Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi buat apam gula hangus. Sebab baru-baru ini aku cuba jual apam gula hangus ni di kedai Puspanita lepas tu kebetulan hari ini ada kawan pesan pulak. Berdebar jugak sebab tak pernah lagi ambil tempahan dari orang lagi. Maklum la masih cuba-cuba, dulu masa mula-mula nak buat ingatkan susah rupanya agak mudah. Boleh la cuba untuk buat sarapan atau minum petang nanti ya.
Bahan-bahannya:
Gula hangus
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas
Cara masak:
- Masak gula hingga dengan api sedang hingga cair dan tukar warna gelap, bila semua dah cair perlahankan api dan masukkan air panas. Buat dengan kuali yang besar sebab masa masukkan air tu gula tu akan membuak sikit. Masukkan air sikit-sikit tau, lepas tu kacau hingga gula semua larut tau.
- Sejukkan air gula
Bahan apam
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan minyak jagung (boleh guna minyak masak)
4 sudu besar planta/ mentega
4 sudu besar susu pekat
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu kecil soda bikarbonat
Cara masak:
- Dalam blender masukkan telur, minyak dan susu pekat, kisar untuk seminit dua hingga sebati
- Masukkan air gula tadi dan kisar lagi seminit dua lepas tu masukkan bahan kisar tadi dalam mangkuk yang kita telah letak tepung gandum, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam.
- Pukul dengan whisk hingga sebati semua. Kalau ada blender besar boleh je blender semua bahan sekali dengan tepung tu. Bila dah sebati, biarkan sekejap.
- Sediakan pengukus pastikan tutup penutup kukusan dengan kain
- Sapukan minyak sikit pada bekas acuan sebelum masukkan adunan apam, jangan masukkan penuh dalam 3/4 penuh je.
- Bila air dah mendidih boleh baru letak kan adunan apam, masak dengan api sederhana untuk 15 ke 18 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari acuan.
hanguskan gula pasir |
Biar cair macam ni tau, lepas ni masukkan air panas sikit-sikit |
Air gula lepas disejukkan |
Bahan untuk kita kisar yang mula-mula tu |
Lepas masukkan air gula |
Blender aku kecil jadi bancuh dengan tepung dekat bekas besar ini, hingga sebati tau |
Jangan penuh sangat tau... 3/4 je tau |
Hasilnya... sedap bau dia tau |
ada kawan kata sedap lepas beli di kedai puspanita... kembang hidung |
malam tadi ada kawan buat pesanan untuk pagi ini... ada potluck katanya, pertama kali ni dapat tempahan |
Harapnya ok lah... berdebar juga |
Makan dgn kelapa pun sedap
ReplyDeletetak pernah makan dengan kelapa.... tapi musti sedap
DeleteFeberet nih. Boleh cuba nanti 😊
ReplyDeletecuba jangan tak cuba tau
DeleteYa Allah sedapnya tapi bilanya nak buat
ReplyDeletekot hujung minggu cuba lah buat
Deletesedap tu...tp akak biasa mkn apam beras yg ada kelapa tu
ReplyDeletenanti cuba apam ni pulak kak
Deletesedapnya
ReplyDeletelayan dengan kopi o atau air panas memang layan
Deletecomelnya apam ggula hangus dana
ReplyDeletesecomel orang yang buat ye kak heheheh
DeletePasti sedap
ReplyDeleteTerima Kasih
DeleteJaman kecik2 dulu kalau dapat sarapan apam ni dah suka sangat
ReplyDeleteSelalunya sarapan lempeng kelapa manjang
Heheheh betul tu wak kelainan sikit ya... dana masa kecik kok suka kalau sarapan lempeng, lagi dapat yang rangup atau lempeng kelapa
DeleteAlhamdulillah..sedap tu katanya mesti ada yang repeat order nanti. Makin berkembang bisnes masakan akak. Memang sedap bau dia lepas masak tu.
ReplyDeleteTengok apam gula hangus ni, mesti akan teringat dekat nenek. kecik2 dulu selalu dia belikan
ReplyDelete