Wednesday, September 8, 2021

ROJAK KATEH

 Assalamualaikum semua,

Maaf ya semalam aku agak sibuk waktu pagi sampai sudahnya terlupa nak buat entri. Hari ini seperti biasa rutin harian diteruskan ya. Kawan-kawan pernah makan rojak kateh? Pernah jumpa atau pernah makan? 

Rojak kateh adalah antara makanan tradisional di Terengganu dan Kelantan. Rojak kateh asasnya diperbuat dari urat keting yang di rebus hingga empuk, dan kuah rojak nya menggunakan gula, cuka, cili dan lain-lain bahan. Rasanya kenyal dari urat tu, pedas, manis, masam, masin dari kuah. Sedap 😁 , hari itu ada kawan di JUPEM jual aku pun beli lah bekas kecil, mujur dia buat sedap. Memang teringat-ingat.

Beli bekas kecil je... makan sendiri Edy tak makan

Macamni lah rupanya rojak kateh tu

Aku makan waktu rehat, sekejapan je habis heheheh

28 comments:

  1. lamanya tak makan lauk urat..akak kalau makan kat kedai makan masakan Padang...memang akan makan lauk kari urat..tapi yang ni tak pernah makan atau rasa lagi..menarik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya kan kalau masak urat kat kedai masakan padang, masak lemak dia tu perkkkh

      Delete
  2. Eh suami tidak makan.
    Belum pernah jumpa dan makan lagi. Mesti sedap sebab ada semua rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. en suami tu memang. dia yang rare-rare ni memang tak makan... bini nya ok je

      Delete
  3. sedap rojak kateh! pebret sy sepjg masa.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kan, sini susah nak jumpa.. bila ada yang jual memang akan beli

      Delete
  4. tak pernah makan..1st time dengar nama. makan camtu je ke? atau ini pencicah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana makan gitu je kak... kalau ada timun ke apa pun sedap jugak nih

      Delete
  5. tak penah mkn.
    lain dari rojak biasa ni Dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kak, ini terkenal di kelantan dan terengganu je

      Delete
  6. urat keting biasa makan tp kalo versi rojak tk pernh lg

    ReplyDelete
  7. first time dengar rojak kateh ni..daripada urat keting pulak tu. lain benar dengan rojak yang selalu makan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rojak ini dibuat dengan cuka dan campuran lain.. meman bukan macam rojak yang biasa kita makan

      Delete
  8. Wahhh..teringat masa belumkawen dulu..kt kelantan biasa beli benda ni..urat kateh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak, kat utara ada tak kak rojak kateh nih kak?

      Delete
  9. Sedapnya rojak kateh nie.cicah keropok lekor.

    Kak zainab kl

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi cicah keropok lekor... lain kali kene cuba ni...

      TQ sudi jengah kak Zainab

      Delete
  10. First time dengar dan first time tengok rojak kateh. Tak pernah makan lagi of course.
    Aikkk orang Johor pulak yang makan dari orang Ganu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. laki akak ni memang urat dia tak makan, ekor pun dia tak makan... bila tengok kita makan sup ekor sibuk pulak nak cuba...

      Delete
  11. Asalam..lama tak ke laman ini, terima kasih masih ada link blog Etuza ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.... ya masih rajin jenguk ke blog cikgu lagi

      Delete
  12. Kalau dibuat dari urat keting rebus sampai empuk tu memang sedap sangatlah Dana! Lagilah terendam dalam kuah sos gula,cuka, cili dan segala bagai tu. Terliur pulak tengok rojak kateh tu.

    ReplyDelete
  13. first time tahu pasal rojak kateh ni. Tengok kuah tu memang sedap sampai terliur pulak hahaha mana nak cariiii

    ReplyDelete
  14. Kalau saya, saya hirup kuah dia je kak dana hahaha, bahan bahan dalam tu tak makan

    ReplyDelete
  15. Pertama kali dengar.. hehehe.. Kalau ada jual dekat sini, boleh rasa nie.. menarik.. Macam asam pedas pun ada warna kuah dia tu..

    ReplyDelete
  16. sedap ni. dlu ms kecik mmg gotong royong buat ni dgn jiran

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...