Assalamualaikum semua,
Selamat pagi yang indah semua kawan-kawan, hari ini merupakan hari terakhir anak-anak bersekolah pada tahun 2022. Minggu depan jalan dah mula lenggang sebab cuti sekolah, pejabat aku ni pun akan mula kosong sebab ramai yang akan cuti panjang. Aku je lah tak tau nak cuti bila ni, apa pun moga semua yang nak mula bercuti berhati-hati di jalan raya, lagi lah musim banjir ni kan.
Oklah pagi ini aku nak kongsi resepi udang cili api, sebelum ini dengan nanas kali ini up tambah pucuk ubi pulak. Aku meratah je pun dah sedap lahai, tak tau nak cakap apa lah. Wajib kawan-kawan cuba tau. Terutama buat pencinta udang.
Bahan-bahan:
1cekak pucuk ubi ( rebus hingga lembut daunnya, cuci dan potong)
1/2 kilo udang
4-5 ulas bawang putih, kisar
3 biji bawang merah kecil, kisar
20-30 biji cili api, kisar
2 inci kunyit, kisar
2 batang serai ketuk
2 helai daun limau purut
1 kotak santan kecil
1 biji nanas, potong sedang
1 keping asam keping
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Rebuskan semua bahan kisar dan serai dengan 2 cawan air. Masak kan untuk 10 minit lebih kurang hingga bumbu kisar masak.
- Masukkan nanas gaul supaya rata dengan bumbu, tutup kuali dengan penutup dan masak untuk 10 minit, lepas tu masukkan pucuk ubi rebus dan udang.
- Gaulkan hingga rata semua, masukkan daun limau purut dan asam keping. Tutupkan kuali dengan penutup hingga udang separuh masak.
- Masukkan santan, tambahkan air 2 cawan dan garam. Biarkan sebentar hingga kuah mendidih sikit boleh matikan api.
![]() |
aku guna pucuk ubi kerenteng sekejap je rebus |
![]() |
bahan-bahan utama |
![]() |
boleh juga kalau nak gantikan dengan susu fresh milk, full cream atau susu sejat |
![]() |
mendidih sikit boleh la matikan |
![]() |
aku ratah je tak makan dengan nasi |
![]() |
nasib tak sakit badan makan pucuk ubi banyak hehehhe |
lama tak jumpa pucuk ubi fesyen tu Dana hehe :)
ReplyDeleteitulah kak nak jumpa orang jual payah yang kerinting tu
Deletepucuk ubi tk mkn
ReplyDeletetukar bayam heheheh
Deleteammi tak pernah nampak pucuk ubi kerenteng ni dana...selalu yg kurus mulus tu je.
ReplyDeletesejuk2 ni takut gak nak makan pucuk ubi kan..kang cramp pulak kaki memalama
itulah kak payah nk jumpa, tapi dana suka sebab tak rasa pahit kalau makan tak sakit urat
Deletemakan sayuran mcm pucuk ubi bukan lagi elok ke banding dgn makan udang seafood camtu., huhuhu
ReplyDeletekadang angin wak kalau mkn pucuk ubi, yelah wak yang ada gout tu tak digalakkan makan seafood. Wak makan pucuk ubi sesuaila
DeleteAlways a favorite!
ReplyDeletekan kak... rugi yang tak suka
Deleteberia tengok resipi kak dana sebab nak tengok kuali tu, cantik hehehe
ReplyDeletekuali kumpul2 kupon kat aeon dulu ni Fana, lama dah
Deleteresepi Dana ni sentiasa nampak sedap.nak2 dah nak masuk pukul 12 ni tgk lauk ada pucuk ubi lagi la telan ayaqliur
ReplyDeletehehehehe, kene nampak sedap kak baru lah orang nak cuba resepi ni kan
Deletesaya suka makan selera kampung mcm ni. kalau ada ikan bakar cicah budu lagi sedap!
ReplyDeleteselalu dah ada udang memang tak masak lauk lain lagi cikgu, budu kat rumah jarang sangat ada heheheh. Lauk kampung memang tambah selera
DeleteMenarik la gandingan udang dengan sayur dan buah...cukup semua khasiat.
ReplyDeleteya betul tu kak
Deletetak pernah masak camni tapi nampak sedap. daun ubi tu selalu tumbuk halus pastu tumis dgn ikan bilis. mabeles!!! tapi minyak kena banyak sebab daun ubi kuat serap minyak.
ReplyDeleteitulah biasa nampak orang sarawak dan sabah masak pucuk tumbuk tapi aku tak pernah cuba wei, nampak sedap je orang masak kan
DeleteUishh lauk sodap ni kak dana. Saya pencinta udang, pucuk ubi kerinting dan nanas. Betullah tu, ratah pun syok makan.
ReplyDeleteAkak x pernah makan pucuk ubi jenis tu...eh lauk ni kalau depan akak...lawankan plak ngan ikan masin...memang x segan menambah la...
ReplyDeleteGandingan yang snagat best nie, nanas tambah pucuk ubi tambah udang.. Pergh.. maveles..
ReplyDeleteAllahu, sedapnya pucuk ibu kerinting tu!
ReplyDelete