Assalamualaikum semuaa,
Hari ini dia punya seronok lain macam, sebab Edy bagitau cuti dia dah diluluskan. Dapatlah kami balik kampung kerteh untuk raya haji nanti. Lama gila tak balik kerteh, rasanya last balik raya tahun lepas. Ada singgah kampung bulan 10 tapi itu pun kejap sangat. Insyallah akan balik kampung rabu hingga isnin.
Hari ini aku kongsi resepi nasi ayam mudah ala che nom, sedap nasi ayam ini dan mudah. Rasa dia pun sedap sampai si Aiyan dok puji suruh mama nya buat lagi.
Bahan utama untuk nasi ayam ala che nom ini, halia dan bawang putih yang ditumbuk.
3-4 inci halia ditumbuk
15-20 ulas bawang putih ditumbuk
*bahagikan bahan yang ditumbuk kepada 4 bahagian
ini bahan utama nya ya |
Bahan untuk sup ayam:
1 bahagian halia dan bawang putih tumbuk
garam
1 ekor ayam yang di potong sedang
2 liter air
1 sudu lada hitam kasar
daun sup
Cara masak:
- Lumurkan bahan tumbuk dan garam pada ayam hingga rata biarkan untuk 5 ke 10 minit
- Rebuskan air hingga mendidih baru masukkan ayam dan masakkan hingga separuh masak.
- Ambil dan toskan ayam, asingkan sup dalam 6 cawan untuk masak nasi.
- Masukkan sedikit lada hitam kasar dan daun sup.
kita gaulkan dengan bahan tumbuk tadi ye... |
tulang tu memang nak tinggal untuk sup ya, bagi lagi berperisa |
Bahan-bahan untuk nasi:
1 bahagian halia dan bawang putih
2 helai daun pandan
5 cawan beras
2 senduk mentega atau planta
6 cawan air rebusan ayam
3 sekawan
1 batang serai di ketuk
garam
Cara Masak:
- Masukkan mentega, pandan ,serai, 1 bahagian halia dan bawang putih tumbuk dan 3 sekawan tumiskan hingga naik bau
- Masukkan beras gaulkan hingga rata bahan dan masukkan air rebusan ayam, garam dan kacau rata
- Set kan HP untuk 8 minit
bahan utama nya ya... memang naik bau betul |
Masak dalam noxxa je cepat dan boleh isi banyak |
Add caption |
aku guna beras biasa je, gaulkan hinga rata ye |
masukkan air rebusan dan garam lepastu HP je hingga nasi masak |
nasi dah masak kita boleh gemburkan ya |
1 ekor ayam yang telah direbus tadi
1 bahagian halia dan bawang putih tumbuk
3 sudu besar sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit garam
1 sudu madu
minyak masak
Cara masak:
- Perapkan ayam dengan semua hingga sebati dan biarkan untuk 30minit atau lebih
- Panaskan minyak dan goreng kan ayam dengan api kecil menggunakan kuali non stick supaya ayam tidak melekat
Kita perapkan biar lama sikit |
bila dah perapkan gini kita gorengkan dengan api keciil sebab ayam kan dah masak separuh |
gunakan api kecil dan gunakan penutup kuali supaya ayam cepat garing dan tak terpercik |
Bahan untuk sos merah
6 biji cili merah besar, kisar
1 bahagian halia dan bawang putih tumbuk
2 biji cili api bangla, kisar
1 sudu gula
sedikit garam
1 sudu cuka
5 sudu air rebusan ayam
Cara masak:
- Kisarkan semua bahan di atas, selepas itu masakkan dengan api kecil hingga mendidih kecil dna sejukkan.
