Friday, December 16, 2022

RESEPI SOTONG MASAK KICAP

 Assalamualaikum semua,

Berjumpa lagi kita di hari jumaat yang indah, panas hari ini. Moga cuaca terang panas gini sampai ke petang hendaknya. Hari ini aku nak kongsi resepi yang sangat ringkas, mudah tapi sedap. Janji memang sedap. Jom kita tengok resepinya ya.

Bahan-bahan :

4-5 ekor sotong besar , potong 5

1 biji bawang merah besar, hiris nipis

3 ulas bawang putih, hiris nipis

1 batang serai, ketuk

5-7 biji cili api 

2 sudu besar sos cili

4 sudu besar kicap lemak manis 

1 biji tomato, potong sedang

1 keping asam keping

sedikit air

*Petua sotong supaya kekal kenyal tanpa berair

- Rebus air dalam periuk kecil, bila mendidih celurkan sotong kejap. Lepas tu toskan.

Cara masak:

- Tumiskan semua bahan bawang merah, putih, cili api dan serai hingga layu dan masukkan tomato. 

- Kacau-kacau hingga tomato layu boleh masukkan sotong dan sos cili, gaulkan semua masukkan kicap, asam keping dan sedikit air. Masak sebentar dan boleh matikan api, sotong tak boleh masak lama nanti keras pula.

Siap, sotong kita tu takkan benyek berair sebab kita dah celur dulu. 

bila mendidih je air celur kejap sotong










27 comments:

  1. Pia suka sangat la ni masak kicap..hari2 masak kicap pun tak apa

    ReplyDelete
  2. selalu masak kunyit je, masak kicap pun mcm menariks gak ni...yum yum

    ReplyDelete
  3. Uishhhhh sedap2.. Tengok pun dah terliur ni.. Acane?!! ;)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya sotong goreng kicap...aduhai..kena cari sotong la weekend ni...tapi nak buat sambal...eh..x leh jadi ni..kena gak la buat jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh takpe kak masak kicap sikit lebihnya buat sambal

      Delete
  5. Sedap ni..bebila beli sotong boleh tiru. Selama ni kalau beli sotong asyik buat sambal je. Takpun goreng celup tepung.

    ReplyDelete
  6. Bagus petuanya. Nak kena tiru jugak ni. Terima kasih Dana.

    ReplyDelete
  7. tq share tips & resipi. lamanya tak makan sotong masak kicap. klu beli sotong biasa buat goreng tepung je sbb anak2 suka makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. segmen jumaat share resepi dan tips sekali ehhehe.

      Delete
  8. Sedapnya sotong berkicap slmt jamu selera

    ReplyDelete
  9. Sedapnya sotong masak kicap. Dapat kuahnya gaul dengan nasi putih pun dah cukup sedap!

    ReplyDelete
  10. sotong nie kalau masak apa2 pun sedap..paling suka sotong goreng tepung..Kalau masak kicap nie pun favret jgk

    ReplyDelete
  11. Oh, kena celur dulu. Patut akak masak sotong, dari besor jadi kecut. Hehe.

    ReplyDelete
  12. Ala....tengok Dan masak sotong ni baru teringat ada beli sotong kat Kedah...lupa nak masak..hihihi

    ReplyDelete
  13. ammi selalu tak celur gitu sotong..tapi ammi letak je dalam kuali yg panas pastu campak 1-2 asam keping .. nanti dia keluar air sendiri

    ReplyDelete
  14. Owh.. kena celur dulu ye Dana.. Baru Sha tahu.. tq tau kongsikan tips.. lepas nie pasti menjadi masakan sha menggunakan sotong..

    ReplyDelete
  15. sedap oii menu Dana ni.

    satu lagi aida sgt suka sotong masak itam.
    kalau balik umah mak, masak la.
    kat rumah, tak masak sebab asben tak makan itam sotong tu.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...