Assalamualaikum semua,
Resepi ini aku dapat dari fb masakan luar negara tapi sebab cara buat nya ringkas dan senang aku terpanggil nak cuba. Buat roti dengan cara mudah tanpa guna mixer atau bread maker cukup dengan spatula atau senduk.
Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahan:
2-3 biji kentang direbus dan di lenyek halus
150ml susu suam
2 cawan tepung gandum
1 sudu planta@mentega
1 biji telur
1 sudu besar yis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
sedikit daun bawang
Keju mozarella
Cara masak:
- Campurkan kentang lenyek dengan susu dan gaul hingga sebati, masukkan gula, garam dan yis rehatkan untuk 5 minit.
- setelah 5 minit bila nampak yis dah bertindak balas masukkan telur, planta dan tepung sedikirt demi sedikit gaul hingga sebati dan masukkan daun bawang.
- Rehatkan adunan untuk 5 minit lepas tu masukkan dalam bekas loyang yang telah disapu planta. Selitkan kepingan mozarella pada adunan roti dan rehatkan untuk 30 minit atau hingga adunan naik seganda.
- Bila adunan dah naik, sapukan permukaan dengan bancuhan telur hingga rata, panaskan oven pada suhu 200 selama 10 ke 15 minit sebelum masukkan roti. Masak dalam suhu 200 untuk 25 ke 30 minit.
- Roti boleh makan begitu saja atau cicah sup cendwan, sup pekat atau kari pekat.
Kentang dan susu |
Gaul hingga sebati |
Gula, garam dan yis |
Jangan lupa rehatkan |
Dah bertindak balas yis nya |
Planta dan telur |
Masukkan tepung |
Gaul sebati |
Boleh juga ganti dengan daun lain, apa juga ikut kesukaan |
Rehatkan untuk 5 minit |
Masukkan dalam loyang |
Selitla keju 2 ke 3 keping, rehatkan hingga naik seganda |
Naik sudah |
Jangan lupa sapu telur hingga rata |
Bakar dalam oven, kalau ada air fryer besar pun boleh masak dalam air fryer |
Dah siapppp |
Texture dalam roti nya |
Bahagian yang kita selit keju |
Cicah kuah kari pun sedap, buat roti kali ke 2 |
sedapnya kak dana.. rajin nya masak
ReplyDeleteYang mudah-mudah bolehla
Deletesedapnya cicah kari.. semoga akak rajin meroti weekend ni
ReplyDeleteInsyallah boleh punya
DeleteMacam shephard pie. Hehe ok unik, pertama kali nampak resipi begini.
ReplyDeleteTak sama kak shaperd pie ada inti daging kentang kt atas, ini roti
Deletemudahnya nak buat! Cukup rencah dia ada kentang, ada keju dengan kuah kari fuhhh
ReplyDeleteMudah dik, tak payah susah membuatnya
Deletesy cadngkan dana buka channel youtube n muatnaik video kat situ. pasti akan viral spt youtuber india dahulu...
ReplyDeleteAda youtube tapi tak aktif cikgu hehehhe banyak up di ig, fb dan blog je
DeleteMelting tengok cheese leleh tu kak. Sedap nau tengok roti kentang tekstur macam tu.
ReplyDeleteitulah ada cheese makan panas memang layan
DeleteMengancam betul kari tu kak
ReplyDeletebuat kari pekat sikit itu sedap buat cicah-cicah hehehehe
DeleteSedapppnya kita tengok! Nak buat punn mudah! Bahan bahan tak banyak songeh hehehe, in shaa Allah saya akan cuba buat nanti :D Nice sharing kak dana.
ReplyDeleteye nanti ada kelapangan cuba tau
Deletewah elok sgt kejadiannya mest sedap sgt tu
ReplyDeletealhamdulillah, sedap di tekak dana
DeleteSedapnya. Tambah kenyang, sebab ada kentang kan, dalam roti. Pandai Dana masak. :)
ReplyDeleteya kenyang sebab ada kentang, akak pun boleh masak punya kak hehehhe
DeleteSelamat meroti
ReplyDeletenampak sedap kejadiannya
alhamdulillah wak tq
Deletesedapnya kak dana.. sy kalo rajin mengroti mmg ari2 buat roti ni.. haha
ReplyDeleteheheheh kalu hari-hari jemu kang yang makan nya
DeleteWahh terbaik la dana..dari tak buat apa yerkurung dek pkp apa faedahnya cuba resepi baru kan..
ReplyDeleteye betul tu kak hehehheeh
DeleteAllah..lembut tgan kak dana..buat ape pn jadi..sedapnyeee kak ^_^
ReplyDeletetidak jugak dik oi, kadang tak menjadi jugak huhuhuhu
DeleteHuishh gebunya roti nya, sedap terasa lapar pula haha
ReplyDeletepersediaan bersalin
ibu bersalin
minyak urut
scrub badan
tips kurus
Sedapnya nampak... Gebu dan bestnya ada pakai cheese sekali... Mesti sedap makan dengan kuah kari!
ReplyDelete