Friday, July 9, 2021

RESEPI SERI MUKA DURIAN

 Assalamualaikum semua,

Nasib aku masih ingat lagi hari ini jumaat, PKPD buat otak aku kadang blur 😳. Kes semalam 8868 di Selangor je 4000 😳😳😳,tak tahu bila akan berakhir semua ini. Hospital semakin padat, rakyat semakin tersepit, frontliners semakin penat tapi ramai yang pentingkan diri terutama yang ada kuasa. Di hari jumaat ini marilah kita sama-sama berdoa semoga kita semua diberi kekuatan berjuang melawan masalah ini.

Maaf teremosi pulak, aku dah lama nak cuba masak kuih ini tapi aku takde keberanian. Takut tak jadi 🤭 tapi aku cuba jugak kebetulan ada durian kat rumah. Ini percubaan pertama ni tau ,rupa agak buruk sikit. Bila dah siap hasilnya memang best, sedap lemak manis.

Bahan-bahan:

LAPISAN PULUT

2 1/2 cawan beras pulut, rendam sekurangnya sejam

2 1/2 cawan santan cair, 1 cawan santan kotak 1 1/2 cawan air

Sesikit garam

2 helai daun pandan, simpul

Sedikit minyak

LAPISAN DURIAN

1 cawan isi durian

1 cawan santan pekat

1 1/2 cawan air

1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kastard

1 sudu besar tepung beras

1/2 cawan gula ( boleh tambah kalau suka manis)

Sedikit garam 

Cara masak:

LAPISAN PULUT

- Toskan beras pulut tadi campurkan dengan semua bahan gaul hingga sebati.

- Dalam 1 loyang lapiskan dengan plastik, dan masukkan beras pulut tadi yang telah kita gaul ke dalam loyang untuk kita kukus selama 30 minit.

- Selepas 30 minit keluarkan lapisan pulut, buang daun pandan carik-carik pulut dan gaul biar sebati semua lepas itu ratakan dan padatkan lapisan pulut untuk kita lapis dengan lapisan durian.

LAPISAN DURIAN

- Kisarkan semua bahan untuk lapisan durian hingga sebati. 

- Masakkan adunan lapisan durian dengan api kecil hingga naik wap kecil lebih kurang 3 ke 5 minit, sentiasa kacau adunan

- Tuang adunan ke atas lapisan pulut yang kita telah ratakan tadi dan kukuskan untuk 40 minit.

- Tunggu sejuk baru kita potong, gunakan pisau plastik yang disapu sedikit minyak.


Lapisan pulut, gaul hingga sebati

Masukkan dalam loyang yang dilapis dengan plastik dan kukus

Sementara tunggu lapisan pulut masak kita kisar bahan untuk lapisan durian

Masak sebentar dengan api kecil, sentiasa kacau tau

Pulut dah masak, kita ratakan 

Masukkan lapisan durian dan kukus lagi

Dah siap, sejukkan dia

Ada kukus kat bekas kecil sebab pulut dan lapisan durian banyak sangat nak isi dalam loyang

Bila lapis dengan plastik senang nak buka.. wow nasib jadi

Kasi potong dia , nasibla jadi sama rata

13 comments:

  1. Bila lama terperap asyik terlupa hari dan haribulan je. normal dah tu. Sedapnya seri muka durian. Puas makan buat sendiri.

    ReplyDelete
  2. Entah bila hendak turun bawah 4000?
    Nasib baik jadi.

    ReplyDelete
  3. jadi tu kak, akak buat apa semua nampak senang je, kalau saya buat...hampeh hahaha

    ReplyDelete
  4. Wah..tahniah..jadi je tu ha....mesti sedap ni

    ReplyDelete
  5. ha, menjadi nampaknya, cantik je seri muka durian tu. saya tengok pun rasa terliur.
    sama2 doakan covid ini terangkat dan kondisi menjadi bertambah baik..

    ReplyDelete
  6. sedapnya serimuka durian...pernh beli bila smp je buka kotak..semerbak bau durian

    ReplyDelete
  7. rajinnya dia
    musim durian wajib la ada serimuka durian ek
    nasib la akak x mkn kalau idak mau mintak sepiring he hee

    ReplyDelete
  8. Elok je kak dana rupanyaaaa. Nampakkk sedapp! Tengok kak dana buat seri muka ni, teringin nak makan seri muka jugakk tapi tak ada duriann hehehe

    ReplyDelete
  9. elok kejadiannya sedap terbai serimuka durian dana...terbau enaknya

    ReplyDelete
  10. yelah, wak kadang2 hari dan haribulan pun dah lupa.
    tapi makan tak lupalah terutama kalau sedap macam seri muka durian ni.

    ReplyDelete
  11. waaaa org dah buat memacam dgn durian, aku blm lagi tgk bayang2nya. dpt imijin, ni mesti sgt sedap durian pulut kan

    ReplyDelete
  12. Sedihnya apabila memikirkan angka covid-19 semakin mencanak naik. Nak buat macamana lagi, segala usaha dan ikhtiar sudah dilakukan. Dia dan tawakl jugalah akhirnya kita kan Dana.
    Sedapnya seri muka durian!

    ReplyDelete
  13. bertabah la org selangor.
    famili aida di selangor, dana, risau :(
    aida pun tak boleh ke sana. sedih...

    weekend ni nak buat seri muka pandan, dana.
    kebetulan, ada beras pulut.
    then dok fikir nak buat pulut kuning for pagi raya, in shaa Allah.
    makan dgn rendang daging.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...