kak dana. Ada bread maker syok buat ni. Kalau tak, jenuh nak menguli doh tu.
ReplyDeleteSama2 dik, ye dulu sibuk nak meroti masa beli BM jadi kene lah digunakan bukan ditukunkan heheheh
DeleteBagus kak, memanfaatkan sebaiknya :)
DeleteTengok Dana buat memang rasa boleh buat juga. Rupa cantiklah siapa kata tidak lawa.
ReplyDeleteSelamat pagi Ahad.
Insyallah boleh buat punya kak.... cayok2
Deletewarna yg shiny dan nampak gebus mcm tu mmg sedap mkn waktu minum petang combine dgn kopi waktu hujan..fuh.
ReplyDeleteTulah kalau waktu sejuk musim hujan makan dengan kopi o atau teh o panas memang layan
DeleteBM dah rosak, kalau nak buat kena uli dgn tangan je lah mcm arwah mak akk buat.
ReplyDeleteNmpk sedap tu dana, mkn panas2 mmg layan kan, jimat pun jimat. Untung ayyan ada ibu yg rajin, hehe.
Dulu dana ada BM besar dh rosak pastu beli tapi kecik pulak... dh bwli kali ke 2 trs kene guna masak mcm2 takmo rosak rugi
Deletesedapnya. nice sharing sis :)
ReplyDeleteAlhamdulillah, tq nanti cuba ya
Deleterajinnyer.. 😅😅😅
ReplyDeletePuas hati betul bila masak anak puji melambong macam Aiyan ini..
ReplyDeleteBahagia rasanya kan Dana..
Wow bestnya makan roti hasil air tgn sendiri. Akak xde bakat meroti.. bread maker pun tarak
ReplyDelete
ReplyDeletemenangkan uang sebanyak-banyaknya hanya di AJOQQ :D
AJOQQ menyediakan 9 permainan seru :)
WA;+855969190856
Numpang promo ya Admin^^
ReplyDeleteayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
- Telkomsel
- GOPAY
- Link AJA
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.IONPK.ME (k)
add Whatshapp : +85515373217 x-)