Assalamualaikum semua,
Belek-belek pokok ubi kerinting tepi rumah dah nampak banyak pucuk muda. Petik untuk rebus cicah sambal sardin, pucuk ubi ni cepat lembut dan tak rasa pahit. Dulu beli 4 batang je tapi lama-lama dah jadi 7 batang sebab kami tanam semula, yelah pokoknya kan cepat membesar.
Cukup la untuk sekali masak |
Kalau di kedai ni mau jadi 2 ikat |
Lawankan dengan sambal sardin, suap pucuk ubi kat Aiyan pun dia makan je |
Kak Amie belum pernah rasa daun ubi kerinting ni. Mungkin pernah nampak tapi tak perasan pula. Ingin nak cuba juga kalau ada.
ReplyDeleteDana la terbaca ada kawan tulis ubi ni daunnya lembut, tak ada ubi tapi orang tanam untuk daunnya, itu pesan di shopee kak
Deletesedapnya kalau buat sambal ayam penyet ni.. jgn lupa ayam gorengnya jugak.. yummy
ReplyDeleteBetul tu kak...sesuai
DeleteRasa macam belum pernah makan lagi ubi kerinting.
ReplyDeleteDia takde ubi, orang tanam untuk dapatkan pucuknya dan daunnya je kak, kat kedai memang susah nak jumpa orang jual
Deletexpernah mkn pucuk ubi.. dr kecik smpai la skrg.. haha..
ReplyDeleteni kalo try agknya bertambah2 ns.. haha
Lah yeke? Kene cuba ni dik...
DeleteRimbun daunnya. Banyak dapat buat ulam dan lauk. Bagus Aiyan ni makan ulam juga dia
ReplyDeleteDaunnya rimbun tapi terbantut jugak sebab ada pokok pisang tepitu
DeleteB
tak pernah lagi jumpa kat pasar ubi kerinting ni... kat kebun kita semua dah rebonding
ReplyDeleteTulah kedai runcit, pasar mlm org pasar basah mmg takde jual... org tak banyak tanam kot
DeleteCantik daunnya.
ReplyDeleteBagus Aiyan pandai makan pucuk ubi.
Tulah kerinting kan rupanya dia kak... aiyan kalau disuap dia makan je kak
Deleteakak x penah mkn ni
ReplyDeletesama cam pucuk ubi biasa ke Dana
Sama kak cuma dia takde rasa pahit2 dan cepat lembut
Deletepertamakali akak tengok pucuk ubi ni Dana. Thanks sharing
ReplyDeleteOrang banyak tanam ubi ni untuk perhiasan sebab daunnya cantik
ReplyDeleteTapi kalau daun lada yang keriting, geram aje
buat perhiasan ye wak, dana pulak suka buat makan hehehe...
Deleteiya kalau daun lada kerintin geram jadinya rosak ladanya
First time dengar dan tengok pokok ubi kerinting ni kak dana huhuhu.
ReplyDeleteNampakkkk segarr segar daunnyaaa sebab tanam sendiri kann kak dana
dia sejenis pucuk ubi yang rare kot sebab tak ramai orang tanam hehehhe
DeleteWaahh.. SS first time tengok pokok ubi kerinting ni. Nice sharing.
ReplyDeletemekasih...
DeletePandai Aiyan makan pucuk ubi. Bila akak jogging di kejiranan, ada nampak rumah tanam pokok ubi kerinting ni. Kalau buat masak lemak pun, sedap juga, kan.
ReplyDeletedia kalau di suap dia makan je kak, hehehehe
Deleteiya orang suka tanam sebab daunnya ubi nya takde kak... buat masak lemak memang sedap
W'salam Dana.
ReplyDeleteFirst time nampak daun ubi kerinting. Elok daun tu semua.
Pandai Dana tanam..
daun ubinya cepat lembut kak, sedap jugak dana suka
Deletealamak aii Dana. sedap nya.
ReplyDeletepucuk ubi ni sedap sgt, feveret.
kalau ada kat kedai, mesti aida amik.
kat rumah tak tanam, x dpt la fresh gini.
kat kedai takde jual jenis gini kak, ini pun dana beli batangnya kt shopee kak hehehe... utk dapat daun je
DeleteUbi dia ada. Cuma xsedap. Pahit rasanya.
ReplyDelete