Assalamualaikum semua,
Kali ini aku nak kongsi resepi makanan jawa di kampung aku. Kami panggil ubi blegudek, tempat lain tak tau la nama apa atau pernah buat ke tidak. Ubi kayu kalau aku tak rebus dan makan dengan sambal, aku suka masak macamni. Aku dah lama teringin nak makan ubi blegudek tapi asyik tak jumpa ubi kayu, bila jumpa di kedai wajib buat.Sedap lah
Kalau yang nak tahu rasanya macamne boleh la cuba ya. Mesti korang tak pernah makan kan.
Bahan-bahan:
5 ubi kayu yang telah dikopek dan potong sedang, rebus hingga empuk dan toskan.
3 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
1-2 sudi besar serbuk kari
sedikit garam
Segenggam bilis, goreng
Sedikit minyak masak
Sedikit air
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga layu dan sedikit kekuningan sikit
- Bila bawang dah layu boleh masukkan serbuk kari, masak dengan api sedang bils nampak sedikit kering boleh masukkan air, dalam suku cawan.
- Masukkan sedikit garam dan masukkan ubi yang telah kita rebus tadi, gaul hingga rata semua bumbu dengan ubi tu. Masukkan bilis goreng gaul rata lagi boleh matikan api.
Ubi rebus bagi empuk |
Boleh tambah daun kari kalau suka |
Tumis ya dua benda ini |
Layu dan sedikit kuning |
Masukkan serbuk kari, kacau lagi biar kari masak |
Aku tambahkan sedikit je air dan garam |
Masukkan ubi rebus |
Dah gaul-gaul rata akhir sekali baru masukkan bilis |
Siap dihidang |
Sedap... |
Petang tu ajak maktek datang rumah, dia pun layan makan ubi blegudek ni sebab lama tak makan... dia lagila tak pernah buat sendiri |
Esok nya aku bancuh tepung, dan goreng ubi blegudek celup tepung... sedap wei lembut empuk lemak-lemak |
sedap nmpknya ..1st time dgr UBI BLEGUDEK
ReplyDeleteYa, sebab nama jawa tu kak
Deletearwah mama selalu buat ubi rebus goreng gini..tp ammi rasa itu style indialah sbb ada daun kari, biji sawi bagai.
ReplyDeleteSedap tu ammi...
Deletetak penah. mkn. dan kalo. pzrtama tahu ni dana
ReplyDeleteMusti kak, ni menu org jawa
DeleteTak pernah makan tapi nampak menarik but x merasa la kot nak makan sebab akak x leh makan ubi
ReplyDeleteMenu org jawa johor ni kak
Delete1st time dgr tp nmpk menyelerakan betol!
ReplyDeletenk kena g cr ubi jayu gak ni..haha
Menu org jawa dik, mana la diterengganu kenal
DeleteFirst time dengar ubi blegudekkk. Cara nak buat simple ajeeeee, tapi first thing first kena cari ubi kayu dulu la hahaha
ReplyDeleteMenu jawa dik, makanan org kg
DeleteJaman kecik2 dulu selalulah ngadap ubi blegudecx ni
ReplyDeleteSkrg dh tak pernah masak ke wak?
Deletemenariknya resepi dgn ubi ni kak dana..tq sharing kak!
ReplyDeleteKalau teringin nnti cuba ya
DeleteBaca tajuknya ingatkan kuih getuk rupanya bkn
ReplyDeleteUbi getuk tu manis kak
DeleteWah! Kak Amie baru first time dengar ubi blegudek ni Dana. Cantik ikan bilisnya tu.
ReplyDeleteHeheheh memang ramai xkenal kak
DeleteRare betul masakan ubi blegudek ni Kak Dana. Tak pernah nampak masak macam ni. Tapi macam sedap tu macam dibuat sambal. Yang goreng camtu pun sedap.
ReplyDeleteini resepi wong jowo dik heheheheh
DeleteUish.. Pertama kali dengar.. menarik sungguh nie..
ReplyDelete