Tuesday, July 13, 2021

POKOK UBI KERINTING

 Assalamualaikum semua,

Belek-belek pokok ubi kerinting tepi rumah dah nampak banyak pucuk muda. Petik untuk rebus cicah sambal sardin, pucuk ubi ni cepat lembut dan tak rasa pahit. Dulu beli 4 batang je tapi lama-lama dah jadi 7 batang sebab kami tanam semula, yelah pokoknya kan cepat membesar. 

Cukup la untuk sekali masak

Kalau di kedai ni mau jadi 2 ikat


Lawankan dengan sambal sardin, suap pucuk ubi kat Aiyan pun dia makan je 

30 comments:

  1. Kak Amie belum pernah rasa daun ubi kerinting ni. Mungkin pernah nampak tapi tak perasan pula. Ingin nak cuba juga kalau ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana la terbaca ada kawan tulis ubi ni daunnya lembut, tak ada ubi tapi orang tanam untuk daunnya, itu pesan di shopee kak

      Delete
  2. sedapnya kalau buat sambal ayam penyet ni.. jgn lupa ayam gorengnya jugak.. yummy

    ReplyDelete
  3. Rasa macam belum pernah makan lagi ubi kerinting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia takde ubi, orang tanam untuk dapatkan pucuknya dan daunnya je kak, kat kedai memang susah nak jumpa orang jual

      Delete
  4. xpernah mkn pucuk ubi.. dr kecik smpai la skrg.. haha..
    ni kalo try agknya bertambah2 ns.. haha

    ReplyDelete
  5. Rimbun daunnya. Banyak dapat buat ulam dan lauk. Bagus Aiyan ni makan ulam juga dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daunnya rimbun tapi terbantut jugak sebab ada pokok pisang tepitu

      B

      Delete
  6. tak pernah lagi jumpa kat pasar ubi kerinting ni... kat kebun kita semua dah rebonding

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kedai runcit, pasar mlm org pasar basah mmg takde jual... org tak banyak tanam kot

      Delete
  7. Cantik daunnya.
    Bagus Aiyan pandai makan pucuk ubi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kerinting kan rupanya dia kak... aiyan kalau disuap dia makan je kak

      Delete
  8. akak x penah mkn ni
    sama cam pucuk ubi biasa ke Dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kak cuma dia takde rasa pahit2 dan cepat lembut

      Delete
  9. pertamakali akak tengok pucuk ubi ni Dana. Thanks sharing

    ReplyDelete
  10. Orang banyak tanam ubi ni untuk perhiasan sebab daunnya cantik
    Tapi kalau daun lada yang keriting, geram aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat perhiasan ye wak, dana pulak suka buat makan hehehe...
      iya kalau daun lada kerintin geram jadinya rosak ladanya

      Delete
  11. First time dengar dan tengok pokok ubi kerinting ni kak dana huhuhu.
    Nampakkkk segarr segar daunnyaaa sebab tanam sendiri kann kak dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia sejenis pucuk ubi yang rare kot sebab tak ramai orang tanam hehehhe

      Delete
  12. Waahh.. SS first time tengok pokok ubi kerinting ni. Nice sharing.

    ReplyDelete
  13. Pandai Aiyan makan pucuk ubi. Bila akak jogging di kejiranan, ada nampak rumah tanam pokok ubi kerinting ni. Kalau buat masak lemak pun, sedap juga, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kalau di suap dia makan je kak, hehehehe
      iya orang suka tanam sebab daunnya ubi nya takde kak... buat masak lemak memang sedap

      Delete
  14. W'salam Dana.
    First time nampak daun ubi kerinting. Elok daun tu semua.
    Pandai Dana tanam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. daun ubinya cepat lembut kak, sedap jugak dana suka

      Delete
  15. alamak aii Dana. sedap nya.
    pucuk ubi ni sedap sgt, feveret.
    kalau ada kat kedai, mesti aida amik.
    kat rumah tak tanam, x dpt la fresh gini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kedai takde jual jenis gini kak, ini pun dana beli batangnya kt shopee kak hehehe... utk dapat daun je

      Delete
  16. Ubi dia ada. Cuma xsedap. Pahit rasanya.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...