Assalamualaikum semua,
Maaf semalam aku tak jadi buat entri, cari gambar dalam memori kad tapi tak jumpa. Telefon ni tak dapat kesan memori kad aku, seharianla dok kuar masuk memori kad supaya elok tapi sama je. Sudahnya pagi tadi bangun eh, ada pulak dah semua gambar tu, alhamdulillah lega.
Hari ini aku kongsikan cara aku buat bubur candil durian. Maklum tengah musim durian kan ni, memang bestla buat. Cara buat pun senang tau.
Bahan-bahan:
2 cawan isi durian
2 cawan tepung pulut ( boleh tambah kalau nak buat banyak)
3 - 4 cawan air
1 1/2 kotak kecil santan
1 helai daun pandan
2 ketul gula melaka
Sedikit garam
4-5 ulas durian
Cara masak:
- Gaulkan isi durian dan tepung pulut hingga tak melekat, kalau tak boleh melekat semua tambah kan sedikit air.
- Dalam periuk masukkan air 4 cawan , daun pandan dan gula melaka hidupkan api
- Bulat-bulatkan tepung candil tadi hingga siap
- Bila gula melaka dah hancur dan air dah mendidih masukkan candil tadi kacau, biarkan hingga candil timbul baru masukkan santan dan sedikit garam. Masak dengan api sedang kecil hingga mendidih dengan buih kecil.boleh matikan api
Boleh tambah sedikit gula pasir kalau suka |
Bila semua dah tak melekat macamni |
Kita bulat-bulat kecil je tau |
Air, gula melaka dan daun pandan |
Tambahkan 4 ulas durian |
Bila dah mendidih masukkan candil |
Bila dah timbul macamni baru bagi santan |
Siap dah |
Jemput makan |
tk pernh mkn bubur candil
ReplyDeleteBuat la nanti kak sedap
DeleteAlamakkk Dana, mesi sedapkannn, gigit dan rasa durian, kuah pun rasa durian, adoiii nak bikin laaaa
ReplyDeleteSedap kak cuma tang mengentel tu bercinta
Deletewahh menariknya Dana ! Memang nampak sedap, tapi saya tak pernah makan lagi bubur candil nih.
ReplyDeleteTakpe boleh cuba nanti ya
DeleteAlamak...nampak macam sedap laa....esok akak cadang nak buat kuih talam
ReplyDeletebuat kak memang sedap
DeleteAkak dah terbau2 harum durian tu dana
ReplyDeleteheheheh betul tu kak oi
DeleteIsh3.Sedapnya.Kembar bubur biji nangka niš.
ReplyDeletebetul cuma tambah durian je dalamnya
Deleterasa mcm pengat durian ye dana
ReplyDeletecuma ada tambahan candil
ya betul tu kak
DeleteResepi ni dari negeri mana ek. Saya baru tahu. mungkin sbb saya tak makan durian yang dibuat masak, jadi banyak tak tahu pasal masakkan berasaskan durian.
ReplyDeletebubur candil selalu orang jawa yang buat, mungkin terkenal di johor tapi yang guna durian tu ikut kreativiti je...
DeleteMasa jaman kecik2 dulu, mak wak selalu buat bubur candil ni.
ReplyDeleteSekarang dah jarang2 jumpa, yang dana buat tu nampak sedap aje.
p/s : Dana kontek email wak
sekarang kalau teringin boleh la mintak mem buat wak, wak tolong gentel ye heheheh
DeleteSedap ni, nak try lah. Tqs Dana kongsi resepi..
ReplyDeleteinsyallah sedap kak, ya cuba nanti tau
DeleteIshhh terlioq aihh! Rajinnya nak bulat2kan pula. Tapi durian tuu ish tak tahan
ReplyDeletekalau tak bulatkan tak comel pulak hehehhe
DeleteBanyak buat. Banyak kali boleh ulang makan.
ReplyDeletetak buat banyak mana kak, ni sekali hadap je sekali bagi jiran-jiran
DeleteTak pernah lagi makan bubur candil durian ni. kalau isi durian dengan santan tu pernahlah. Nampak sedap tu kuah pekat. Bab menggentel satu² tu yang agak leceh tu.
ReplyDeleteheheheh sedap layan candil yang kenyal tu dik... akak suka gentel suka makan candilnya
Deletetak pernah pulak makan bubur candil ni. Macam senang tapi malas nak membuatnya haha
ReplyDeleteSedapnya bubur bila dah siap. Seronok tengok hasilnya š
ReplyDeletesedap dan senang cara dia..boleh cuba nnt..tq kak dana :)
ReplyDelete