Assalamualaikum semua,
Resepi hari ini resepi berulang tapi ada sedikit penambahbaik kan. Mana yang pernah cuba mesti tahu sedap rasanya yang belum pernah cuba wajib cuba tau. Memang sedap terutama pada peminat cendawan tiram. Menu ni aku saja-saja cuba masak tapi menjadi sampaikan keluarga suka. Aku cipta resepi ni masa aku bujang dan duduk kat skudai lagi.. kira dah lama dah resepi ni heheheh.
Bahan-bahan:
1 paket besar cendawan tiram, siat dua cuci dan perah airnya
1 paket kecil kari ikan babas(boleh guna kari jenama apa pun)
4 ulas bawang putih, tumbuk
5 -6 biji bawang merah kecil , tumbuk
1 inci kunyit, tumbuk
2 tangkai daun kari
15 ekor udang sedang
1 kotak kecil santan
2 keping, asam keping
Sedikit air
Minyak
Garam
Cara masak:
- Tumiskan semua bahan tumbuk hingga pecah minyak, masukkan daun kari dan serbuk kari gaul lagi dan masukkan 1 cawan air
- Kacau kejap tunggu hingga bumbu tadi mendidih masukkan udang dan biarkan hingga udang masak
- Bila udang dah tukar warna semua, masukkan cendawan dan masakan sekejap hingga layu sikit
- Masukkan santan lepas tu tambah air lagi, masukkan asam keping dan garam. Masak untuk lebih kurang 3 ke 5 minit boleh matikan api bila dah secukup rasa.
Tumis hingga pecah minyak tau |
Serbuk kari dan daun kari |
Masukkan 1 cawan air |
Tunggu dah mendidih lama sikit baru masuk udang |
Bila udang dah masak, baru masuk cendawan |
Dah siap, Aiyan pun suka sebab tak pedas... ratah pun best |
ooo...boleh ye, saya tak pernah tau ada resepi ni. insyaallah nanti boleh cuba
ReplyDeleteBoleh, akak cuba-cuba bila sedap terus jadi kegemaran... dari zaman bujang lagi dah cuba buat ni
Deletewahhh boleh try ni Dana :)
ReplyDeleteCuba kak insyallah compom sedap
Deletenampak sedap.... leh cuba nanti...
ReplyDeleteMemang sedap heehhe cuba nanti tau
DeleteAkak x pernah buat kari cendawan dan udang ni...nampak menarik ni...boleh cuba nanti..thanks Dana share idea
ReplyDeleteCuba kak tau
DeleteBoleh buat masakan kari guna cendawan tiram. Selalu buat masak air.
ReplyDeleteBoleh, kenapa tak boleh pulak kan
DeleteSedapnya Dana! Belum pernah cuba cendawan masak kari. Bagus idea ni.
ReplyDeleteNanti cuba kak memang tak menghampakan
DeleteTak pernah jumpa lagi cendawan masak mcm ni..biasa cendawan grg ja atau boh dlm tomyam,sup,sayur campur..
ReplyDeleteNampak sedapnyer
ReplyDeleteSedap wak, nanti suruh mem cuba
Deletefuhh sedap je nmpk! terliur pulakkk.. haha
ReplyDeleteNanti cuba ya
Deletetak pernah makan lg cendawan tu
ReplyDeletemenarik resepi ni
Cendawan tiram pun tak pernah makan ke?
DeleteBole kak, bak kata orang kita yang buat dia
ReplyDeleteWow..cambest je ni cendawan dikarikan bersama udang. Hebat kak Dana cipta resipi :)
ReplyDeleteWow sedapnya.. xpenah lagi letak cendawan dlm Kari. Boleh Cuba la nanti
ReplyDelete