Assalamualaikum semua,
Hari ini aku akan kongsi resepi spaghetti aglio e olio paling mudah dan ringkas. Tapi percayalah sedap di tekak ku. Aku masak pagi untuk bawak bekal ke pejabat. Saja aku bagi banyak sayuran, kalau yang tak suka sayuran boleh je bagi lauk je.
Bahan-bahan:
1 bungkus spaghetti yang telah di rebus dan di toskan
5-6 batang cili kering, potong kasar serong
5 ulas bawang putih, ketuk dan cincang
1 biji bawang besar, potong dadu (pilihan kalau tak suka tak payah letak)
10 ekor udang
2 ekor sotong potong sedang
5 biji tomato ceri, potong 2
capsicum merah, hijau dan kuning ambil suku dan potong memanjang
1/2 kiub ayam
sedikit serbuk oregano
3 sudu besar minyak zaitun
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik layu lepas tu masukkan cili kering dan kiub ayam tumiskan sekejap
- Masukkan tomato ceri, capsicum dan oregano tumis lagi, lepas tu masukkan udang dan sotong, gaul hingga masak lauk tu.
- Kalau terlalu kering tambah kan air sedikit dan minyak zaitun lepastu masukkan spaghetti dan gaul rata semua, masukkan garam bila dah ok boleh matikan api. Siap
Bahan utama, selain spaghetti |
Tumis hingga naik bau, bawang putih memang kene banyak baru sedap |
Jangan tumis lama biar masih ranggup lagi |
boleh je gantikan dengan daging, ayam atau makanan laut lain |
Bila dah masak udang tu masukkan spaghetti |
Dah siap... bau dia semerbak harum serumah... |
Cantik meriah kejadiannya.
ReplyDeletebaru semangat nak makannya
DeleteMemang sedap bila banyak rencahnya. Penuh dengan pelbagai warna menarik buat rasa tertarik nak makan.
ReplyDeleteitulah lebihkan sayur yang ranggup dan colorful
Deletenampak sedap sungguh. yummy....
ReplyDeletesedap cikgu, nanti boleh cuba
Deletemeriah warna warni ye. kalau ckup bahan. mudah dan sedap. jimat masa. masak pun tak berkecah nak menumis berat2 kan..
ReplyDeleteya betul tu dik
DeleteI've never really tried this sbb ade seafood. teringin nak rasa
ReplyDeleteboleh tukar letak ayam atau daging dik, pun sedap jugak aglio olio nih
DeleteNama memang spageti aglio e oglio ya?
ReplyDeleteSuka ada makanan laut.
aah itu nama dia yang proper, cuma kita biasa tulis atau panggil aglio olio je... tapi kalau google memang akan jumpa ejaan nya aglio e olio
DeleteKita yg masak dia...nk letak apa pun letak la kan..
ReplyDeletebetul tu kak
Deleteini klu masak, atie tukar jadi ayam
ReplyDeleteboleh je nak letak lauk apa pun dik
DeleteSalam kenal bunda. Http://yesbossbojonegoro.blogspot.com
ReplyDeletesalam kenal
Deletefuh sedap ni, macam campuran nya banyak dari spaghetti lak eh, if aku cfrm kurang syran, lebih ayam, seafood 😍
ReplyDeletehahahahah boleh saja wei
Deletesedapnyeee kak dana..tq sharing resepinya :)
ReplyDeletesama2 boleh cuba untuk berbuka dibulan puasa nanti
Deletehari-hari tapi bawak yg ringkas2 je kak
ReplyDeletesedapnya ni dana... menu yg sesuai utk sahur mlm karang kot.. hehehe
ReplyDeleteSedapnya Dana.. meriah isinya.. macam-macam ada.. berwarna warni..
ReplyDeleteEh..stok spaghetti banyak la kat rumah...bleh la buat aglio olio ni...
ReplyDelete