Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi masakan yang sangat mudah. Rupanya lama aku tak masak dan rakam yang ada menu biasa je. Jadi kita kongsi la sarapan pagi ini. Sarapan orang kampung je wei, keladi goreng ranggup cicah sambal kicap. Ini cara mak aku bancuh tepung untuk goreng keladi ,keledek, tempe ( kami tambah lagi biji ketumabar dan jintan). Ini cara mak aku masukkan minyak panas dan air sejuk supaya ranggup.
Bahan-bahan:
1 biji keladi, buang kulit potong nipis cuci dan toskan
10 sudu besar tepung gandum
2 ulas bawang putih, tumbuk
Sedikit garam, tumbuk
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu minyak panas
1 1/2 cawan air sejuk
Minyak untuk menggoreng
Cara Masak:
- masukkan tepung gandum dan bawang putih garam dalam 1 bekas besar
- masukkan air sejuk dan bancuh dengan whisk hingga dapat bancuhan yang elok, jangan pekat atau cair sangat.
- masukkan sedikit serbuk kunyit dan minyak panas, gaulkan hingga sekata
- bolehla masukkan keladi dan goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
Bawang putih dan garam yang kita dah tumbuk |
Nipis gini lah, ikut suka nak nipis atau tebal ya |
Bancuh dengan whisk lebih mudah |
Minyak panas dan serbuk kunyit(lupa nak ambil gambar dengan serbuk kunyit) |
Gorengla hingga ranggup dan kekuningan |
Dah siap... |
Cicah dengan sambal kicap baru terangkat |
Keladi lak empuk je sedap... |
Wak selalunya ngadap keladi goreng untuk minum petang.
ReplyDeletesarapan pagi2 cari nasik.
Dana selalu suka mkn gini wak, sesekali je baru nasi.. yelah wak nak ke kebun kene sarapan berat
DeleteBancuhan minyak panas dan air sejuk ini akak hendak cuba untuk goreng tempe nanti. Terima kasih kongsi resipi mak Dana.
ReplyDeleteSama2 kak... selamat mencuba
Deletekalau makan saja ni pun sedap kan ?
ReplyDeletemakan gitu je pun best
Deletewak dah lama x mamam keledek goreng camni.. nmpk mmg sedapp tuul
ReplyDeletewak memang pantang dengan keladi ke apa wak
DeleteHaha,pandai tak akk teka dana nak buat keladi goreng cicah sambal kicap. Oh..macam tu ek nak kasi rangup, bolehla akk cuba nanti.
ReplyDeletekeladi dana memang suka goreng dari di buat masakan lain kak
Deletesedapnyaaa..kalau ada ubi kat rumah ni mak saya rajin juga buat :)
ReplyDeletesedap ranggup goreng gini
Deletesedap ni.. fav!
ReplyDeletememang kegemaran ramai orang
Deleteorang johor memang wajib ada sambal kicap tu kak dana. dah lama tak pekena keladi goreng. asyik pisang goreng je la.huhu
ReplyDeletehehehe itulah, sambal wajib ada kat rumah orang jwa
Deletesedapnya. semua makanan yang Dana masak semuanya nampak sedap. nyum..nyum
ReplyDeletealhamdulillah, masakan yang mudah sambil kongsi ilmu untuk kawan-kawan lain cuba
DeleteSedapnya keladi goreng.. Siap ada sambal kicap.. memang best..
ReplyDeleteWah dengan sambal kicap! Pisang goreng dengan sambal kicap pun sedap!!
ReplyDelete