Friday, November 27, 2020

RESEPI MARUKU

 Assalamualaikum semua,

Pagi ini aku BDR, tapi ingat nak buat awal sikit entri pagi ini. Sejak dari raya hari tu teringin makan maruku, maruku yang mak buat. Simple takde tambah perisa ayam atau udang ke apa. Bukan juga jenis yang terlampau ranggup macam gaya maruku india yg putih. Raya puasa kan raya di selangor, raya haji pun mak tak buat. Udahnya buat sendiri lah. Gigih beli cetak dia, aku beli cetak yang plastik sebab mak pakai yang macam tu. Jom kita tengok cara buatnya.

Bahan-bahan:

1 paket 500g tepung kacang dhal allagapas

3 sudu besar tepung pulut

1 biji telur

1 ulas bawang putih,tumbuk halus

1 biji bawang merah kecil,tumbuk halus

1 kotak kecil santan

Sedikit air sejuk

Minyak untuk menggoreng

2 tangkai daun kari

Cara masak:

Letaknya semua bahan dalam 1 bekas besar dan masukkan santan sedikit demi sedikit, kalau santan dah habis boleh tambah sikit air.

Adunan jangan terlalu lembik atau keras, masukkan dalam acuan dan tekan dalam kuali dengan minyak yang panas, masak dengan api sedang. Masukkan beberapa helai daun  kari, masak maruku hingga warna keemasan dan angkat.

Ini bahan utamanya ya

Bubuh dalam 1 mangkuk besar macamni supaya mudah gaul

Masa ni agak cair jadi tambah 2 sudu besar tepung pulut

Percubaan pertama, pakai cetak yang lubang rapat, jd macamni

Guna cetak macam ini tau... jangan boh penuh 

Percubaan kali kedua, nasibla nampak macam jadi

Percubaan pertama tadi, melekat sangat

Guna tepung ini, cukup rempah dah

Kira jadi lah kan heheheh


Masalah ini tak dapat selesaikan kene tanya pakar 

Dapatla 2 bekas ni... kira oklah


40 comments:

  1. Rajin Dana buat maruku. Sedap buat kudap-kudapan ni.

    ReplyDelete
  2. aritu tgk org share buat maruku dr mee kuning...dpt maruku time work from home tk sedar abis kalo dok kunyah2 kn

    ReplyDelete
  3. tahniah Dana kerana berani mencuba. nampak sedap tu. pas ni buleh baiki mana yg kurang.

    ReplyDelete
  4. Pandainya Dana buat muruku, kalau arwah Mak Sis yee sukalah buat gini.. kami tukang makan, tepung belum habis, muruku dah susut hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab mak biasa buat time raya... itu yg tingin tu

      Delete
  5. Rajin dana buat maruku. Tapi mudah je resepinya ye, cuma taktik dan teknik kena jaga utk dpt maruku yg cantik kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kak dana ingat susah senang je rupanya, janji ada acuannya

      Delete
  6. tak pernah cuba lagi buat sendiri, senang je rupanya ek

    ReplyDelete
  7. wahhh teror!! klu dah byk kali buat nanti, mesti dah boleh buat bulat2 mcm the real shape dia kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak memang suka buat bentuk gini bulat besar, tak minat bulat yang kevik tu

      Delete
    2. ohh.. mmg sengaja buat bentuk gini eh... bentuk apa pun ok kan,janji rasa dia lazat :)

      Delete
  8. wushhh!sedap nyaa..kruk!kruk! bunyinya

    ReplyDelete
  9. rajinya dana
    krap krupp maruku sedapp dikunyah
    tak penah try he hee bab ni akak malas sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe dana ni jenis gaya org lama kak, itu kalau nk mcm yg rasa tu kene buat sendiri

      Delete
  10. Assalamualaikum,
    wahh, dah jadi macam tu kira tererr dah tu. nanti-nanti boleh la buat bisnes online. mana tahu ada rezeki di situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... aduh ustaz kerajinan tu takde heheheh

      Delete
  11. wahh...hebat dah ni.Suka jugak muruku ni tapi belum pernah buat sendiri..nak tanya, mana awak beli acuan muruku yang macam tu..nak cari jugaklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana bwli kat shopee kak, ada yg acuan plastik, kayu dan jenis tembaga yg pusing

      Delete
  12. Akak selalu tengok orang buat maruku tapi akak selalu buat maruku tunjuk je...hihii.Bukan tak nak buat sendiri tapi tak de acuan nak buat.Oo baru tahu ada acuan plastik.a

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana pun biasa beli tp rasa xsama mcm yg dana nak makan... acuan tu beli di shopee je

      Delete
  13. Saya selalu beli, tapi nampak nih macam tak susah juga nak buat maruku rupanya ye..boleh cuba nnti. TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya mudah je nak buatnya... janji ada tepungnya tu dengan acuan tu

      Delete
  14. Rajin betul kak dana buat maruku. Kalu teringin, apapun boleh jadi kalau rajin kan. practice make perfect kak. lama lama mesti cantik hasilnya nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ni jenis old fesyen dik, jeniz suka yg mcm akak makan yg mak buat, yg rasa asli kadang tambah rempah macam2 jadi tak best

      Delete
  15. biasa dorg letak daun2 ketum kat maruku tuh., hehehe

    ps. terimakasih kak Dana, tasbih & mask extender wak dh dpt ye., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah daun kari wak, daun ketum boleh jugak hahah

      Delete
  16. Baru masak segar dari kuali best ni krupkrap krupkrap.
    Mak Kak kalau raya mesti buat muruku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak masa awal2 tu siap je laju je krup krap aiyan pun sama

      Delete
  17. msti sedap kalau dbuat sendiri Dana..

    ReplyDelete
  18. Krup krap sambil tgk tv sedar2 abis je ni

    ReplyDelete
  19. Ya Allah kak dana..awat rajin sgt nih heheheee..sedap tu mkn2 saja blh habis tu ^_^

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...