Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi daging lagi, menu ini memang sedap dan wajib dicuba tau. Resepi ini aku pakai reka sendiri je, tak sangka sedap memang terus kongsi lah dekat sini. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara masaknya ya.
Bahan-bahan:
500gm daging, kita hiris nipis
5 ulas bawang putih , hiris nipis
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
1 inci halis, hiris nipis dan halus
2 batang serai, ketuk
7-9 biji cili api, potong 2
1 genggam daun selasih
1 sudu besar sos nampla
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam
minyak untuk menumis
garam
Cara masak:
- Daging tu gaulkan dengan sos nampla, sos tiram, 1 sudu sos cili, kicap manis, serbuk lada hitam, dan tepung jagung gaulkan hingga rata dan perapkan paling kurang 30 minit.
- Bila daging dah perap kita gorengkan dalam kuali yang dah kita letak minyak sedikit, goreng hingga nampak daging separuh masak baru masukkan serai dan bawang putih, bawang merah, halia, serai dan cili api.
- Gaulkan sebati biar daging dah masak sepenuhnya tambahkan garam sikit je lepas tu masukkan daun selasih dan siap.
gaulkan semua ya, saja aku tambah hirisan bawang putih sikit masa gaul tu |
api guna besar tapi jangan tinggal lama-lama |
ni dia dah separuh masak gitu baru kita masuk bawang apa semua tu |
dia punya aroma daun selasih tu... memang sedap, rajib di cuba tau |
Boleh cuba nanti ni....nampak sedap..akak pun selalu macam tu la...resepi cipta sendiri lepas tu share...puas hati kan...
ReplyDeletebetul kan kak, jenis yang senang lepas tu rasa sedap dan mudah kita pun kongsi lah kan kak
DeleteSedapnya..Mudah pula tu.. tq share dana..
ReplyDeleteya, kalau yg susah tu dana pun tak rajin sangat buat kak heheheh... kalau yg mudah gini laju je
Deletesedap nmpknya....lapar plak
ReplyDeleteSedap kak..m nanti cuba tau
DeleteMacam terasa kat tekak pulak..Pasti harum dengan aroma daun selasih tu...
ReplyDeleteHujung minggu ni cuba kak
DeleteDaging goreng sedapp nya
ReplyDeletecampur daun selasihh mesti wangi je kan .tak penah lg buat ni
Ya betul kak... mmg wNgi daun selasih sebab tu letak akhir2
Deletenampak sedap sangat Dana, boleh lah nanti kak ana try :)
ReplyDeleteWajib cuba kak
DeleteNi namanya daging goreng berserai
ReplyDeleteSubjek utama daun selasih wak...bau serai pun hilang bila dh boh selasih
DeleteMudah dibuat bahan-bahan itu kebanyakkannya ada.
ReplyDeletebetul tu nanti cuba ya
Deletesebelum masak tu pun da nampak sedap dagingnya, apatah lagi bila da masak ek...sampai ke sini bau dia..hahaha
ReplyDelete