Maaf kawan-kawan semalam tak sempat buat entri. Sedar-sedar dah petang, tapi entah apa je dibuat bersekali dengan takde idea apa yang nak dibebelkan.
Hari ini walaupun lewat aku nak kongsi pokok kacang botor yang Edy tanam. Gigih aku beli buluh sebagai pancang tanaman supaya dia boleh memanjat. Hari tu Edy guna batang ubi, sudahnya batang ubi tu keluar pucuk dan berdaun lebat, pokok kacang pun mula memanjat dan serabut jadinya.
Sejak dah betulkan pancangnya nampak makin banyak berbunga, siap sibuk kira heheheh.... Hari ini tengok dah muncul 1 biji kacang botor, moga semuany menjadi dan lebat la. Tak sabar nak petik buat ulam dan sayur 😁
Bergabung dengan pokok ubi |
Beria mengira bunga nya, ini gambar sabtu lepas |
Cantik kan bunga nya |
Gambar pagi tadi... |
Semakin banyak bunganya |
Edy pun sibuk teruja pokok dia tanam dah keluar buah sulong |
sedapnya kalau buat kerabu kacang kelisa ni :)
ReplyDeleteTulah kalau banyak nanti teringin juga buat kerabu
DeleteSiap beli buluh tu buat pancang. Cantik pulak pancangnya tu kak. Bagus gak tu ada pancang sendiri dari tumpang pokok ubi. Yang muda sedap tu buat ulam :) Siapa je tak teruja bila tanaman berhasil.
ReplyDeleteBeli buluh pastu laki akak ikat dengan tali rafia bagi kukuh, baru nampak dia makin banyak berbunga
DeleteJgn ralit nnt dh tua tak sedap...akak suka sgt buat ulam
ReplyDeleteMemang jenguk hari2 kak, maklum tepi bilik solat je... heheheh
Deletesedapnya kalau buat ulam.Hu3.Syu punya kacang botol belum berbuah lagi.Kena tunggu.
ReplyDeleteInsyallah tak lama lagi berbunga la tu
DeleteDulu waktu kecik-kecik memang selalu tanam pokok kacang botol. Rindu.
ReplyDeleteKalau kat kampung selalunya antara ulaman wajib tanam sebab mudah hidup
DeleteNampak menjadi tanaman. Berapa hari kena tunggu ya?
ReplyDeleteAlhamdulillah, mungkin seminggu kot dah boleh rasanya dana pun tak pasti lagi
DeleteWah.. best, kacang botol ni. Botol ke botor? Akak panggil kacang botol. Antara feveret ulam akak, selain ulam raja.
ReplyDeleteUl raja pun dana ada tnm tp sepokok je kak, belum membiak lagi heheheh
DeleteSedappp tuuuu kacang botol dijadikan ulammmm. Tapi biasanya berapa lama nak kena tunggu kacang botol tu betul betul boleh dimakan ya kak dana?
ReplyDeleteNampak besar jari kita boleh ambil dah, kalau tua sangat keras tak sedap
DeleteDulu kat sekolah ada kawan wak, cikgu cakap kacang botor tak tahu
ReplyDeleteBila wak cakap kecipir, dia cakap ooowh baru tahu.
Jowo tenan.
Hehehhe yelah wak, org kampung panggil kecipir kalau sebut kacang kelisa lagila xkenal
DeleteSedapnya kacang botol kalau buat ulam cicah sambal belacan...makan dgn nasi panas fuhh..!
ReplyDeleteBetul tu buat ulam yg muda memang best
DeleteDana beli benih kat mana dana..elok nampak subur pokoknya
ReplyDeletekalau berbuah sdg muda petik cpt sebelum tua nanti xlarat nk simpan benihnya bila tua n msk
ReplyDeletePokok kecipir ni cepat berbuah kan Dana. Kalau tak dibelek 2-3 hari, besar dah buahnya.
ReplyDeletesemakin byk tanaman kak dana nmpaknya..suka shida tgk kak :)
ReplyDeletekacang botol cicah sambal belacan dgn gulai..sedapnya kak dana ....
ReplyDeleteAakak suka!!!suka buat ulam cicah sambal belacan..
ReplyDeleteBestnya.. ulam kesukaan Sha ini.. Rasa macam nak suruh encik suami buat dia punya rangka je.. hahaha..
ReplyDelete