Assalamualaikum semua,
Bertemu lagi kita di hari jumaat yang indah. Hari ini kerja di pejabat, hilang strees kejap bila kerja di pejabat ni. Heheheh...
Hari ini aku nak kongsi cara aku masak ayam goreng kunyit. Bukan goreng ayam dengan kunyit dan garam tu tau. Selain ayam aku biasa juga masak dengan udang dan daging cara sama je. Cara aku memang mudah dan ringkas dan selalunya memang dapat sambutan 😁😁.
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam, potong dadu ( boleh jugak guna bahagian lain)
1 biji bawang besar , hiris nipis
3 ulas bawang putih, hiris nipis
4 biji cili api bangla, hiris serong
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam
3 sudu minyak masak
4 batang kacang panjang
1/2 batang lobak merah, potong ikut suka
Cara masak:
- Campurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam gaulkan hingga sebati biarkan untuk 10mimit
- Gorengkan ayam dengan minyak tadi gaulkan hingga rata dan tutupkan penutup kuali , buka tutup dan kacau lagi ayam bila dah nampak ayam separuh masak.
- Masukkan bawang merah bawang putih dan cili api, gaulkan dan kacau hingga sebati dan tutupkan lagi penutup kuali untuk 5minit.
- Buka penutup dan masukkan kacang panjang dan lobak merah, kacaukan rata tutupkan penutup sekejap lepastu buka gaulkan dan matikan api. Aku suka sayur yang masih lagi ranggup.
Bahan utama nya ya |
Gorengkan ayam dengan kunyit gini |
Ayam dah setengah masak baru kita masukkan bawang semua |
Gaulkan rata tau, yang hijau tu daun bawang putih... saja je masukkan sebab ada |
Bila dah macamni masukkan lah sayur tu pulak ya |
Lobak tu potong ikut suka... aku suka masukkan akhir kalau nak masuk sekali dengan bawang pun boleh |
Dah siap.... |
Siap sudah... senang je |
Ini warna real... selamat mencuba |
Waa.. senang sangat cara Dana masak ni.. lepas ni, nak masak cara Dana ni saja..
ReplyDeleteiya kalau cara susah bukan dana lah namanya hehehehe
Deletesedap! kalau order, dah rm7 ni
ReplyDeletebetul tu, kadang mahal je isi ciput je
Deletesenang je masam ayam goreng kunyit ni :)
ReplyDeleteya, senang sangat... dan pastinya sedap
DeleteMudah. Bahan-bahan selalu ada.
ReplyDeletememang mudah dah sedap hasilnya
DeleteAkak suka ayam goreng kunyit ni,anak akak selalu buat kalau akak teringin.Tapi tu lah bujang bongsu akak ni tak makan sayur ,dipilih nya ayam je ,sayur di tinggal.
ReplyDeleteheheheh macamtu emaknya makan sayur goreng kunyitlah bukan ayam goreng kunyit
Deleteatie pernah masak sotong kunyit... pastu terlebih garam ,then lepas tu tak pernah masak dah haha
ReplyDeleteGaram tu bg sikit je sbb masakan ini jenis kering
Deletewuuu..nyum nyum nyum sedapnyaaa...rasa lapar pulak salam singgah bw here
ReplyDeleteSedap dan mudah
DeleteSedapnya, Dana. Boleh la cuba. Akak jarang masak camni. Balik-balik kari, bosan juga. :)
ReplyDeleteCuba kak mudah je buatnya
DeleteTentu berselera Aiyan makan.
ReplyDeleteDia biasa je wak, kalau ada kuah dia lg suka
DeleteAnything with ayam memang sedap kan dana, masak ringkas2 macam ni memang sedap makan dgn nasi panas, dah cukup lengkap ada sayur sekali. Oh ye..cili api bangla tu camane dana? Akk baru first time dengar cili api bangla, bangga bangla cili ada nama dia, haha
ReplyDeleteBetul tu kak... ini kira lauk dan sayur lah kan... cili bangla ni cili api merah menyala asal bangla dan rasa pedas sangat
DeleteMakan dgn nasi panas2 pun sedap kak dana :)
ReplyDeleteMemang betul tu
Deletesedapnya maq tengok ni Dana..
ReplyDeleteSedap kak heheheh pujidiri sendiri
Deletetetiba lapar ni Dana. Mmg sedap kaalau letak bawang besar banyak2 kan.
ReplyDeleteBetul kk, dana peminat bawang
Deletesedapnya. lama x masak ni
ReplyDeleteKene buat kalau gitu
DeleteJACKPOT yang besar hanya di AJOQQ :D
ReplyDeleteWA : +855969190856
meriah ayam kunyit Dana :)
ReplyDeleteSelalu memang gini kak baru lengkap kononnya...ada syr n lauk
DeleteSedapnya! Masak sekali harung begini senangkan Dana, ada ayam, ada sayur sekali. Makan dengan nasi putih... aduhai enak banget!
ReplyDeleteBetul tu kak... mudah tp sedap
DeleteWah senangnyaa!! Makan dengan nasi panas pergghh sedapnya!!! Nanti Cik TK nak try cara yang ni!
ReplyDeleteCik TK baru pertama kali dengar cili api bangla. Rasanya macam mana tu kak? Lagi pedas dari cili api biasa ke?
Nanti cuba tau, cili api bangla ni cili yg warna merah menyala mmg lg pedas dr cili api biasa... dan dia mmg dr bangla
ReplyDeleteNak cuba cara Danalah.. selalu ayam masuk kemudian.. hehehe
ReplyDeleteKalau macam ni akak selalu guna bahagian dada...sedap...
ReplyDeletemasakan ni biasa saya belasah aje ikut sukahati..hahahhaha..nanti boleh try resepi ni betul2
ReplyDeleteSuka juga masak ayam goreng kunyit macam ni. senang campak campak siap. menu 2 in 1 sekali dengan sayur. tapi saya letak cili api extra, pedas ikut selera :)
ReplyDeleteSedap ini Dana. Anak² saya pun suka makan ayam goreng kunyit camni.
ReplyDeleteMenu selamat bagi mak² sebab 2 in 1. Taknyah fikir nak masak sayur dah 😅
betul menu ni plg senang dah shida kerap buat hehee
ReplyDeletetp ayam tu shida goreng smpai garing skit.. :)