Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsikan resepi kegemaran kami adik beradik yang mak biasa masak. Tumis tomato hijau. Sedap tumisan atau sambal ini, rasa tomato tu bila dah ditumis memang sedap sangat. Cumanya kadang susah nak jumpa orang jual tomato hijau, itu bila jumpa terus teringat resepi ini.
Bahan-bahan:
8 biji tomato hijau, hiris nipis
3-4 ulas bawang putih, tumbuk
7 biji bawang merah kecil, tumbuk
10-15 cili api bangla, tumbuk
Segenggam bilis, tumbuk
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 sudu besar gula
Sedikit garam
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara masak:
- Tumiskan bahan bumbu dan bawang yang di hiris hingga masak.
- Bila dah masak bumbu masukkan tomato dan gaulkan bahan-bahan hingga rata tambahkan gula dan air sedikit, tutupkan kuali sebentar biar tomato lembut
- Bila tomato dah lembut masukkan garam biarkan agak kering sambal, bila rasa tumisan ok secukup rasa matikan api.
Tomato hijau ni beli di pasar malam... jarang sangat jumpa |
Bahan utama |
Tumis sampai dia masak semua bumbu nya |
Bila dah mula kering bolehl masukkan tomato |
Kita campurkan bagi bumbu sebati, tambah gula air dan tutupkan dengan penutup |
Siap... sambal tumis tomato hijau |
Tak pernah buat Dana..
ReplyDeleteNmpk sedap Tu..
Kena Cari tomato hijau ye..
Boleh send resepi ni pd kak ipar akak sbb dia tanam pokok tomato.. tgh lebat berbuah ni..
Terima Kasih share resepi Dana..
Tomato hijau yg xde merah2 lg sedap kak... nanti cuba tau
DeleteBelum pernah buat lagi.
ReplyDeleteKena cari tomato hijau.
Kene cuba nanti kak
Deletesedap nmpknya sambal tumis tomato tu
ReplyDeleteSedap kak... masam pedas
DeleteOoo, guna cili api belaka. Akak tak pernah masak sambal macam ni. Boleh cuba nanti. :)
ReplyDeleteMemang kene pedas, masam lemak kak
Deletewaa, tak pernah lagi makan mcm ni, nampak sedapppp.. masam tak?
ReplyDeleteSemestinya masam, tomato hijau kan
Deletebiasa buat guna tomato biasa tak pernag guna yg hijau..wahhhh nak try la dana
ReplyDeleteIni pun tomato biasa bukan luar biasa heheheh cuma blm msk masih masammmm hehehe
DeleteNampak sedap ni Dana....nanti nak cuba la
ReplyDeleteKene cuba kak, lagi2 yg suka pedas
Deleteakak memang suka tomato he he
ReplyDeletebiasa xda lauk hiris2 letak cili bawang pun sedapp
menarik resepi dana ni boleh akak try nanti
Cuba nanti ni kak... dengan tomato hijau kalau merah masam lain
Deletetak pernah makan sambal tumis tomato ni. nak kena cuba ni :)
ReplyDeleteCuba jangan tak cuba
Deletesaya tak pernah try dan tak jumpa lagi orang masak camni. nanti nak try masak sendiri sebab ni masakan dana, confirm sedap 😄😋
ReplyDeleteAhahahhah... ko wajib cuba tau
DeleteSUKA MAKAN TOMATO WAJAH CANTIK BERSERI JADIKAN AMALAN
ReplyDeletekalau buat ulam memang bagus kak
Deleteyummy..makan dengan sotong bakar atau ayam goreng sedap ni
ReplyDeletesudah semestinya
DeleteTomato hijau ni ada rasa dia yang tersendiri.
ReplyDeletebetul tu kak, sebab tu bila buat sambal gini memang boleh bertambah makan
Deletesedapnya.. Tomato pun boleh jadi sambal yang menyelerakan..
ReplyDeletemenariklah resepi Dana nie..
Menarik cara hidangan sambalnya. Sedap juga tu tambah tomato hijau banyak banyak.
ReplyDeletemesti masam2 sambalnya kak dana kan..menarik resepi dia :)
ReplyDeletemenarik ni. tak pernah aida tahu. nanti nak try.
ReplyDeleteasben aida suka beli tomato ijau dana. tunggu few days, akan jadik oren skit.
sedap buat ulam. keras. krup krap krup krap!