Assalamualaikum semua,
Tahun ini aku memang sangat jarang masak kuih untuk berbuka, tengok mood dan kerajinan hehehe. Tapi baru ini aku ada jumpa satu resepi yang baru aku cuba. Sedap rasanya dan wajib untuk aku kongsikan di sini. Cara nak buat pun sangat senang. Minggu lepas aku ada buat inti kelapa untuk roti lepas tu baru teringat sayang kalau berkulat inti kelapa tu. Jadi aku cari lah resepi apam yang gunakan inti kelapa.
Pernah buat ketayap tapi tak berapa jadi, buat kuih bom bijan pun dah pernah buat, kuih koci atau tepung gomak tak berapa rajin. Jadi apam solo ini sangat sesuai kerana mudah nak buat. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula halus (aku guna 3/4 cawan)
1/4 cawan minyak
2 1/2 cawan air
1 paket mauripan
sedikit garam
Pewarna ikut suka
Inti kelapa manis
Cara Masak:
- Campurkan semua bahan dalam 1 bekas kecuali pewarna dan inti kelapa, kacau dengan whisker hingga sebati dan tidak berketul
- Perapkan adunan dalam bekas bertutup untuk 30 minit atau hingga adunan naik
- Ambil beberapa sudu adunan dan letak pewarna, untuk jadi hiasan
- Panaskan kukusan terlebih dulu hingga mendidih, jangan lupa letak minyak pada acuan
- Bila adunan dah naik, letak sesudu dua adunan dalam acuan masukkan inti kelapa dan tutup dengan adunan lagi, letak sedikit adunan yang kita telah campur pewarna
- Kukuskan selama 15 minit
campur semua dalam ini sebelum tambah kan air dan minyak lepas tu kacau je |
Adunan sebati gini dan biarkan naik ya |
Kat rumah takde acuan besar jadi aku guna cup ini, inti tu letak banyak lagi best |
Tutupkan dengan adunan dan letak sikit yang ada pewarna |
Kalau ada warna lain mesti cantik, tapi habis dah hehehe |
Selepas di kukus 15 minit |
gini rupanya dalam tu |
sedap, aku suka... memang tak rugi cuba dan pasti akan buat lagi |
apam inti kelapa ke cikkak dana tuuh... 😅
ReplyDeleteye wak
Deletex pernah makan apam mcm ni tp nampaknya mcm sedap je tu...
ReplyDeletesedap cikgu, nanti cuba ya
Deleteterliur pulak hehe
ReplyDeletenanti buat sekali dengan ayu hehehhe
DeleteAlaaa sedapnyaaaaa.....senang jer resepinya...akak nak buat la..kalau jadi satu pencapaian terbaik ni
ReplyDeleteboleh kak insyallah, senang je tu cayok2
Deleteini namanya apam solo ye. tengok pon dah tau sedap.
ReplyDeleteiya namapanya apam solo... hehehe
DeleteCantikkkk kejadiannya kak dana. Macam pau inti kelapa la kan kak dana? Tapi ni kak dana buat versi apam hehehe.
ReplyDeleteaah betul tu, cuma rasa dan texture tu lain sikit
Deleteoh apam dlmnya ada inti..tkpernh mkn apam mcm ni..biasa mkn apam yg ada kelapa kt luar
ReplyDeleteaah ini apam berinti kelapa manis kak
Deletebr tau apam ada inti mcm ni... kalo apam org mkn dgn kelapa tu biasa jugak... hehehe
ReplyDeleteAkak tengok pun nampak sedap, Dana. Kalau takde inti kelapa, boleh ke ganti dengan jem?
ReplyDeletethat looks so good
ReplyDeletewah apamkukus berinti sedap tu
ReplyDeleteKetinggalan zaman. Ada juga apam solo. Ada apam berinti.
ReplyDeleteTak pernah lagi makan apam ada inti. Apam solo namanya ye. Kuih apam sedap, lama juga tak makan. nak membuat, 2 orang je pun nak makannya nanti. cantik hasil kejadian apam solo kak dana. Dia kalau datang mood dan rajin tu memang menjadi :)
ReplyDeleteMenariknya apa solo. Macam roti kukus pulak sebab ada inti.
ReplyDeleteDah lamanya tak makan apam.
ReplyDeleteMasa mecik2 dulu mak wak rajin buat sarapan apam putih ni
Ni macam apam pelangi tu ea?
ReplyDeleteMenariklah apam dia.. Ada inti kelapa manis dalamnya..
ReplyDelete