Assalamualaikum semua,
Ini menu paling ringkas, mudah dan sedap bagi aku. Boleh makan buat kudapan atau buat lauk. Aku ni jenis kalau tempe, goreng dengan tepung aku suka cicah sambal kicap kalau tempe dengan bawang putih suka cicah sos cili je.
Jom tengok resepi nya ya.
4 ketul tempe, potong nipis
3 ulas bawang putih,tumbuk (lagi banyak lagi sedap)
1/2 inci kunyit hidup tumbuk
Garam,tumbuk
Minyak masak
sedikit air
Cara masak:
- Gaulkan semua bahan tumbuk dengan tempe hingga sebati, biarkan sekejap biar meresap.
- panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan, siap makan cicah dengan sos cili.
Tambahkan air sikit biar semua sebati |
Gaulkan dan biarkan semua sebati sebentar |
Ini memang menu minum petang aku |
wah..fav ni tempe, tak pernah lak cuba mcm ni..leh try ni.. tq for the recipe ...
ReplyDeletecuba nanti kak, sedap punya
Deletepernah makan yg sepupu org jawa johor buat dia letak biji ketumbar jintan2..kita yg pertama kali makan ni rasa sedapnya la
ReplyDeleteaah boleh jugak kak boh biji ketumbar dan jintan, tapi dana selalu guna cara mudah ni... kalau dengan tepung boh ketumbar jintan pun sedap
DeleteSedap tempe goreng dgn tauhu goreng buat makan dgn nasi ayam penyet kat 8ndon ye cikkak dana tuuh.. 😀😀
ReplyDeleteamboi wak mentangla duk Indon lama yek
DeleteSedapnya…selaku orang Jawa, haruslah akak cinta tempe. Hehe
ReplyDeleteRasanya akak tak pernah lagi buat cara gini, dulu-dulu family selalu buat cara gini untuk goreng ubi. Memang sedap. Jadinya samalah kesedapan kalau buat guna tempe.
cuba nanti kak, kalau dengan ubi kayu memang sedap kan
Deletesedap nya kak dana! haha resepi cara buat tempe tak da ke? hihi
ReplyDeleteitu another level, tak pernah cuba buat tempe sendiri
DeletePernah buat. Memang sedap!
ReplyDeletekan kak
DeleteYums!!
ReplyDeletekudapan orang kampung ni SR
Deletewah feveret ni
ReplyDeletegeng tempe lah kita kak
Deleteoooh tempe. faberet ni dana. nanti try resepi dana ni. saya if mkn kat kedai seblh ofis, mesti ada tempe goreng halus2 tu
ReplyDeletecuba wei memang tak nyesal tau
DeleteSelalunya yang simple tu jadi lauk jahat...hihihi
ReplyDeletedana selalu suka buat kudapan minum petang
DeleteAkak kalau tempe ni kureng skit..tapi lepas ni kena la selalu masak tempe...Uncle Dania tu suka..hahaha...adoiii
ReplyDeletesaya suka potong lagi nipis
ReplyDeletewah... kudapan yg sihat ni, Dana.
ReplyDeletememang sedap goreng macam ni. selalu cicah sambal kicap
ReplyDeleteSedapnya.. selau salut tepung je.. Nanti boleh test cara Dana nie.. Sha on je cicah sos mahupun sambal kicap..
ReplyDeletetempe ni buatlah camna pun...tetap sedap di tekak separa jawa akak ni
ReplyDeleteMemang sedap! ini kalau kat kampung mak akak pun suka goreng macam ni jer. Nyumssss~~~~
ReplyDeletePernah buat tumbuk bawang putih, jintan manis, ketumbar. Versi kunyit belum cuba lagi. Mesti sedap. Tempe goreng gitu je dah sedap, inikan tambah penambah rasa yang lain. Lawan dengan sambal kicap makan sorang boleh habis. hehe...
ReplyDelete