Assalamualaikum semua,
Sekarang ni kalau pagi sejuk betul rasanya, malam selalu hujan. Tapi tengahari panas membahang lewat petang selalu mendung kadang hujan lebat. Semalam 18 Mac 2021 genap setahun negara kita ber PKP. Doa nya moga kita akan dapat balik ke kampung dan kes covid di negara kita akan terkawal.
Hari ini aku nak kongsi resepi yang sangat mudah dan ringkas tapi hasilnya sedap sangat. Ahad lepas sarapan ada nampak jiran rumah lama jual udang laut, Edy ajak tengok lepas tu terbeli lah. Terbeli udang besar gabak RM70, 1 kg kami beli 7 ekor je pun dah RM33. Selebihnya beli udang saiz biasa. Jom kita tengok resepi nya.
Bahan-bahan:
1 1/2kg udang & 1/2kg sotong
3 ulas bawang putih, tumbuk
2 pokok ketumbar sekali dengan akar, tumbuk
1/2 inci halia, tumbuk
5 biji limau kasturi, ambil air nya
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos nampla
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar minyak masak
Sedikit air
1 pokok daun ketumbar, hiris halus
Cara masak:
- Campurkan semua bahan tumbuk dan semua bahan lain di atas, lepas tu perapkan dengan udang dan sotong untuk setengah jam atau lebih.
- Lepas tu bakar lah dalam magic pan hingga masak, dan boleh makan dengan sos cili thai.
Ini udang besar yang dibeli |
7 ekor ini dah RM33 |
Bahan tumbuk, kalau nak di kisar pun boleh |
Masuk kan semua bahan lain... biji tu aku malas nak buang heheheh... |
Selepas dah sudah di kacau sebati semua |
kita perapkan semua ya, lagi lama lagi bagus |
Kita balut magic pan supaya senang nak bersihkan... aku bakar sotong dulu |
Kita potong-potong perut sotong tu biar meresap semua rasa |
Buang air sotong tadi dan bakar udang pulak, udang kecil dulu |
Akhir sekali baru bakar udang yang besar |
bau dia menggoda, si Aiyan berkali-kali tanya aku masak apa |
dah siap.... |
aku makan dengan sos ini, makan dengan sos thai biasa pun sedap |
Aduh terlir. Bahan buat pun senang.
ReplyDelete*terliur
Deletecuba buat nanti kak
DeleteBesar nya udang..
ReplyDeleteteringin dik, udang kecik pun beli jugak hehehe
Deletebesarnya udang tu..sedap tu...lapar la plak
ReplyDeletebuat nanti kak... mkn ramai2 best
DeleteSedapnya wahai cik Dana.. mengancam sungguh..
ReplyDeleteheheheh sesekali layan kak, selalu-selalu idok berani
Deletebapak besar udang tu kak..terpegun nengoknya..
ReplyDeleteitulah masa dengar harga pun terpegun jugak tapi teringin punya pasal
DeleteBerbaloi besar udang tu Dana..
ReplyDeletePuas makan...
itulah kak sesekali bolehla kak, selalu kering poket heheheh
DeleteUihh sedap nih..nasiblah xmkn seafood kak dana oi ^_^
ReplyDeletekiranya cuma makan ikan jelah ye... yg lain2 tak makan?
DeleteShida ni seafood je xmkn yg lain balunn heheee ayam daging ikan..mkn :)
Deletexmkn bkn sebab mgada2 hahaa..sebab alergik kak dana :)
meriahnyaa ni kak dana ...terliur aihh
ReplyDeletesesekali dik menambahkan kolesterol hehehhe
Deletemakanan lautsegar masak apa pun sedap
ReplyDeletebetul tu kak
Deletemantap sangat rupa udang tu kak dana, geram!
ReplyDeleteitulah pasal menggoda sangat kan
DeleteSedapnya meratah!
ReplyDeleteitulah kak... layan dengan salad pun dah best
DeleteSedapnya style bakar ala thai ni. Ada rasa masam manis pedas gitu cicah dengan sambal lagi sedap.
ReplyDelete