Friday, April 16, 2021

RESEPI SAYUR CAMPUR CENDAWAN SEAFOOD

 Assalamualaikum semua,

Tak sangka dah jumaat rupanya, sebab kita puasa bermula hari selasa jadi terasa macam puasa pertama tu hari isnin hehehhe. 

Hari ini aku nak kongsi resepi sayur campur cendawan dan seafood, bagi yang tak makan seafood boleh je tukar dengan daging atau ayam ya. Cendawan tu aku tak ingat la namanya apa, tapi jenis cendawan putih bulat besar sikit dari enoki tu.

Bahan-bahan:

1 paket cendawan, dalam tu ada 2 jenis (potong dan bersihkan)

5 ekor sotong, potong 3

1 pek udang kecil 

1 pek putik jagung, potong serong

4 ulas bawang putih, hiris nipis

1 biji bawang besar, hiris nipis

Capsicum potong memanjang

1 sudu kecil serbuk lada hitam

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar minyak masak

Cara Masak:

- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga layu lepas tu masukkan lauk, sotong dan udang,  gaulkan rata tumiskan semua bahan tu

- Bila sotong dan udang dah hampir masak, masukkan sayur tadi putik jagung dan capsicum, masukkan serbuk lada hitam dan sos tiram

- Akhir sekali masukkan cendawan, tumis sekejap biar masak dan boleh matikan api. ( aku tak bagi garam sebab sos tiram tu dan masin tapi kalau rasa agak tawar boleh masukkan garam sikit)



bahan utama

Tumis sampai naik bau dan layu sikit

Masukkan makanan lauk, kalau boh ayam pun masuk kan awal juga

Habiskan capsicum warna warni yang hari tu... 

Aku tak letak air, tapi air dari sotong yang keluar

cendawan ini lah... nak guna cendawan lain pun boleh

Dah siap, sedap tau... heheheh 

tak makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedap 

28 comments:

  1. sedap ni Dana
    bln puasa ni selera kurang, dpt sayur2 camni mesti sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, yang ringkas gini lebih selera makan.. kalau berlemak sangat muak

      Delete
  2. Suka cendawan ini. Masa di CH memang ambil banyak buat stim bot.
    Cendawan memang sedap.

    ReplyDelete
  3. sedapnya tengokkkk! Ha'ah cepat je dah puasa keempat dah. Tak pernah lagi buat sayur goreng ada cendawan dengan capsicum. nanti nak try lah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat nanti farhana, ratah pun sedap menu ini...

      Delete
  4. Akak suka mkn cendawan..semua jenis..kt kelantan ada yg nama 'kulat gelam' pahit rasanya tp sedap buat kerabu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah dengar pasal kulat gelam ni kak, ooo memang terkenal di kelantan ye yek... terus dana google nak tahu rupanya

      Delete
  5. Fav akak jugak ni...memangselalu beli hat kasar2 ni untuk masukkan dalam tomyam...eh...nak buat mcm ni jugak la untuk berbuka esok...

    ReplyDelete
  6. Serious kalau ratah mmg sedap ni

    ReplyDelete
  7. bagus resepi ni. biasanya anak2 x makan sayur jd bila bubuh lauk mrka akan tertarik utk makan sayur la nanti....

    ReplyDelete
  8. Betul tu Danan. kakak kalau jumpa masakan begini memang suka ratah saja. Lagilah kalau yang masih panas.

    ReplyDelete
  9. Penuh hidupan lautan! akak suka ini makan macam tu jer.

    ReplyDelete
  10. Bagusss untuk orang yang tak makan sayur macam saya, sebab bila sayur campur macam ni, saya makan pulakk hehehe. Nanti boleh try lah hehehe

    ReplyDelete
  11. Ada lauk sayur campur macam ni pun dah cukup dah untuk lauk berbuka. Makan panas panas lagilah sedap :)

    ReplyDelete
  12. Sedap, Dana. Masak sayur campur macam ni. Akak suka. Selamat berpuasa, ye. :)

    ReplyDelete
  13. saya tengok pun menyelerakan...terbaik tu

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaa.favarite kita ni huhuhu. selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  15. Terliur tengok menu Dana, meriah.. Tentu sedap..
    Selamat berpuasa Dana 🤗

    ReplyDelete
  16. Sedapnya.. meriah bahan-bahannya.. Suka cendawan tu..

    ReplyDelete
  17. main poker dengan banyak penghasilan
    ayo segera hubungi kami
    WA : +855969190856

    ReplyDelete
  18. uish macam sedappppp! suka jugak cendawan enoki!

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...