Assalamualaikum semua,
Geram je aku pagi - pagi dah nyanyuk, beria aku taip entri ni bagi resepi tapi lupa nak update tak ter save. Dana-dana.... sabar jelah
Kisahnya beberapa minggu lepas, Edy ke pasaraya Giant dan nampak kepala tenggiri ni. Giant kadang bila petang dia boh ikan atau seafood lain dengan separuh harga. Jadi dia tengok banyak kepala ikan ni dah harga murah dia pun beli lah. Dia beli 3 bekas kepala ikan dan 3 keping badan.
AKu siap mintak resepi kari ikan ni dengan mak, sebab kari ikan mak memang sedap. Sesekali beli ikan mahal kan kita nak la hasilnya pun umppph. Aku ni dahla jarang sangat masak kepala ikan.
Bahan-bahan:
6 keping kepala ikan, 3 keping badan
3 biji bawang merah, kisar
5-6 ulas bawang putih , kisar
1/2 inci halia, kisar
Rempah 3 sekawan
2 paket kecil rempah kari ikan babas, bancuh dengan 1 cawan air panas
3 keping asam keping
2 1/2 kotak kecil santan
Kacang bendi
Tomato
2 tangkai daun kari
Garam/ gula secukupnya
Air secukupnya
3 sudu besar minyak
Cara Masak:
- Tumiskan rempah 3 sekawan dan daun kari, masukkan bahan kisar masak hingga pecah minyak
- Masukkan rempah kari yang telah di bancuh masak lagi hingga pecah minyak
- Masukkan kepala ikan dan gaulkan dengan rempah hingga rata, tutupkan kuali dengan penutup untuk 5 minit
- Buka penutup dan terbalikkan kepala ikan supaya masak sekata, masukkan asam keping dan air 1 cawan. Masakkan hingga ikan masak
- Buka penutup masukkan santan, 1 cawan air, bendi, tomato dan 1 keping lagi daun kari masakkan dengan api kecil hingga masak.
- Tambahkan gula garam dan perisa perasanya bila dah ok boleh matikan api.
* Kalau suka kari berkuah atau pekat boleh tambah air ikut kesesuaian
besar gabak ikan ni |
bahan utamanya |
tumiskan hingga pecah minyak tau |
bila dah pecah minyak baru masukkan kari kacau lagi |
masak hingga pecah minyak tau, kalau tak tak sedap kari tu |
masukkan ikan dan kepingan daging gaulkan serata sebelum tutup kuali dengan penutup |
pastikan kita terbalikkan ikan tadi supaya masak sekata, masukkan bendi dan tomato akhir sekali |
dah siap... kari kepala ikan kita |
kari kepala ikan tenggiri fevret ni sedap sgt
ReplyDeletebetul tu kak, teringat-ingat je kak oi hehehhe
Deletesedap. makan nasi bertambah-tambah Ros kalau macam ni. hihi
ReplyDeleteitu yg bahaya tu cik rose oi hehehhe
DeleteSedap nampak...rasa nak makan lagi walaupun baru saja buat hujung minggu lepas..
ReplyDeletehttps://naimyart.blogspot.com/
itulah pasalnya... kalau beli kat kedai 1 kepala tu dah berapa puluh kan
Deletesuka kari kepala ikan tp MIL yg masak..selalunya MIL guna ikan merah....suka part mata tu
ReplyDeletebuat masa ni tak jumpa lagi kepala ikan merah yang murah kak heheheh... kalau offer tingin jugak guna ikan merah
Deletekalau kat utara ni kami tak guna asam keping dalam kari tp bancuhan air asam jawa
ReplyDeletepaste asam jawa ada tapi saja guna asam keping kak
DeleteBesar betul kepala ikan.
ReplyDeleteTidak pandai makan kepala ikan.
udah di belikan kita masak je heheheh
Deletetudia...ammi tak pernah lagi masak kepala ikan tenggiri. biasanya pak incik beli kepala jenahak atau merah je.