Kicap pulak aku tak buat, sedikit malas di situ heheheh
dah siap... |
terbalik pulak cara ambilnya... sekali dengan sup nya ya |
Terus rasa macam nak makan nasi ayam la....sedapnyaaaa....akak suka buat 2 cara steam chicken dan goreng mcm tu...kat rumah banyak plak selera lain2
ReplyDeleteitulah macam2 selera kan, dana pun suka jenis yang steam tu... tp kadang tukar-tukar jugak layan je
Deletewaalaikummusalam
ReplyDeletewah sedapnya
hhehehe tapi nak buat ni kene tunggu rajin
DeleteAi suka masuk air fryer ayam tu. Kurang minyak. Hhehehe.
ReplyDeleteKita takdo menda alah tu dik henehe
DeleteSedap betul nasi ayam dalam periuk tu. Belum digembur pun dah tau sedap sangat!
ReplyDeleteNasi ayam memang tak pernah tolak...ahaks!
Heheheh.... tulah nasi dia pun dh sedap kan kak
Deletekalau singgah sini hari Jumaat pasti ada saja resepi yg menggiurkan. Terus suruh isteri buat nasi ayam esok...
ReplyDeleteHeheheh memang segmen kongsi resepi buat hari jumaat kotla ada kawan nk cuba, senang sikit dah hujung minggu
DeleteSedapnya Dana, halia tumbuk banyak...sedap aroma dia.
ReplyDeleteBetul tu kak, simple tapi sedap
DeleteSedapnya nasi ayam..teringin pulak nak makan
ReplyDeleteKene cari ni, kang teringat2
DeleteNASI AYAM DANA SAMBALNYA MMG SEDAP TERLIUR SUDAH
ReplyDeleteBetul tu kak... sambal kene ada
DeleteSedapnyaaaa teringin nak makan. Tengok gambar pun dah terliur ni T-T Nanti kena cuba. Terima kasih di atas perkongsian ^^
ReplyDeleteJemputlah baca entry terbaru Nisha di Blog HadiahBintangJatuh (HBJ),
Pengalaman ambil kos Pengurusan Perpustakaan / Library Management (Dip sem 4) + Nasihat + Kesimpulan + Throwback
https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/07/pengalaman-ambil-kos-pengurusan_23.html
Dan memeriahkan giveaway oleh Jari Boloq (tamat pada 24/7/2020 pukul 6 petang ni) Boleh klik banner di entry ini ya. Insya-Allah ada rezeki hehe
https://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2020/07/giveaway-my-life-alhamdulillah.html
Kene cuba masak ni, tak pun kene cari kedai nasi ayam ni
DeleteTerbaik ni. *tepuk tangan
ReplyDeleteHahahahha macih2
DeleteWahh dari bahan dia dah boleh bayangkan bau diaaa.. sedapnyaaa
ReplyDeleteHeheheh betul tu halia dan bawang putih tu harum
DeleteKih3 sedangkan kita pun asik tukar selera ni kan pulak budak2
ReplyDeleteRasanya mcm biasa dengar nama resepi ni cuma belum pernah rasa.boleh cuba
ReplyDeleteChe nom tu memang rajin share pasal memasak
DeleteCili api Bangla? Nampak benar pertama kali baca.
ReplyDeleteHehe buat sendiri boleh makan banyak kali.
Cili api tu merah menyala, memang ada ditulis dari bangla dan pedas gila cili api tu
Deletekena buat sendiri baru puas makan.
ReplyDeleteKalau makan kat kedai, ayamnye secoet aje
Itulah wak, buat sendiri puas makan... cuma kuncinya kene rajin sikit la wak heheheh
Deleteterbaik dana :) shida pun sdikit sbyk byk tgk resipi chenom :)
ReplyDeleteitulah resepinya mudah dan ringkas
Deletemenu wajib setiap bulan ni..tak pernah jemu..hihihi
ReplyDeleteehehhehe betul tu, siapalah tak suka makan nasi ayam kan
DeleteSedapnya dana..anak2 akak pun suka nasi ayam
ReplyDeletealamak, menu hari ini nasi lemak, esok kue tia,nasi ayam bila ya?terliur ni.
ReplyDeletesedap ni :)
ReplyDeleteAlahai.. Sedapnya Dana..
ReplyDeleteRasa macam nak berjiran je dengan Dana..