Friday, January 21, 2022

RESEPI LAKSA LEMAK TERENGGANU

 Assalamualaikum semua,

Aku kan tengah tak rajin masak jadi takde resepi terbaru. Cuma selasa lepas aku ada buat laksa lemak jadi aku kongsi lagi lah resepi ini, tahun 2020 dulu aku pernah kongsi jugak. Takpe kan janji resepi, mana tahu ada yang nk cuba masak kan.

Laksa lemak ini wajib minta mil buatkan bila balik Kerteh, tapi lama dah tak balik sana rindu pulak. Jom la aku kongsikan resepinya ya.

Bahan-bahan:

12 ekor ikan selayang/ ikan sardin - rebus dengan garam dan asam keping

3 kotak kecil santan

1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar (ikut suka nak tahap mana pedasnya)

4 biji bawang merah kecil, kisar

2 ulas bawang putih, kisar

5 asam keping

5 - 10 cawan air (boleh tambah ikut pada kesesuaian)

2 paket laksa beras, rendam dan rebus

Kobis

Bunga kantan

kacang panjang

tauge 

Timun

Cara masak:

- Ikan yang dah di rebus, sila lah asingkan isi dengan tulangnya ya (ini benda paling hilang sabar)

- Kisar bawang putih, bawang merah dan isi ikan dengan air rebusan hingga hancur, kisar lagi 1 bahagian ikan tapi jangan hancur sangat

- Masukkan bahan yang kita dah kisar dalam periuk dan masak kan untuk 10-15 minit api sedang, tambahkan 2 asam keping

- Masukkan santan dan tambahkan air, ikut pada nak pekat mana.  Masukkan garam dan serbuk lada hitam masa dengan api kecil.

- Bila dah masak boleh matikan api dan sediakan bahan lain.

- Sila potong halus bahan-bahan ulaman nya ya

- Bila laksa dah lembut bolehla di rebus untuk 15 ke 20 minit hingga empuk tapi jangan lembik sangat. Sila toskan laksa

- Siap untuk di makan dengan sedikit cili boh dan belacan. Laksa lemak selalu takde sambal belacan atau sambal cuka.

*Kuah laksa lemak ini sama je macam kita biasa jumpa dengan laksam. 

aku pakai laksa beras yang ini, kalau balik kertah ada laksa beras yang halus lagi 

rebus dengan asam keping untuk hilangkan bau hanyir

Toskan dan biarkan sejuk ya

bercinta nak habiskan 12 ekor ikan ni

ini hasilnya yang telah dibuang tulang.. sebelum kisar periksa lagi kalau ada tulang

jangan guna semua bawang putih, nanti bau kuat sangat aku guna 2 ulas je bawang putih, dan 4 biji bawang merah kecil


ini yang halus, kisaran yang kedua boleh kasar sedikit

hambik, seperiuk besar

Masukkan asam keping

setelah masukkan santan baru tambah serbuk lada hitam kasar

antara ulaman yang ada
wajib ada tauge juga

laksa beras yang dah selamat direbus, buat banyak sebab nak bagi jiran-jiran



macam ni cara makannya, letak sedikit cili boh atau cili kisar, sedikit belacan juga

nikmatnya

29 comments:

  1. Tak pasti pernah makan atau tak laksa gini.
    Nampak sedap.

    Tulang ikan tu katanya kalau guna pressure cooker dah tak payah buang tulang. Boleh blend je semua sebab tulang dah lembut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene cuba kak, sodap tau... kalau ganti dengan mee lidi pun sedap jugak...

      Delete
  2. biasa beli laksa di pasar. jrg guna laksa kering yg perlu direbus ni sbb ia kasar. nak sedap kuah tu kena taruh lebih sikit. campur ulam n sambal. sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat sini takde orang jual laksa basah macam di kelantan... jadi kene lah guna laksa kering

      Delete
  3. sedapnya dana, kak ana suka gak tapi bab perisi ikan tu yang paling malas huhu :)

    ReplyDelete
  4. Owh.. nampak mudah dan menyelerakan..
    Bila masak sendiri lebih puas makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kak, nak masak kuah mudah tang nak asingkan tulang dengan isi tu je yang bercinta

      Delete
  5. pernah makan sekali, orang taman jual. sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, tapi payah nak jumpa orang jual... bestnya kalau ada orang taman yg jual

      Delete
  6. paling malas buat laksa ni nak asingkan isi dan tulang ikan tu tapi sebenarnya senang je nak buat laksa ni..haha

    selamat menjamu selera :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul tu nak asingkan isi dengan tulang paling leceh nak buat kuah tu mudah je

      Delete
  7. Sedapnya laksa. Ni yang nak g cari ni. Malas buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah nk buat laksa ni bab nak sediakan kuah tu yang malas

      Delete
  8. mcm tak pernah makan laksa style cam ni Dana. nnt nak cuba lah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat area selangor atau kuala lumpur memang takde orang jual kak, kalau belah terengganu dan kelantan mudah jumpa laksa gini

      Delete
  9. Bab buang tulang memang leceh tapi puas hati dapat makan kuah pekat isi ikan banyak. Tak pernah lagi makan laksa terengganu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah bab siang isi ikan memang bercinta tapi nak sedap kene lah boh ikan banyak kan

      Delete
  10. mcm kuah laksam ya
    kaler putih
    tak penah mkn laksa kuah putih camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betul kak, sama dengan kuah laksa tapi mee je lain

      Delete
  11. kebetulan hari ni sis pun makan laksa. bezanya beli. aduh.. rajin betul buat sndiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama tak makan laksa kuah lemak ni, itu yang gigih buat

      Delete
  12. sekarang kalau balik trengganu mmg ma akan buat sebab dah jadi feveret menantu dia. wajib ada belacan n sambal lada tu. padu.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...