Assalamualaikum semua,
Hari jumaat, segmen yang ditunggu-tunggu eh ada ke yang tunggu entri aku setiap jumaat ni? Perasan sendiri macamla ada yang duk layan resepi dan blog picisan yang takde apa sangat ni huhuhui.
Kuetiau ni antara mee yang aku tak berapa pakar untuk masak, selalunya dia jadi melekat tak lerai macam kat kedai. Sebab sebelum ini aku suka basuh mee nya, ada kawan bagitau tak perlu basuh tapi leraikan je mee nya. Jadi aku pun cuba lah masak, kebetulan ada beli kerang. Jom kita tengok resepi aku ya
Bahan-bahan:
2 paket kuetiau, leraikan mee nya
1 mangkuk kerang (apa-apa lauk boleh)
2 biji tomato, potong dadu
2 pokok sawi, potong kasar
Daun kucai
sedikit garam
1 mangkuk tauge
3 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar kicap manis jalen
2 sudu besar cili boh
4 -5 ulas bawang putih, tumbuk
5 biji bawang merah kecil, tumbuk
sedikit serbuk bawang putih (pilihan)
3 biji telur
2 sudu besar sos cili
Cara masak:
- Campurkan sos tiram, serbuk bawang putih dan kicap manis dalam kuetiau dan gaulkan hingga sebati semua
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk, bila dah nampak masak masukkan cili boh dan sos cili tumiskan lagi hingga pecah minyak, masukkan tomato dan sawi kacau kejap lepas tu masukkan kerang.
- Gaulkan kerang biar sebati dengan bumbu, masukkan sedikit garam dan masukkan telur 2 biji kacau-kacau sikit masukkan kuetiau gaul rata dengan api besar, masukkan daun kucai dan telur lagi 1 biji dan kacau hingga serata semua.
- Bila dah rata semua rasa kemasinannya, akhir sekali masukkan tauge dah matikan api. Siap. Selamat Mencuba
Bahan utamanya |
Gaul semua ya biar sebati rasa |
Aku malas nak kisar, tumbuk je |
Tumis hingga pecah minyak, kuetiau ni masak jangan bagi air nanti dia jadi melekat hancur |
Bila nak masukkan mee nya kuatkan api |
Sebab aku hantu telur, aku tambah lagi... |
Tauge wajibla masuk akhir sekali |
Dah siap.... |
Rupa helok tak melekat dan hancur macam selalu... |
Boleh cuba ni. Nampak sedap. Baru tau ketiaw ni campur bahan mcmtu dulu baru digoreng
ReplyDeleteboleh jugak tak campur siap-siap, ni kita pun baru cuba-cuba sebab tengok kawan kongsi resepi gini
DeleteWah..part tauge tu ngam sgt.. sllu nmpk org buat, api masi nyala da letak tauge smpi tauge lembik.. yang ni betul. Kena matikan api dlu
ReplyDeletematikan api pun haba dari kuali dan mee masih ada, kalau dah lembik tauge tu tak best lak
DeleteKena leraikan rupanya. Selalu guna kuetiau masuk dalam kuah macam tomyam tapi selalu terus masuk tiada leraikan.
ReplyDeletedana jarang masak kuetiau berkuah kak, kalau leraikan jadi elok bila goreng
DeleteAkak pun x pandai goreng kuey teow...sama la macam Dana..akak suka basuh mee hahahaha....bila lembik marah plak..hahaha....apapun memang dah kombinasi dia la tu...kerang + kuey teow...mesti ada tauge..kalau xde tak jadi de..
ReplyDeleteitulah kak bila dah tau oooo tak payah basuh, patut la kita buat asik hancur je.... ye kuetiau dengan kerang n tauge banyak baru ngam kan
Deletekita suka jengan blog awak...kita x pandai masak kuayteow.asik gilir bihun ngan mee je
ReplyDelete.hukhuk
terima kasih suka jengah blog kita ya...
Deletesuka kuehtiaw kerang or kuehtiaw daging..akak pn jrg juga masak kuehtiaw sbb riso kuehtiaw tu jd tk cantik..tp aritu lama tk masak..cantik plak kejadian mayb sbb lps beli trus masak sbb kalo dh simpan dlm peti ais tu possible jd hancur tu...bila yg baru bli die senang nk leraikan sbb masih lembut..akak basuh juga aritu
ReplyDeleteBetul... ada yang kata kuetiau tak perlu simpan dalam peti
DeleteBestnya kuetiau goreng Kak Dana masak ni banyak kerang banyak taugeh. saya suka saya suka :)
ReplyDeleteTanpa kerang ngn toge tak lengkap rasanya
DeleteBetul tu kak dana. Ada kerang dan taugeh tu yang buat lagi sedap tu. Fav!
Deletebetul-betul... kalau tambah udang pun ngam jugak
DeleteUihh kueteow kerang...sedap ni..kt utara ni ada stall jual kueteow grg kerang...simple ja tp sedap .
ReplyDeleteTu compom sdp kak..kerang jenis fresh
DeleteSalam ziarah...memang memasak ni bila kita ikhlas sedap tau
ReplyDeleteBetul tu cikgu
DeleteTerima kasih sudi singgah... kuetiau kerang jarang org tolak
ReplyDeleteterbaiklah resepi kali ni saya pun ikut terliur hehe.. tapi saya lebih suka char kuetiaw..
ReplyDeleteCKT saya pun suka ustaz tapi tak berapa reti masak gitu hehehhe
Deleteyummss! sedapnya!
ReplyDeletemekasih Syaz
Deletesalah satu tips ni..betul kuatiau ni suke melekat..
ReplyDeleteitulah kak, dana sebelum ni akan cuci macam kita cuci mee kuning tu, tapi rupanya itu sebab melekat
DeleteSaya di antara penggemar kuehteow kerang tapi saya tak nak taugeh.
ReplyDeletehehehhehe kuetiau tanpa tauge kurang kick
DeleteWah perkongsian yang menarik. Pertama kali singgah sini :)
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah, setiap jumaat hari perkongsian resepi
Deletemasakan camni tak pernah tak menyelerakan aku. ehhh memalam rasa nak mkn kuehtiaw lak
ReplyDeletesedap buh kerang tp syg shida kurg skit mkn kerang..selalu dlm mee kuetiaw bihun or meggie shida hanya buh fishball saja..heheee jrg dah shida grg kuetiaw sebab xreti nk bajet kuah..akhirnya lembik skit..
ReplyDeletenak kotiau takmo kerang 1..ikat tepi. tambah cili jeruk sekali hahah.
ReplyDeleteSedapnya tengok kue tiaw Dana.. meh hantar sini sepinggan..
ReplyDelete