Friday, July 16, 2021

RESEPI TAUHU BERLAUK

 Assalamualaikum semua,

Maaf hari ini lambat bersiaran, aku ke pejabat ada sikit kerja itu yang lambat buat entri.  Hari ini aku nak kongsi resepi tauhu berlauk, PKP tahun lepas ada pernah cuba tapi tak berapa menjadi. Kali ini cuba lagi dan menjadi dengan jayanya. Bagi aku sedap, makan gitu je buat kudapan atau jadikan lauk pun boleh. Jom aku kongsi resepinya.

Bahan-bahan:

3 keping tauhu biasa, kisar

3 tiub tauhu telur @ tauhu lembut, kisar

2 keping dada ayam, kisar

3 biji telur, kisar

1 pokok daun bawang, cincang halus

1 batang carrot, cincang halus

1/2 kiub ayam (pilihan)

sedikit garam

serbuk lada hitam

Bancuhan telur:

2 biji telur

1 sudu tepung jagung

Cara masak:

- Kita campurkan bahan yang telah kita kisar halus dan bahan-bahan lain daun bawang, carrot, garam, kiub ayam dan lada hitam hingga sebati

- Masukkan dalam bekas kecil aku guna acuan lompang, dan kukuskan untuk 10 ke 15 minit.

- 2 biji telur tambahkan tepung jagung dan kacau hingga sebati, gunakan untuk celupkan tauhu berlauk sebelum kita goreng dengan api sedang hingga kekuningan.

- Boleh makan begitu sahaja atau makan dengan sambal kicap. Sambal kicap yang biasa guna untuk makan pisang goreng tu.

Masukkan semua bahan dan gaul hingga sebati

Masukkan dalam bekas lompang ni dan kukus

Setelah dah masak tauhunya

Sejuk kan dulu

Bancuhan telur dan tepung jagung, baru goreng

kita goreng  hingga kekuningan ya... 

Macamni lepas di goreng... menggoda ke idok hehehhe

Lawankan dengan sambal kicap

Buat wak WP yang rindukan Aiyan... dia bizi jadi bibik ini kegemaran dia vakum rumah

33 comments:

  1. Terliur ini. Hehe untung siapa jadi jiran Dana dapat rasa air tangan Dana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh jiran dana pun suka masak-masak itu yang dana pun kene rajin jugak

      Delete
  2. Sedap memang cicah dengan sambal kicap. Buat minum petang.

    ReplyDelete
  3. Menggoda sangat lepas digoreng tu.

    Bagusnya Aiyan rajin vakum kalau anak-anak Mrs. A kena suruh baharu nak buat

    ReplyDelete
  4. itulah lepas di goreng nampak menggoda... si Aiyan tu dia suka sebab boleh main-main sedut dengan vakum tu

    ReplyDelete
  5. sedap ni.. lama xbuat. dulu terbuat byk, jenuh jgk nk habiskan sebab berdua dgn suami je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak buat banyak bagi jiran dan simpan dalam peti, kot teringin goreng je

      Delete
  6. Sedapnya tauhu berlauk. Saya suka sgt makan tauhu tak kisah apa2 jenis asalkan tauhu haha !

    ReplyDelete
  7. nampak sedap tauhu berlauk tu.
    Rajin Aiyan, main sambil bersihkan rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kak lagila makan panas2... dia rajin ikut mood

      Delete
  8. Sedap tauhu berlauk cicah sambal kicap. Lagi senang buat dalam acuan terus. Ada nampak buat dalam loyang kena potong potong pulak. Bagus lagi cara ni.

    Rajinnya Aiyan tolong mama vacuum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya lebih mudah letak dalam acuan kecik gini, nak simpan pun senang

      Delete
  9. Sama tak dengan tauhu bergedil kak dana? Sebab saya nampak macam lebihh kurang hehehe.
    Pekena dengan sambal kicappp memang mantap, memang sedappppp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tauhu bergedil guna kentang dan tauhu pok dik, ini tak guna kentang kan tak sama tu..

      Delete
  10. kena cuba resepi baharu ni. biasa buat bergedil je.

    ReplyDelete
  11. mesti aiyan suka ibunya rajin msk resepi baru

    ReplyDelete
  12. Menggoda! Selera akak tengok tauhu berlauk. Akak suka makan tauhu.
    Rajin anak bujang sorang vakuum rumah. :)

    ReplyDelete
  13. Sedapnya jika dapat cicah sambal kicap

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaaaaa...
    tu dia jadi bibik naa..baguih anak bujang sorang tu hehehe

    ReplyDelete
  15. Selamat Hari Lahir Aiyan yang ke 10. Dah besar dah Aiyan

    ReplyDelete
  16. Rajin Dana masak macam-macam!
    Nampak sedap sangat tu...teringin nak rasa!

    ReplyDelete
  17. fuhhh sedap dan mudah resipi ni. Kena try nanti. Thanks kak dana!

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...