Assalamualaikum semua,
Sejak balik dari kampung, aku memang dah jarang masak. Resepi baru pun takde, maafkan lah diriku ya. Hari ini aku kongsi tip cara masak gula hangus, ada videonya sikit.
Dulu mil pernah ajar buat kek gula hangus tapi aku tak pernah cuba sebab takut nak buat gula hangus, tapi masa nak buat apam gula hangus aku cuba-cuba lepas tu baru tahu caranya. Mudah je caranya
Bahan-bahan:
2 cawan gula
2 cawan air panas
Cara masak:
- Masukkan 2 cawan gula dalam kuali yang besar hidupkan api sedang, biarkan sampai gula tu hangus. Bila semua gula dah cair dah tukar warna coklat.
- Perlahankan api dan masukkan air panas perlahan-lahan dari tepi, biarkan dulu jangan kacau, kalau nak kacau pun guna sudip panjang. Sebab nanti gula tu akan mendidih bila masukkan air panas.
- Bila dah tak meletup-meletup baru kita gaul-gaul bagi semua gula yang keras tu cair. Bila semua dah cair boleh matikan api dan sejukkan untuk digunakan nanti.
sebelum masukkan air |
Ok faham..terima kasih kongsi tips..
ReplyDeletesama-sama, sebab kita pun baru cuba-cuba
Deletexkena caranya mmg xjadi kan dana
ReplyDeleteaah betul tu kak
Deletemmg part nk wat gula hangus ni kena ati2..slh cara tk menjadi..tkpn akan jd pahit
ReplyDeletepahit tu terlebih hangus kak heheeh
DeleteMak kita dulu buat niaga kek gula hangus ni. Kalau balik asrama atau rumah sewa, memang request buat kan kek gula hangus ni nak makan dengan kawan2. Tapi sekarang mak dah tak sihat. Kek pun takleh makan, apa lagi nak buat
ReplyDeleteMY kene cuba buat sendiri lah mana tau kot jadi mcm yang emak MY selalu buat... teringat kek gula hangus mil kita, dia pun suka buat memang niaga jual kek nya tapi dana tak pernah cuba masak lagi
DeleteLama dah Kak Amie ak menghanguskan gula. Dulu rajin buat sebab suka makan apam gula hangus.
ReplyDeletedia kadang bila teringin atau teringat baru buat ye kak...
DeleteJaman dulu2 kan ada orang buat dan jual gula-gula hangus.
ReplyDeleteBuat lebih kurang macam nilah jugak
5 sen dapat 4 biji
aduhai 5 sen dpt 4 biji murah tenan wak
DeleteSaya pun kadang elok kadang fail buat gula hangus ni..hihi
ReplyDeleteKalau fail...buang senyap-senyapš¤
itulah sayang kalau buang tp kalau guna jugak tak menjadi lak kuihnya sebab pahit heheheh
DeleteAssalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
ReplyDeleteok baik, terima kasih pengkongsian yang baik... pernah buat dulu2 dua kali. dua-dua pahit...hehehe
wsalam ustaz, ehehhehe itu terlebih hangus tu ustaz kalau pahit hehheeheh
Deletemasa msk air tu kena. hati2 he hee
ReplyDeleterisauu jga kan
akak penah berkali jga hangus kena buang
aah kak bila masukkan air tu memang scary... mula-mula dulu dana pakai kuali kecik habis terkeluar-keluar lepas tu baru tahu tricknya
DeleteGula hangus pernah buat untuk buat puding caramel je. Kek gula hangus tak pernah buat lagi. Mencabar juga nak buatnya tak boleh leka. Kalau tak kacau kang hangus terus. Terima kasih share tipsnya kak.
ReplyDeleteOooo....macam tu caranya....okey faham dah
ReplyDeleteNani bila buh dlm bekas kecik dia jadi keras tak gula hangus tuh?
ReplyDeleteNanti bila buh dlm bekas kecik dia jadi keras x gula hangus tuh
Delete