ReplyDeletenanti kalau ada cuba beli dan masak kari ammi, mesti terangkat
Deleteikan tenggiri memang sedap masak kari, kalau family saya suka pedas, saya akan tambah cili kering blend tiap kali masak kari ikan atau kari ayam..bahan yang lain sama..:)
ReplyDeletedana tak boh cili kering sebab aiyan tak makan pedas
DeleteAkk terus terang jelah dana, akk and family tak minat dgn kepala ikan, tak reti makan, tapi akk tau kari dana ni mesti meletup sbb dah cukup bahan2nya tambah2 dgn sayur2 tu, kuajnya buat lebih cicah dengan lempeng kelapa, ermmm..nikmat
ReplyDeletehehehhe ye kak tak semua orang suka kepala ikan... tulah kuah nya pekat makan dengan lempeng ke prata memang sedap
Deleteteringat arwah ayah mertua ,dtg kl mesti nak mkn kari kepala ikan
ReplyDeletekalau ada kedai kegemaran mesti nak cari punya
DeleteKalau ai masak kari tumis kari dulu. Kena try resipi ni pula.
ReplyDeleteItu la mcm2 gaya kan... nanti gaya akak lak
Deletetiba2 teringin makan kari huhuhu
ReplyDeleteesokla cari hehe kalau masak mmg nda sbb malas hahahaha
Hehehhehe takpe ada masa bila rajin cuba masak
DeleteSama menu kita minggu ni Dana. Suami Kak yang suka makan Kari kepala ikan, Kak Tukang Masak je.
ReplyDeleteSedap tu kepala ikan tenggiri buat Kari.
Heheheh layan makan kepala ni, kdg yg besar banyak dagingnya
Deletejom join giveaway saya https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/12/digital-arts-giveaway.html
ReplyDeleteInsyallah
DeleteBiasanya aku beli gulai kepala kakap di resto Padang.
ReplyDeleteTapi disini ada resepnya, jadi keluarga kami dapat memasak sendiri.
Waaah mantap !.
Terimakasih telah berbagi resep.
Salam.
Masak sendiri lagi puas makan
DeleteAduhhh, sedapnya kari. Terliur kita. Hehe
ReplyDeleteNanti cuba ya
DeleteYa Allah sedapnya, makan kuah banjir.. yummsss
ReplyDeleteBetul baru terasa heheheh
Deleteuish sedap kari kepala ikan ni. nice resepi :) ♕Tiara Sapphire♕
ReplyDeleteTerima kasih
DeleteAssalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteWahh, resepi lagi. bolehlah salin resepi ni. kami biasa buat kari kepala ikan merah. tapi orang tua-tua dahulu tak bagi makan kepala ikan, katanya takut jadi bebal..hehehe
Wsalam, amin... cuba ya nanti ustaz dengan ikan apa pun ok
Deletebendi tu menambah kan selera gulai ikan tu!
ReplyDeleteIya betul tu
DeleteKari camni, cicah roti pun sedap. :)
ReplyDeleteSedap kak... cicah lempeng pun on
Deletemabeles kari kepala ikan tenggiri kak dana. Bikin lapar tengah malam ni haa
ReplyDeleteItulah macam ketagihan lak , akak seminggy lps tu msk lg kari ni
Deletewowww memang besau betul kepala ikan tenggiri tu kak!
ReplyDeletewow ikan dia...kak dan ^_^ sedap kari ikan..
ReplyDeleteshida kan tak pernah lagi masak kari ikan huhuuu
sbbnya suami xmkn ikan ^_^
ReplyDeletemenangkan uang sebanyak-banyaknya hanya di AJOQQ :D
AJOQQ menyediakan 9 permainan seru :)
WA;+855969190856
Besar kepala ikan tuuuu.. puas makan.. !
ReplyDelete