Assalamualaikum semua,
Maaf ya semalam aku agak sibuk waktu pagi sampai sudahnya terlupa nak buat entri. Hari ini seperti biasa rutin harian diteruskan ya. Kawan-kawan pernah makan rojak kateh? Pernah jumpa atau pernah makan?
Rojak kateh adalah antara makanan tradisional di Terengganu dan Kelantan. Rojak kateh asasnya diperbuat dari urat keting yang di rebus hingga empuk, dan kuah rojak nya menggunakan gula, cuka, cili dan lain-lain bahan. Rasanya kenyal dari urat tu, pedas, manis, masam, masin dari kuah. Sedap 😁 , hari itu ada kawan di JUPEM jual aku pun beli lah bekas kecil, mujur dia buat sedap. Memang teringat-ingat.
Beli bekas kecil je... makan sendiri Edy tak makan |
Macamni lah rupanya rojak kateh tu |
Aku makan waktu rehat, sekejapan je habis heheheh |
lamanya tak makan lauk urat..akak kalau makan kat kedai makan masakan Padang...memang akan makan lauk kari urat..tapi yang ni tak pernah makan atau rasa lagi..menarik ni...
ReplyDeletesedapnya kan kalau masak urat kat kedai masakan padang, masak lemak dia tu perkkkh
DeleteEh suami tidak makan.
ReplyDeleteBelum pernah jumpa dan makan lagi. Mesti sedap sebab ada semua rasa.
en suami tu memang. dia yang rare-rare ni memang tak makan... bini nya ok je
Deletesedap rojak kateh! pebret sy sepjg masa.. haha
ReplyDeletehehehe kan, sini susah nak jumpa.. bila ada yang jual memang akan beli
Deletetak pernah makan..1st time dengar nama. makan camtu je ke? atau ini pencicah?
ReplyDeletedana makan gitu je kak... kalau ada timun ke apa pun sedap jugak nih
Deletetak penah mkn.
ReplyDeletelain dari rojak biasa ni Dana
memang kak, ini terkenal di kelantan dan terengganu je
Deleteurat keting biasa makan tp kalo versi rojak tk pernh lg
ReplyDeletesedap kak, kalau jumpa boleh cuba
Deletefirst time dengar rojak kateh ni..daripada urat keting pulak tu. lain benar dengan rojak yang selalu makan..hehe
ReplyDeleterojak ini dibuat dengan cuka dan campuran lain.. meman bukan macam rojak yang biasa kita makan
DeleteWahhh..teringat masa belumkawen dulu..kt kelantan biasa beli benda ni..urat kateh..
ReplyDeletetulah kak, kat utara ada tak kak rojak kateh nih kak?
DeleteSedapnya rojak kateh nie.cicah keropok lekor.
ReplyDeleteKak zainab kl
tak pernah lagi cicah keropok lekor... lain kali kene cuba ni...
DeleteTQ sudi jengah kak Zainab
First time dengar dan first time tengok rojak kateh. Tak pernah makan lagi of course.
ReplyDeleteAikkk orang Johor pulak yang makan dari orang Ganu. hihi
laki akak ni memang urat dia tak makan, ekor pun dia tak makan... bila tengok kita makan sup ekor sibuk pulak nak cuba...
DeleteAsalam..lama tak ke laman ini, terima kasih masih ada link blog Etuza ..
ReplyDeletewsalam.... ya masih rajin jenguk ke blog cikgu lagi
DeleteSemua rasa ada ni mesti sedap
ReplyDeleteKalau dibuat dari urat keting rebus sampai empuk tu memang sedap sangatlah Dana! Lagilah terendam dalam kuah sos gula,cuka, cili dan segala bagai tu. Terliur pulak tengok rojak kateh tu.
ReplyDeletefirst time tahu pasal rojak kateh ni. Tengok kuah tu memang sedap sampai terliur pulak hahaha mana nak cariiii
ReplyDeleteKalau saya, saya hirup kuah dia je kak dana hahaha, bahan bahan dalam tu tak makan
ReplyDeletePertama kali dengar.. hehehe.. Kalau ada jual dekat sini, boleh rasa nie.. menarik.. Macam asam pedas pun ada warna kuah dia tu..
ReplyDeletesedap ni. dlu ms kecik mmg gotong royong buat ni dgn jiran
ReplyDelete