Assalamualaikum semua,
Esok bermula PKPD bersasar di Selangor harapnya kes akan turunla, tapi selagi kilang masih lagi buka seperti biasa rasanya susah nak turun.
Hari ini aku nak kongsi cara aku masak jemput-jemput udang. Aku suka buat saiz kecil-kecil dan kentang kene ada banyak. Makan panas-panas memang layan.
Bahan-bahan:
10 ekor udang, potong 4-5 ikut pada saiz
500g tepung gandum
3 biji kentang, potong memanjang nipis
1 batang lobak merah, potong memanjang nipis
1 biji bawang besar, potong dadu
Segenggam kucai, potong sedang
1 biji telur
serbuk kunyit
Garam
Air
Cara Masak:
- Campurkan semua bahan kacau perlahan hingga sebati, jangan pekat sangat atau cair sangat sedang-sedang je.
- Gorengkan dengan api sedang, biar kentang betul-betul masak.
- Dah masak hidangkan dengan sos cili...
Campurkan je semua... |
Rupa gini bila dah sebati sebelum di goreng |
Aku tak suka tambah baking powder suka gaya gini je |
Memang layan |
Dah bubuh telur sebiji, tak yah bubuh baking porder. Sedap tu, lembut!
ReplyDeletebetul tu kak, dana tak minat kalau boh baking powder bila buat cucur kecuali cekodok pisang
Deletetypo #powder
ReplyDeleteElok juga letak sayur dalam jemput-jemput.
ReplyDeletejemput udang kalau tak boh sayur tak lengkap kak
Deletesedapnyaaa jemput udang
ReplyDeletejemput udang orang malas ni
DeleteMeriahhhh jemput jemput udang kak dana, banyakkkk sayur sayurnya! Puas hatii kalau makan hehehe
ReplyDeletetulah kenyang sebab ada kentang banyak hehehhe
DeleteSedapnya dana..kena pulak ada yeg o atau kopi o kaw2 punya..minum ptg2
ReplyDeleteBetul tu kak ,lagi laju la makan nya tu kan
DeleteNanti cubalah kentang campo udang. Selalu kalau udang mami letak Daun kucai/sup je. Kalau ikan bilis br letak kentang.
ReplyDeleteCuba kak mesti layan
DeleteWah, memang layan ni. Cucuq udang, pastu buat pulak air kopi. Peh!
ReplyDeleteGu sangat tu kak kopi o panas atau teh o panas
DeleteKalau akak suka cicah sos pencicah kelantan tu.. pedas2 manis.. hihihi
ReplyDeleteSos pencicah tu dah habis stok kat rumah kak, itu sos cili je
Deleteptg2 layan jemput2
ReplyDeletesomi akak memang suka ni
Layan panas-panas,memang best kak
Deletejemput jemput ni mmg favourite dari kecik. ada orang makan jemput udang cicah kuah kacang.
ReplyDeleteSedap kalau cicah kuahkacang, tapi tak rajin pulak nak buat kuahnya heheheh
Deletewow terliur mandangnya nk seketoi
ReplyDeleteKalau dekat sepinggan dana bagi kak
Deletesedap sgt ni, dana.
ReplyDeleteakak 3-4 hari sekali, goreng cekodok.
just lom pernah lagi inti udang.
paling kerap, inti ikan bilis hi hi hi...
tu yg paling ada stok kat rumah.
baik sarapan mahupun minum ptg, dana, cekodok gini sesuai, kan :)
Betul kak buat sarapan boleh minum petang pun layan... mudah pun iya
DeleteSedap jemput jemput macam ni. Segala macam ada dalam tu. Makan ni masa sarapan boleh bawak kenyang sampai tengahari.
ReplyDeletesedapnya tengok kak dana oii terliur kite
ReplyDeleteSedap..akak biasa buat jugak..cumanya akak letak mauripan sikit satu sudu kecik..biar kembang dulu tepung yang bancuh tu baru campur semua bahan...letak tepung jagung skit bagi dia rangup
ReplyDeleteMasha Allah tergodanya tengok udang dia. dah lama tak makan sejak PKP berzaman ni 😋
ReplyDeletesinggah baca dan follow. salam kenal :)
Sedapnyaaa.... Teringin la plak memalam ni . Huhu
ReplyDeleteMemang best bila campur udang.. Tapi tak pernah campur carrot.. kalau kentang tu memang feveret..
ReplyDeleteSedapnyaa jemput udang, favorite!
ReplyDeletecara edit video
cara buat video
production house in malaysia
cara buat video
corporate video production