Assalamualaikum semua,
Sebelum ini aku pernah kongsi resepi nasi beriani kari daging adabi. Tapi resepi asal menggunakan kari kambing adabi, cari kat kedai, pasaraya semua sold out akhirnya jumpa di shopee itu pun dah tak banyak.
Bila dah masak, tahu lah aku kenapa kari kambing lagi sedap. Sebab dia ada tulang-tulang dan bau yang lebih best. Memang lagi sedap nasi beriani dengan kari kambing. Tapi itu pun aku campur kari daging dan kari kambing, sebab kari kambing tu dapat 1 tin je.
Buat banyak sikit, dapatlah bagi kat jiran-jiran dan juga maktek.
|
kari kambing ni ada yang jual melampau sampai belas-belas ringgit kat shopee
|
|
cara masak dia sama je |
|
tambah telur rebus sekali
|
|
kali ini aku buat juga kari daging sikit, bungkus gini nak bagi jiran
|
|
tergoda tak heheheh
|
|
Edy punya, Aiyan pun suka... nasi tu pun tak berempah sangat memang layan |
lapar terus tengok... dah cari kari dalam tin ni, tapi kat Maslee Pekan nanas ni ada jenama Yeos aje. ayam pulak tu...kambing takdek. terus punah cita cita..
ReplyDeletetry cari kat shopee MY, kalau kari daging adabi pun sedap jugak di buat nasi beriani
Deletelepas ni buat je kari kambing sendiri ye..boleh hantar setipuware ke rumah ammi.
ReplyDeleteheheheh kalau buat kari kambing sendiri sayang lak nk masukkan dlm nasi beriani tu ammi hehehhe
DeleteEngko Dana, pepagi dah buat terliur nengoknyaaa adeiii... macam nak cuba gak laaaaa
ReplyDeletehahahah sebenornya takde gambar sangat kak oi... bila banyak BDR nih, cuba kak jangan tak cuba
Deletelapar trus tgk...laku btul kari kambing kan...smp kena bli kt shopee
ReplyDeletebetul tu kak, kat shopee pun banyak harga bukan main mencanak mahalnya
DeleteNasib tak suka kambing. hehe
ReplyDeleteheheheh dulu akak pun tak suka, entah camne boleh tersuka
Deleteaduh, dah la puasa hari ni, nmpk plak briyani !! sedapnyaaa Ya Allah
ReplyDeletealamak, petang nanti cari nasi beriani buat berbuka ya
DeleteTergoda. Rupa paras memang sebiji macam beli di kedai.
ReplyDeletehehehhe... buat sendiri lg puas hati kak rege pun murah
DeleteSedapnya! Tergoda saya. Malangnya suami saya tak makan kambing, kalau tak, boleh buat.
ReplyDeletetakpe nanti boleh cuba buat nasi beriani dengan daging atau kari ayam adabi...
DeleteSaya dah try yang kari daging tu memang sedapp..tak cukup satu tin
ReplyDeletebetul tu, sedap kan... nak banyak daging kene guna lebih
Deleteterimakasih sudah berbagi ceritanya...
ReplyDeletehttps://bit.ly/2YMhGVb
sama2
Deletebetul, ini pun dana dpt dengan harga rm9, yang lain semua belas2 kak
ReplyDeleteNampak sedap betul! Kakak suka dua-dua, lembu dan kambing. Sedap.
ReplyDeleteBoleh try ni 😍
ReplyDeleteUish..sangat menggoda! Sebab akak peminat kambing.
ReplyDeletesedapnya kak..teringin pulakkkk..da la waktu lunch niii huhuhu
ReplyDeleteWak kalau makan nasi bariyani pun mesti regukan dengan kambing.
ReplyDeletesenang masak dalam periuk tu masuk semua bahan pastu sekejap je dah masak
ReplyDeleteWahh nampak sedap!!! Macam yang jual kat kedai rupa dia!! Tak pernah guna kari kambing tu.. mesti sedap macam kari daging punya kan..
ReplyDeleteTergoda terus kak. Nak buat tak tahu bila entah nak buat. Sok sok nak buat saya refer resepi akak ye.
ReplyDeleteKari kambing nie memang hot sale betul.. susah nak jumpa.. Aritu dapat sup je.. huhuhu
ReplyDeleteAllah sedapnyee kak dana..Inshaa Allah boleh cuba nnt :)
ReplyDeleteSedapnyaaaa...memang keluaran Adabi ni banyak dah abis kat mana- mana pasaraya. akak suka gak sambal ikan bilis ngan sambal kerang dia..sedap...
ReplyDelete