Assalamualaikum semua,
Dah hari jumaat kita ya, Syawal pun dah berakhir nak masuk bulan Zulkaedah esok. Terasa sekejapan nya Syawal tahun ini, tanpa ada kunjung mengunjung cuma duduk di rumah.
WFH tapi bila petang otak sibuk fikir nak masak kuih apa. Lagila bila jiran-jiran duk bagi kuih kita pun sibuk nak membalas. Google kuih mudah yang aku belum pernah buat PKP tahun lepas. Jumpa resepi buat akok kedut. Bahan nya senang, cara masak pun mudah , rasa pun sedap apa lagi. Jom aku kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
7 biji telur
250g santan (santan +air)
1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
3 helai daun pandan
100g gula melaka (nak manis tambah 1 sudu gula pasir)
Sedikit garam
Cara masak:
- Masukkan 1/2 cawan air+gula melaka+daun pandan yang dihiris dalam blender dan kisar hingga hancur.
- Tapiskan air pandan, dan masukkan semula ke dlam blender. Masukkan semua bahan lain dan kisar lagi hingga kembang
- Panaskan oven suhu 180c selama 15 minit dan lengserkan muffin tray dengan minyak. Masukkan tray dalam oven untuk 10 minit.
- Keluarkan tray dan isikan dengan adunan tadi hingga 3/4 penuh dan masukkansemula dalam oven bakar dengan suhu 180c selama 20 ke 25 minit ikut pada kepanasan oven masing-masing.
- Bila dah masak keluarkan, kalau berkedut tu kira jadilah ya. Selamat mencuba
Air, daun pandan dan gula melaka |
Selepas di tapis |
Bahan lain nya |
Setelah di kisar semua bahan |
Panaskan oven dan panaskan juga muffin tray |
Jangan penuh nanti dia akan kembung |
Dia naik sikit, bau dia harummmm |
Dah 20 minit, dia naik kembong bulat comel |
Tapi bila keluarkan dia surut dan kedut gini |
Jadilah akok pandan kedut |
Dalamnya |
Kuih kegemaran ni! Walaupun saya orang Johor, saya suka akok.. huhu... Tapi x pernah try.. sebab nak jugak rasa ori dari org Kelate . tapi tengok mcm senang je.. kena try ni... hm .tapi...oven takde... guna air fryer.. suhu kurangkan sikit.. maybe ok
ReplyDeleteSaya pun org johor, tp suka jugak makan akok... boleh je guna air fryer adjust kepanasan nya... insyallah ok
DeleteWah...menjadi erk...best nak repeat lagi bila buat menjadi kan
ReplyDeleteJadi kak... dana siap buat 2 kali tu sebab sekali siap dua beranak tu terus ngap-ngap, kene buat adunan kedua baru dapat bagi jiran
Deleteelok dana buat dlm acuan muffin camtu
ReplyDeletegood idea he hee
Dana takde acuan kuih cara atau acuan akok, jadi pakai muffin tray lg senang rupanya kak
Deletesedap sengoti tu. kalu minum dgn air teh o lagi menyangkut!
ReplyDeleteSungguh be, layan dengan teh o panas memang best
DeleteSedapnya dapat makan panas dari oven, mesti mewangi bau pandan.
ReplyDeleteBetul, tak hanyir pun walau banyak telur
Deletemakan panas2 yummyy...ingt dlu2 mak akak wat jual bln puasa...ptg2 akak la delivery ke umh jiran yg wat tempahan
ReplyDeleteBetul kak makan panas-panas lagi best, sekali siap tu habis 2beranak makan... hehehhe
DeleteBila WFH memang nak kena fikir nak masak apa hari ini kan hahhaa...
ReplyDeleteBulan puasa selalu orang jual kuih ni
Betul kak kuih yg selalu muncul dibulan puasa
DeleteWah, jadi tu, Dana. Makan panas-panas, best! :)
ReplyDeleteBetul kak... baru pas angkat dh kene ngap
Deletewow... menarinya... lembut sgt tu, boleh akak cuba ni... thanks for sharing
ReplyDeleteSelamat mencuba tau
DeleteWahhh menjadi akok kedut kak dana. Cantik kejadiannya.
ReplyDeleteMakan panas panas lagiiii sedappp!
Alhamdulillah... mujur jadi
DeleteDana...akak is jeles sbb walaupun akak org kelantan tp tak pernah buat akok ni
ReplyDeleteHehehe takpe kak nnti minta chef alia masakkan
DeleteHaah nampak kempis dan kedut. Mesti sedap Dana buat.
ReplyDeleteAlhamdulillah kak... nnti cuba buat kak
DeleteBeberapa kali baca tajuk tu asyik baca resipi pokok pandan je.. huhuhu
ReplyDeleteHeheheh pun boleh
DeleteTak suka akok sebab biasanya manis sangat
ReplyDeleteNi buat sendiri memang tak manis wak...dana pun xminat yg manis sangat
Deleterajinnya dana buat akok sedap tu
ReplyDeleteSaja nak mencuba kak... nasib jadi
Deletesgt suka akok ni tapi skrg dah susah nak cari. org zaman skrg dah tak reti sgt buat kuih tradisional
ReplyDeleteKat sini mudah lagi jumpa kt kedai makan kelantan cuma musim pkp nih pergerakan terbatas
DeleteLaku kembali daun pandan. Menjadi kak Dana buat Akok. Bahan bahan dia sikit je. Nampak mudah juga nak membuatnya.
ReplyDeletewahhh macam sedap ja ni buat minum petang
ReplyDeleteWah.. rajinnya Dana.. Sukalah part blender daun pandan tu.. Pewarna semula jadikan Dana..
ReplyDeleteSha tak pernah makan Akok ini..