Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi asam pedas daging dan tetel,buat ni ahad lepas. Nak habiskan daging korban yang mak bagi, yang bahagian banyak daging dan masak tinggal yang banyak tetel itu masak asam pedas. Sedap betul hasilnya wajib di cuba tau.
Bahan-bahan:
1 kilo daging dan tetel, potong sedang
3 biji bawang merah besar, kisar
5-6 ulas bawang putih, kisar
2 inci halis, kisar
2 inci kunyit hidup, kisar
4-5 sudu cili boh
1 sudu besar asam jawa
2 batang serai, ketuk
3 tangkai daun kesum
3 kuntum bunga kantan
kacang bendi/ tomato
Air secukupnya
garam
Cara Masak:
- Panaskan minyak masukkan serai dan semua bahan kisar, cili boh, gunakan fungsi stir fry. Tumiskan untuk 10 minit hingga pecah minyak.
- Masukkan hiris daging dan tetel, masukkan air 2 cawan, 1 kuntum bunga kantan dan masak guna fungsi HP untuk 35 minit.
- Lepas 35 minit dah keluarkan wap nya, masukkan air lagi tumis guna stir fry masukkan asam jawa, daun kesum, bunga kantan lagi , bendi, tomato dan akhir sekali garam.
- Masak kejap lepas tu matikan fungsi stir fry dan siap.
*aku guna noxxa sebab nak daging dan tetelnya cepat empuk.
dah siap... |
Selalu asam pedas kitorang kosong tiada sayur.
ReplyDeleteTeruja tengok hasil akhir masakan Dana.
Dana kalau masak asam pedas memang suka letak daun kesum, bunga kantan, tomato dan bendi kak... lauk dan sayur sekali
DeleteFuhh sedapnyaaa uii... ni kalau makan, cecah roti panaskan 3 hari pun sodap...
ReplyDeletehahaahh kan kak, sebab pekat melekat
DeleteCukup dah satu lauk ni, dah ada sayur dan ikan tinggal cari nasi jew ni.
ReplyDeletebetul tu kak, orang `rajin` memang macamni kak hehehe... tpi dana masak daging bukan ikan kan heheheh
Deletewah asam pedas daging sedap tu xpernah cuba lagi
ReplyDeletesila cuba nanti ya kak PI... sedap tau
Deletewak selalu makan asam pedas ikan pari jeeew.. huhuhu
ReplyDeletenanti cuba ye wak
DeletePeriuk noxxa ni mmg cepat empuk kan daging. tapi SS tak pernah makan asam pedas daging. biasa makan ikan je
ReplyDeleteYa betul nak cepat masak itu guna noxxa, akak semua jenis lauk dah cub masak asam pedas kecuali seafood
DeleteUiii...lauk mengancam...dapat pulang gu dengan lempeng cair vs Kopi O Panas...nyum nyum
ReplyDeleteSesuai sangat tu kan
Deletememang sesuai untuk menternak lemak ni Dana
ReplyDeletemuahahah tulah wak, abis takkan nk dibuang sayang pulak kan
DeleteSedapnya...selalu tetel akak buat masak lemak cili api atau buat sup...nanti nak cuba la buat masak asam pedas
ReplyDelete