Friday, March 5, 2021

RESEPI MI GORENG BOLOGNESE

 Assalamualaikum semua,

Sebelum ini aku pernah kongsi Vits Italian, Mi Goreng Aglio Olio kan hari ini aku nak kongsi mi goreng yang bolognese pula. Kita nak rasa jugak kan apa bezanya.

Bagi aku, aku pilih yang aglio olio memang jauh lebih sedap dan berperisa itali. Bolognese ini sedap juga tapi rasa masam agak terlalu menonjol. Tapi kalau peminat bolognese memang pasti akan suka. Boleh rasa tomato yang di keringkan, perisa masam-masam itu, kene di imbangi dengan rasa pedas. Mungkin lain kali aku kene tambah sedikit sayuran dan cili api serta kurangkan penggunaan bases soup itu.

Bahan-bahan:

4 paket mi goreng bolognese (celur dan toskan)

Bahan rempah mi goreng

3 ulas bawang putih, hiris nipis

4 biji bawang merah kecil, hiris nipis

12 ekor udang

1/2 cawan air

Cara Masak:

- Masukkan minyak dari paket mi goreng ke dalam kuali bila panas masukkan bawang goreng hingga layu.

- Masukkan rempah sup mi goreng bolognese dan tomato kering, tambahkan sedikit air tumiskan kejap lepas tu masukkan udang kacau hingga udang masak

- Kalau kering sangat tambah sedikit air dan masukkan mi, kacau hingga sebati semua rempah dan boleh matikan api. Boleh hiaskan dengan sedikit lagi tomato kering atas mi goreng. Siap

kita cuba mi goreng yang ini ya

ini rempah nya, mungkin sebab takde rasa pedas pada mi goreng ini itu yang kurang kick

Tumiskan hingga naik bau dan layu

Memang kuat bau tomato dalam base soup ini tau

Selain udang boleh je tukar lauk lain atau kalau tak nak bagi pun takpe... udang ini menyeimbangkan rasa masam tu

bila udang dah masak baru boleh masukkan mi, biar ada air sikit 

Dah siap... warna dia cantik

Bau dia memang agak masam , bau tomato

32 comments:

  1. Wah...pagi2 tengok Dana nyer eesepi ni lapar perut akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh jumaat hari kongsi resepi kak... nanti buat yek

      Delete
  2. macam sedap je Atul tengok, tak penah try lagi yang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap masam-masam gitu, nanti cari dan cuba masak

      Delete
  3. Replies
    1. kalau yang suka bolognese masam-masam mesti suka

      Delete
  4. Ank Sis paling suka ni haaa.. Sis suka yang alio oilo dia hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita, dana prefer lagi aglio olio sbb pedas

      Delete
  5. uishh..tgk pun tau sedap...nyum2..

    ReplyDelete
  6. Tidak pernah jenama Vits di pasaraya lain. Nanti cari tempat lain.

    ReplyDelete
  7. lepas ni..kalau nak beli gak kenalah tumis cili padi sikit buat tambah selera kita yg nak makan

    ReplyDelete
  8. Dulu Ai suka bolognese tapi lately ni Ai lebih prefer oglio olio.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lebih suka yang aglio olio sebab pedas, bolognese macam masam sangat bagi akak tapi layan je

      Delete
  9. Kat mana ye, Dana, nak beli mee ni? Sedapnya mee goreng. Akak suka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat pasaraya besar selalu ada jual kak, kalau tak jumpa gak kat shopee pun ada jual

      Delete
  10. Ada udang yang dah siap kopek tu yang jadi menyelerakan

    ReplyDelete
  11. sedapnya lengkap semua walau segera

    ReplyDelete
  12. sedappp ni Dana nampak pun kecur dah he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh kene cuba kak , sebab mee dia sedap

      Delete
  13. waaa nampak sedap ni kak dana... naak cari la sbb tak pernah jumpa lagi perisa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene cari tau, mee dia sedap kenyal lagi dari mi segera lain

      Delete
  14. okayyy kena try ni.. saya kalau masak jenis pasta2 okay tapi kalau masak mee kuning, mee hoon segala tak pandai laa pulak heeeeeee

    ReplyDelete
  15. Nampak sedap tu hasilnya. Okay nanti kalau ada nak beli gak cuba. Yang aritu pun tak mencuba lagi kak dana. hihi

    ReplyDelete
  16. ohh menarik juga idea ni...tapi nak try buat tanpa rempah ni...biasa kita buat spaghetti kuah bolognese kan..kali ni try lah buat mee goreng bolognese lak..

    ReplyDelete
  17. Sedap eh Dana.. Sha asyik terlupa nak beli dan rasa yang ini..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...