Assalamualaikum semua,
Bila tiba akhir tahun selain burger mcD prosperity ada sesuatu yang aku tunggu-tunggu. Ubi ngaku atau arrowhead, orang cina yang biasa masak dengan ubi ni tapi aku suka buat kerepek. Aku buat kerepek pun lepas ada seorang nyonya ni yang bagi cadangan masa aku selalu ke kedai nya beli barang. Sedap katanya, manis lemak dan sehingga hari itu dah 5 ke 6 tahun jadi rutin.
Ubi ngaku ni kalau nak buat kerepek senang je cuma api tak boleh besar macam buat kerepek pisang sebab dia cepat hangus. Petua paling best, masa bersihkan tangkai atas dia jangan buang, supaya senang untuk jadi pemegang bila nak sagat.
|
Dia bukan sengkuang cina, sebab sengkuang cina warna gelap |
|
Ini rupa dia tau |
|
Kupas dia jadi gini, belah kanan tu ok ada tangkai, belah kiri tu payah nak pegang untuk sagat |
|
Rendam dalam air dan letak sedikit garam |
|
Selepas 15 ke 20 minit boleh toskan |
|
Aku pakai penyagat biasa je,lebih senang pakai sagat yang ini |
|
Dia agak melekat tak macam kerepek pisang tau, api memang kene sedang |
|
Dah siap kerepek ngaku... rasa dia lemak manis |
Rajin Dana buat kerepek. Warna memang cantik kuning keemasan.
ReplyDeletesetahun nak nunggu kak, itu rajinkan diri
Deletekak dana rajin buat jajan kan ! bestnyaaa.... klu p rumah kak dana, semua tersedia ada heheh
ReplyDeletejenis suka makan gini lah... hehehhe
DeleteMemang sedap sangat kerepek ubi ngaku ni, tak payah tambah apapun, dah lemak2 manis rasanya. Cuma bila nak buat tu perlukan kerajinan sbb akk rasa agak cerewet juga nak membuatnya.
ReplyDeletehehehe betul tu kak sedap rasanya dia tu, unik gitu...
Deletenak buat tang kene kupas satu tu agak leceh udahla kecik kan
Bila hujung Tahun nak Tahun baru China ni keluar lah ubi ngaku ni.. pernah buat juga.. mmg sedap bila mkn nak sagat Tu malas sungguh..
ReplyDeleteitulah kak, sebab tu dana selalu buat banyak terus... kalau sikit-sikit mcm tak berbaloi lak
Deletelama tk buat kerepek ngaku,...dapnya kunyah2 ralit ni
ReplyDeleteyelah kak dia kuar kan setahun sekali je itu lama tu heheheh
Deletepertama kali dengar pasal kerepek ni masa dah start kerja haritu hehe
ReplyDeletedah rasa ke belum ?
Deletewow! baru tahu. first time tengok ni
ReplyDeletedia muncul time nak CNY je, sebab tu ramai tak kenal hehehe
Deleteoh ye ke.. patutla
Deleteiya, dia selalu muncul akhir tahun dan paling lama pun awal bulan 2 gitu kadang dah takde di pasaran
Deleteingatkan lengkuas tadi..haha. adoi first time dengar kerepek ni. ni kalau hidang depan mata sekejap je habis..hahaha
ReplyDeletehttps://www.tiarasaphire.com/2020/12/drama-indonesia-assalamualaikum-calon.html
hahahah melampau bebeno ko dik jauh beno rupa lengkuas dgn ngaku hahahaha
Deleteku ingat kan bawang putih ..hehehee.
ReplyDeleteheheheh... dulu-dulu masa tak kenal akak pun ingat bwang jugak, tapi dah kenal baru jatuh cinta
DeleteLama tak buat.. memang sedep kerepek ini berbanding kerepek pisang atau ubi.. Setahun sekali je dapat jumpa kan Dana..
ReplyDeleteaah betul tu kak, dahla ada pun tak lama.. itu yang rajinkan diri buat tu
Deletesekali tengok mcm bawang putih hehehhe
ReplyDeleteTak pernah makan. Nak cari gak lah arrowhead ni nak buat kerepek gak cuba rasa.
ReplyDeleteSekali imbas tengok bawang putih. Tapi rupanya bukan. Tak pernah kenal arrowhead ni
ReplyDelete