Tuesday, October 26, 2021

KIRIMAN PETAI DARI KAMPUNG

 Assalamualaikum semua,

Minggu lepas dapat kotak kejutan dari kampung, takde cakap apa tup-tup dapat kiriman. Bila dibuka isi nya berpapan-papan petai. Emak kata ini dari pokok petai belakang rumah, buah nya banyak itu mak kirimkan pada kami. Nak tunggu kami balik ke kampung lepas Deepavali takut dah tak elok. Banyak ni kongsi dengan Maktek, tak sempat nak masak memang buat ulam jelah. 


Masa orang GDex hantar, terfikir jugak takde barang beli dekat shopee yang guna GDex

Bila buka ni, wahhhhh 


makan mehun goreng pun ulam petai

32 comments:

  1. Replies
    1. itulah kak, banyak sangat jenuh jugak nak ngabiskan

      Delete
  2. Assalamualaikum...Nampak kat bloglis Fiza...Terus terjah...Petaiiiii...sukanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... petai ramai yang tak tolak heheheh

      Delete
  3. wah...cantik matanya...best la tu bleh buat macam- macam masakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, kene abiskan sebelum balik kg nih

      Delete
  4. Banyaknyaa, sedapnyaaa.. tu kalau kopek dibuat jeruk, adoiii ngencesss arrrr tekak..

    ReplyDelete
  5. wak pon sukak petai nih.,. tapi tulah kalo kentut mmg berdesing bau dia., hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh kalau kentut tutup hidung wak, biar tak bau hehehehe

      Delete
  6. Banyaknya petai. Ini segala makanan kena letak petai. Hehe alhamdulillah Dana.

    ReplyDelete
  7. Elok elok petainya lagi walaupun dipos. Alhamdulillah..seronok dapat stok petai dari kampung. fresh from pokok lagi tu.

    ReplyDelete
  8. Antara ulam-ulaman yg x pernah try lg.. hihihi

    ReplyDelete
  9. Besonye matee.. ulam dgn tempoyak tak ingat apa dah ni

    ReplyDelete
  10. Dana agak agaklah makan petai tu … mau sebulan tak hilang bau tu hihi… Dah katanya mak ek, teringat dia kat anak yg jauh
    Org ckp petai ni panas, boleh batuk kalau makan banyak. Betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana makan sabtu ahad je kak, hari kerja tak makan hahahha

      Delete
  11. Alhamdulillah rezeki mak oh! mak gitulah
    Banyak stok Dana boleh buat jeruk petai hehehee...

    ReplyDelete
  12. antara makanan atau kekacang yang saya suka makan..kena cara masak wow!! dua kali tambah nasi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye selalu memang masak buat sambal, tp kadang buat ulam gitu je cikgu

      Delete
  13. sedapnya petai tu kak

    Akak ada bertanya tadi kan: Saya sentiasa lepaskan dia kak, umur dia skrg 4 bulan . Dia duduk dalam sangkar time dia nak tidur. Saya lepaskan dia diluar dan didalam rumah jugak kak. Dia masuk dalam bilik saya jugak.

    Ada entry gambar dia bermain di luar dalam blog ni kak. Dan boleh follow ig beauti tau
    beauti_com_my

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4bulan nampak besar dah dia... waktu tidur je yek, ingatkan mmg ddk sangkar je... takpe bebas merata2 jalan rupanya dia...

      Delete
    2. Makan byk
      Minum susu pulak kak 😆 umi sy beli botol susu baru kak. Botol susu dia yg lama hancur. Dia la buatnya. Gigit tajam kan.

      Delete
  14. buat sambal bilis garing letak petai sedapnya.
    ammi makan petai mmg sedap tp lepas makan mmg appt berkali2 dengan Mr. Tan la jawabnya

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah.. besar-besar mata petainya..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...