Assalamualaikum semua,
Hari ini bersiarang di pejabat setelah hampir 2 minggu bercuti di rumah. Telur ikan nya dah lama habis tak resepinya baru nak letak hehehhe... Aku nak kongsi cara aku masak asam pedas telur ikan duri. Nak masak sama je macam masak asam pedas biasa cuma kita kene masak kuahnya sampai dah cukup rasa semua akhir sekali baru masukkan telur, kalau masak lama sangat tak sedap, masak cukup-cukup masa je baru sedap.
Bahan-bahan:
Telur ikan duri @ ikan mayong (telur ikan apa pun boleh)
4 ulas bawang putih, kisar
2 biji bawang merah besar, kisar
2 inci kunyit, kisar
1/2 inci halia, kisar
2 sudu besar cili boh
3 keping asam keping
5 tangkai daun kesom
1 helai daun kunyit
Air secukupnya
Gula/ garam
Cara masak:
- Tumiskan semua bahan kisar dan cili boh hingga pecah minyak.
- Dah pecah minyak masukkan air 1 cawan, masukkan asam keping perasakan dengan garam dan gula sikit, masukkan daun kesum.
- Dah cukup rasa semua, perlahan kan api masukkan telur ikan, daun kunyit api paling perlahan jangan kacau-kacau masak untuk 10 ke 15 minit, bila dah tukar warna telur tu, dah masak boleh matikan api. Jangan masak lama sampai dia jadi keras tak sedap.
bahan utamanya |
ini pertama kali aku masak asam pedas telur, selalu makan yang mak masak kat kampung tapi itu siap dengan kepala dan ikan |
Tumis hingga pecah minyak tau... lama dengan api sedang |
Dah pecah minyak baru masukkan air dan bahan lain |
masukkan telur aku tutup periuk api paling perlahan |
Jenguk kejap masih ada yang belum masak lagi... |
Akhirnya siap masak, tak kacau tapi ada telur yang bulat tu dia pecah jadi pekat asam pedas ini |
cuba rasa sikit, sedap ke idok... |
Sedap meletup-letup dalam mulut gitu... |
ooo kalo saya suka yang keras tu hihihi..maybe sebab dari kecik mamak masak jenis gitu..bila jumpa yang meletup2 ni rasa pelik pulak bila makan..
ReplyDeletekeras sikit ok Sunah tapi kalau lama sangat masak keras kenyal tak boleh nk gigit jadinya...
Deletesedap nmpknya..tkpernh mkn telur ikan duri
ReplyDeletekalau jumpa di kedai asam pedas cuba lah kak
DeleteKalau Pak Zain kan dia suka masak telur ikan duri ni half cook....sedap..meletup2 dalam mulut...hehehe...lamanya x makan....
ReplyDeletesama lah macam yang mak suka masak kak, itu dia pesan berkali jangan masak lama-lama nanti keras
DeleteSedap...meletup2 dalam mulut..kalau masak lama jd keras sikitkan
ReplyDeleteya betul tu kak, kalau terlebih sgt keras jadi tak sedap nak makan
DeleteWah..nampak ja pun memang timbul selera
ReplyDeleteya betul tu cikgu
DeleteBelum pernah lagi masak asam pedas telur ikan. Boleh ambil tips memasak daripada Dana. Tq.
ReplyDeletekalau jumpa nanti boleh cuba ya kak
Deleteuiiii besarnya telur ikan ni. biasa tengok mak masak yg telurnya biji kecil je
ReplyDeletetelur ikan duri atau ikan mayong memang jenis besar gini
Deletehamboimakkk sodapnyeeee!
ReplyDeletemekasih
DeleteINTERACTIVE LED FLAT PANEL
ReplyDeletesedapnyaaa.. terliur tengok..
ReplyDeletenanti cuba kalau jumpa
Deletetelur ikan yg besar2 camni akak x penah mkn
ReplyDeletekalu telur ikan kecik penah
hehehe kalau jumpa nanti cuba kak... mana tau kene dengan selera
Deletetak pernah masak telur ikan. teringin juga nak rasa
ReplyDeleteTak pernah lagi makan telur ikan besar. Paling besar makan telur ikan kat sushi tu je :)
ReplyDeleteAsam peda mmg faveret ni. Buh kuah banyak curah kicap manis… pergh. Baru ni balik kampung … sebelum sampai rumah mmg asam pedaslah dicari dulu. Kebetulan … pun makan asam pedas telo ni… tpi rasa muak pulak hari tu .
ReplyDelete