Assalamualaikum semua,
Pagi ini aku BDR, tapi ingat nak buat awal sikit entri pagi ini. Sejak dari raya hari tu teringin makan maruku, maruku yang mak buat. Simple takde tambah perisa ayam atau udang ke apa. Bukan juga jenis yang terlampau ranggup macam gaya maruku india yg putih. Raya puasa kan raya di selangor, raya haji pun mak tak buat. Udahnya buat sendiri lah. Gigih beli cetak dia, aku beli cetak yang plastik sebab mak pakai yang macam tu. Jom kita tengok cara buatnya.
Bahan-bahan:
1 paket 500g tepung kacang dhal allagapas
3 sudu besar tepung pulut
1 biji telur
1 ulas bawang putih,tumbuk halus
1 biji bawang merah kecil,tumbuk halus
1 kotak kecil santan
Sedikit air sejuk
Minyak untuk menggoreng
2 tangkai daun kari
Cara masak:
Letaknya semua bahan dalam 1 bekas besar dan masukkan santan sedikit demi sedikit, kalau santan dah habis boleh tambah sikit air.
Adunan jangan terlalu lembik atau keras, masukkan dalam acuan dan tekan dalam kuali dengan minyak yang panas, masak dengan api sedang. Masukkan beberapa helai daun kari, masak maruku hingga warna keemasan dan angkat.
Ini bahan utamanya ya |
Bubuh dalam 1 mangkuk besar macamni supaya mudah gaul |
Masa ni agak cair jadi tambah 2 sudu besar tepung pulut |
Percubaan pertama, pakai cetak yang lubang rapat, jd macamni |
Guna cetak macam ini tau... jangan boh penuh |
Percubaan kali kedua, nasibla nampak macam jadi |
Percubaan pertama tadi, melekat sangat |
Guna tepung ini, cukup rempah dah |
Kira jadi lah kan heheheh |
Masalah ini tak dapat selesaikan kene tanya pakar |
Dapatla 2 bekas ni... kira oklah |
Rajin Dana buat maruku. Sedap buat kudap-kudapan ni.
ReplyDeleteTeringin kak..itu gigih buat
Deletedapnya maruku krup krup
ReplyDeleteBetul tu kak
Deletearitu tgk org share buat maruku dr mee kuning...dpt maruku time work from home tk sedar abis kalo dok kunyah2 kn
ReplyDeleteYg ranggup2 ni memang laku
Deletetahniah Dana kerana berani mencuba. nampak sedap tu. pas ni buleh baiki mana yg kurang.
ReplyDeleteNak makan sedap kene cuba buat heheheh
DeletePandainya Dana buat muruku, kalau arwah Mak Sis yee sukalah buat gini.. kami tukang makan, tepung belum habis, muruku dah susut hahahaha
ReplyDeleteSebab mak biasa buat time raya... itu yg tingin tu
DeleteRajin dana buat maruku. Tapi mudah je resepinya ye, cuma taktik dan teknik kena jaga utk dpt maruku yg cantik kan.
ReplyDeleteAah kak dana ingat susah senang je rupanya, janji ada acuannya
Deletetak pernah cuba lagi buat sendiri, senang je rupanya ek
ReplyDeleteSenang je sebab tepung tu dah lengkap
Deletewahhh teror!! klu dah byk kali buat nanti, mesti dah boleh buat bulat2 mcm the real shape dia kan
ReplyDeleteAkak memang suka buat bentuk gini bulat besar, tak minat bulat yang kevik tu
Deleteohh.. mmg sengaja buat bentuk gini eh... bentuk apa pun ok kan,janji rasa dia lazat :)
Deletewushhh!sedap nyaa..kruk!kruk! bunyinya
ReplyDeleteBetul tu
Deleterajinya dana
ReplyDeletekrap krupp maruku sedapp dikunyah
tak penah try he hee bab ni akak malas sikit
Hehehe dana ni jenis gaya org lama kak, itu kalau nk mcm yg rasa tu kene buat sendiri
DeleteAssalamualaikum,
ReplyDeletewahh, dah jadi macam tu kira tererr dah tu. nanti-nanti boleh la buat bisnes online. mana tahu ada rezeki di situ...
Wsalam... aduh ustaz kerajinan tu takde heheheh
Deletewahh...hebat dah ni.Suka jugak muruku ni tapi belum pernah buat sendiri..nak tanya, mana awak beli acuan muruku yang macam tu..nak cari jugaklah..
ReplyDeleteDana bwli kat shopee kak, ada yg acuan plastik, kayu dan jenis tembaga yg pusing
DeleteAkak selalu tengok orang buat maruku tapi akak selalu buat maruku tunjuk je...hihii.Bukan tak nak buat sendiri tapi tak de acuan nak buat.Oo baru tahu ada acuan plastik.a
ReplyDeleteDana pun biasa beli tp rasa xsama mcm yg dana nak makan... acuan tu beli di shopee je
DeleteSaya selalu beli, tapi nampak nih macam tak susah juga nak buat maruku rupanya ye..boleh cuba nnti. TQ :)
ReplyDeleteYa mudah je nak buatnya... janji ada tepungnya tu dengan acuan tu
DeleteRajin betul kak dana buat maruku. Kalu teringin, apapun boleh jadi kalau rajin kan. practice make perfect kak. lama lama mesti cantik hasilnya nanti.
ReplyDeleteAkak ni jenis old fesyen dik, jeniz suka yg mcm akak makan yg mak buat, yg rasa asli kadang tambah rempah macam2 jadi tak best
Deletebiasa dorg letak daun2 ketum kat maruku tuh., hehehe
ReplyDeleteps. terimakasih kak Dana, tasbih & mask extender wak dh dpt ye., ;p
Hahahah daun kari wak, daun ketum boleh jugak hahah
DeleteBaru masak segar dari kuali best ni krupkrap krupkrap.
ReplyDeleteMak Kak kalau raya mesti buat muruku.
Betul kak masa awal2 tu siap je laju je krup krap aiyan pun sama
Deletemsti sedap kalau dbuat sendiri Dana..
ReplyDeleteBetul kak... sedap lagi kak
DeleteKrup krap sambil tgk tv sedar2 abis je ni
ReplyDeleteYa Allah kak dana..awat rajin sgt nih heheheee..sedap tu mkn2 saja blh habis tu ^_^
ReplyDeleteSedapnyaaa.. rajin akak buat!
ReplyDelete