Assalamualaikum semua,
Maaf hari ini lambat buat entri, tadi pagi pukul 9.30 pagi ke pejabat ingatkan ada kerja penting tapi alahai. Siap 1 kerja terus balik sebab takde kerja lain dah, nasibla dapat boss yang sangat manja ni, maklumla kami ni ' yang menurut perintah'.
Musim PKP3.0 ni banyak koleksi resepi baru yang aku nak kongsikan. Kali ini aku nak kongsi kuih yang popular di pantai timur terutama Terengganu dan Kelantan, kuih sekaya. Aku pernah makan dan biasa ada dibazar ramadhan, sedap kuihnya lemak manis.
Bahan-bahan:
6 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan gula merah
2 helai daun pandan
Sedikit garam
1 kotak kecil santan
Sedikit esen vanilla
Cara masak:
- Panaskan air kukusan
- Pukul telur gula pasir, gula merah dan daun pandan hingga berbuih
- Masukkan santan, garam, esen vanila pukul lagi hingga sebati
- Lengserkan sedikit minyak pada loyang, dan tapiskan bancuhan tadi ke dalam loyang.
- Pastikan air dah mendidih baru letak loyang, lapiskan penutup pengukus dengan kain. Kukus selama 30 ke 40 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari pengukus, sejukkan dulu dan simpan dalam peti ais sebelum potong.
Bahan utama nya |
Pukul telur, gula dan daun pandan |
Setelah tambah dengan santan, garam dan esen vanila pukul lagi |
Sebelum kita kukus |
Lepas buka penutup, dia naik kembung |
Lepas tu dia memang akan kedut dan kecut macamni |
Lepas dah simpan dalam peti kita keluarkan dia |
Bagi kat jiran sikit.. |
kak mieja datang sini:)
ReplyDeleteSelamat berkunjung
Deletelps kukus tu naik tinggi ye...kuih tradisional camni slalu mama akak yg suka buat..anknya yau mkn je hehe
ReplyDeleteAah kak dia naik pastu mengecut heheheh
DeleteNampak menarik . Mesti sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap
DeleteUish…rajin sungguh Dana ni try macam-macam tau. Bila la akak nak rajin nih..haha
ReplyDeleteKuih yang senang berani la cuba kak
DeleteDah berpuluh tahun akak tak jumpa kuih ni dana..dikelantan dipanggil gerodok telur..pemes masa bln posa
ReplyDeleteDana pernah makan masa ke bazar ramadhan di terengganu kak
DeleteUUUiiiii.... Dana! Sedapnya! Kalau tak ingat manisnya gula, mau setengah loyang ni masuk perut!
ReplyDeleteTakpe kak, kurangkan gula biar manis buah je
DeleteNampak sedap kejadiannya.
ReplyDeleteSedap wak, nanti suruh mem cuba
Deletepandai dana msk kuih tganu sedap tu
ReplyDeleteDah jadi menantu org terengganu kak
DeleteRajin nya kak dana masak, kuih ni anak buah saya suka nau makan
ReplyDeleteBanyak duduk rumah itu cuba masak macam2
Deletekuih lembut2 camni biasanya sedap. walau tak pernah rasa, aku imijin kuih ni sedap sebab ada pandan, gula merah
ReplyDeleteNanti ko cuba la wei
DeleteLama betul saya tak dapat ni
ReplyDeleteKene cuba buat ni syaz, akak pun kat selangor ni payah jumpa
DeleteKuih favorite! Selalu cari setiap kali pasar tani, pasar malam dan bazaar ramadhan. Seloyang boleh habis kalau sekali hadap hahaha. Makan sejukkk sejukkk lagii sedapp! Ada satu lagi kak dana, dia ada pulut dekat bawah. Nama dia tok aji serban. Sedapppp jugakkkkkk. Dia lebih kurang je dengan sekaya ni, beza dia ada pulut dengan tak ada pulut hehehe. Seri muka pun sama, tapi warna hijau. Pandan rasanya kalau tak silap saya :D
ReplyDeleteBetul tok aji serban org terengganu panggil, atau dipanggil pulut sekaya kan... akak pernah makan juga.. dia macam seri muka tapi atas dia tu gantu dengan sekaya
DeleteGebu kejadiannya Tu dana
ReplyDeleteFirst time nampak. Mudah cara pembuatannya. Kalau teringin boleh cuba.
ReplyDeletenampak sedap, dana.
ReplyDeleteakak tak pasti rasa ni camne.
tak pernah makan!
mcm nak try la. sementara free byk ni ha ha ha ha :)
Akak x pernah nampak...first time tengok ni..nampak sedap..
ReplyDelete