Assalamualaikum semua,
Hari ini aku tak dapat kongsi resepi, sebab dah kehabisan idea dah lama tak masak wei. Kalau ada pun yang mudah-mudah je 😅. Aku nak kongsi pasal turutan kerja buat roti sosej heheheh. Sebab malam tadi aku buat roti ni, ada yang pesan.
Aku kongsi jugakla resepi nya kot-kot ada yang nak cuba ya. Resepi mudah je
Bahan-bahan:
500g tepung roti @tepung gandum
1 paket mauripan
2 sudu besar planta
5 sudu besar gula
Sedikit garam
2 sudu besar susu tepung
250 ml air sejuk
1 biji telur
Sosej yang telah di rebus dan belah tengah
Mayonis
Sos
Paper cup bulat
Cara sediakan:
- Dalam bread maker masukkan air sejuk, telur, tepung gandum, gula, garam, susu tepung dan planta. Uli untuk 20 minit dan biarkan 10 minit.
- Selepas 10 ke 20 minit masukkan mauripan dan uli semula untuk 20 minit atau boleh guna fungsi uli roti untuk sejam setengah.
- Bila dah bunyi keluar kan doh, timbangla ikut berat yang disukai dan letak dalam paper cup bulat.
- Ambil sosej, tekan kan doh dalam paper cup, biar naik dalam 20 minit pastu baru boh sos dan mayonis. Bakar dalam oven dengan suhu 160- 180 selama 15 ke 20 minit. Sebelum tu panaskan oven selama 15 ke 20 minit dulu.
Lepas dah naik, mula-mula je rajin aku bulatkan dulu doh tu...pastu aku tekan je dengan sosej |
Dah naik gebus semua baru letak mayonis dan sos cili, kalau nak tambah boh cheese pun ok |
Lepas dah bakar, makin bulat kembang dia |
dah sejuk masukkan dalam bekas |
roti sosej..yummmyyy
ReplyDeletejarang orang tak suka roti sosej ni kan kak
Deletecomelnya roti sedap tu
ReplyDeletemacam yg buat kot kak..comel hehehhe
DeleteGebu naik rotinya. Suka roti ada sosej macam ni.
ReplyDeletemujur naik gebus riso jugak sebab lama tak meroti
DeleteSedapnya roti sosej. Nak bawa bekal pun senang
ReplyDeletebetul tu nk bwk bekal mudah sebab sekatul-seketul gitu
Deleterajin sungguh la dia. ni antara roti febret anak-anak
ReplyDeletekat sek sy pun ada guru lelaki yg minat bakery. siap jual kek, bun, roti n biskut kpd guru2 dan koperasi. mmg sedap la.
ReplyDeleteAduh...tengok orang meroti rasa semangat nak meroti juga..Tapi semangat makin ke laut dalam...huhuhu
ReplyDeleterajin buat roti 👍👍
ReplyDeleteSelamat meroti
ReplyDeleteSemoga bertambah2 tempahannya
Sedapnya roti sosej. Kalau dekat nak order hihi malass nak buat
ReplyDeletesusu tepung tu dana guna jenama apa
ReplyDeleteMasak sendiri puas sikit boleh letak sosej banyak-banyak.
ReplyDeletetq share resepi Doh ni Dana. aku selalu fail bab doh ni, keras manjang je.
ReplyDeleteJaranglah orang tak suka roti sosej ni, sedapp pulak kita tengok! Ni makan sekali hadap je habis satu bekas terus.
ReplyDelete