Tuesday, December 29, 2020

BEKAL PULUT KUNING

 Assalamualaikum semua,

Semalam petang masa dok belek kabinet barang kering terjumpa beras pulut ini tengok macam dah nak rosak. Beli mesti masa PKP aritu tapi tak terbuat lagila bila dah mula kerja. Fikir nak masak apa lah ek, mula-mula ingat nk buat pulut pagi atau pulut dengan kelapa tapi bila nampak ada daging. Cepat-cepat basuh beras dan rendam dengan serbuk kunyit. Boleh buat rendang daging dengan pulut kuning.

Rendang tu maghrib dah buat untuk buat lauk Edy makan malam. Pulut tu pulak dalam pukul 10 lebih baru mula kukus. Ikut resepi yang mak mertua ajar buat pulut kuning, senang je dan sedap kejadiannya. Kukus sekali untuk 15 minit lebih kurang, lepas tu keluarkan letak dalam bekas besar, tambahkan sedikit air, gula garam dan santan lepas tu gaulkan hingga sebati, tambah sedikit minyak masak. Lepas tu kukus lagi untuk 30 minit. Pagi tadi kukus lagi sekali sebab nak bawak bekal ke pejabat.

bekal aku hari ini, untuk sarapan dan makan tengahari sekali

selalu aku kukus macam ini , lebih pilih kukus dari tanak sebab kukus pulut jadi cantik

masa baru buka penutup harummm bau daun pandan

32 comments:

  1. lamanya tak makan pulut kuning, kak dana makes me tempting huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh apa lagi lepasni cari atau msk sndiri dik

      Delete
  2. Cantik kuning pulut Dana Tu..
    Kena dah regu Tu dgn rendang daging 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut tu dana boh pewarna kuning jugak kak... selain serbuk kunyit

      Delete
  3. Suka makan pulut kuning kalau pergi kenduri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang tak semua kenduri ada pulut kuning, jadi kita masak sendiri hehehe...

      Delete
  4. Replies
    1. sesekali bawak bekal berasaskan pulut... hehehe

      Delete
  5. wak dh lama x mamam pulut kuning gituu., ;p

    ReplyDelete
  6. rajin dan menarik..ini kukus cantik2 bolh buat pulu tsekaya ni kalau tak habis, semua sedap aih

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa lain lak sebab dah boh serbuk kunyit tuh hehhehehe...

      Delete
  7. sedapnya pulut kuning..semerbak bau daun panda tu kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, kalau ada daun pisang lagi best tu boh buat alas lepas angkat pulut kuning tu... hhehehe

      Delete
  8. Allah.. terus teringin nak makan pulut kuning dengan rendang.. hehehe.. Lamanya tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti buat kak, dana ni pun kalau tak kerana sygkan pulut tu memang tk jadi... nsb sempat diselamatkan dari rosak

      Delete
  9. wahhhh.. sedap :)

    Keputusan GA dah keluar :)

    https://ejulz.blogspot.com/2020/12/keputusan-giveaway-by-ejulz-faizzahamir.html

    ReplyDelete
  10. Pandai Dana masak pulut kuning. Cantik kejadiannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut resepi yang mil ajar kak, insyallah jadi

      Delete
  11. Sedapnya nampak pulut kuning Dana.
    Bilalah Mrs. A nak cuba memasak pulut kuning nih!

    ReplyDelete
  12. akak tengok pun dah terasa sedapnya tu dana..hasil yg berjaya ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum2 ni pernah cuba dah buat kak itu jd heheheh

      Delete
  13. pagi tadi kak ana nampak ada cafe jual pulut kuning dengan rendang limpa, esok nak pii beli lah in shaa allah terliur tengok pulut dana ni huhu :)

    ReplyDelete
  14. kalau saya perhatikan hubungan di blog itu lebih mesra berbanding hububgan di Facebook.

    mumgkin kerana persamaan jadi blogger..

    moga ukhkuwah begini berterusan hingga ke hujung nyawa

    ReplyDelete
  15. pulut kuning ni masaknya guna santan kah?

    ReplyDelete
  16. Saya pun masak rendang tapi makan dengan nasi putih je. Sedap tu dapat makan dengan pulut kuning. Saya pun suka kukus. Lagi sedap tak melekat pada periuk.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...