Assalamualaikum semua,
Selamat hari isnin semua ya kawan-kawan, kalau ikutkan hari ini aku tak nak kongsi segmen resepi tapi aku takut aku terlupa nak up cerita pasal siput sedut ini.
Sepanjang dah kahwin ini lah pertama kali aku masak sendiri siput sedut, selama ini setakat beli yang dah siap masak kat kedai adalah. Kalau kat kampung aku biasalah masak siput ni tapi itu pun tolong mak potong bontotnya dan emak yang masak. Kat rumah sendiri aku rasa tak berapa rajin nak potong bontot dia tu, rasa macam leceh lagi lah dengan kawasan dapur yang terhad hehehehe alasankan
Bulan lepas ada orang di jupem ini yang amik pesanan siput sedut yang dah siap potong bontot dan bersih tinggal masak je. Walaupun harganya 1 kilo RM28 aku tutup mata je beli lah siput ini. Berkobar-kobar nak masak sendiri siput kan. Balik rumah tu terus mintak resepi dengan mak, batang keladi takde kosong je pun dah sedap.
Bahan-bahan:
1 1/2 kilo siput sedut
8 biji cili api, tumbuk
4-5 ulas bawang putih, tumbuk
5 biji bawang merah kecil, tumbuk
1 inci kunyit hidup, tumbuk
1 batang serai, ketuk
1 kotak kecil santan
daun kunyit
1 keping asam keping
3-4 sudu besar minyak
air secukupnya
Cara masak:
- Tumiskan bahan yang kita tumbuk dan serai hingga naik bau dan hampir garing masukkan siput kacau hingga rata
- Tambahkan 1 cawan air, asam keping dan tutupkan penutup kuali dan masakkan siput untuk 10 ke 15 minit dengan api kecil
- Buka penutup besarkan api masukkan santan, air 1-2 cawan ,daun kunyit perasakan dengan garam dan perlahan kan api biarkan hingga betul-betul masak untuk 5 minit lagi dan boleh matikan api.
Siap
siputnya memang dah bersih tinggal masak je |
agak besar jugak siput nya |
bahan utama ya untuk masak lemak cili api siput sedut |
Tumiskan bahan hingga masak ya... |
gaulkan rata biarkan masuk rasa rempah tu dalam siput |
bila dah sebati bolehla tutupkan dengan penutup biarkan isi nya masak |
bila dah tambah santan semua, biarkan kuah masak mendidih buih kecil boleh matikan api |
besar juga siputnya.. puas lah menyedut srut srut |
puas makan... siap bagi kat maktek dan jiran sebelah lagi |
tak sangka kami lepas kawen pandai jugak masak dan siang siput sedut ni. zaman bujang semua mak buatkan. hehehe.. nasib baik laki tahu dan pandai siang siput ni, dia ajar kami kena ketuk belakang siput baru mudah nak sedut
ReplyDeletekalau kat kampung biasa akak potong belakang dan siang siput ni cuma bila kat rumah sendiri rasa leceh pulak nk ngerjakan sorang hehehhe
Deletebila dah mengidam beli terus biarpun harganya mahal... kepingin nak makan seput sedut ni. x puas kalau beli kat kedai sbb sikit n mahal..
ReplyDeleteya betul tu cikgu, lagi lah bila dah mula kerja ini yang free nya di waktu hujung minggu je...
DeleteBESAR N CANTIK SIPUT SEDUT TU SELALU TENGUK DLM PAYA HITAM WARNANYA..MAHAL JUGA HARGANYA YA
ReplyDeleteorang malas gini lah kak, malas nk ngerjakan nak siang siput nya... jadi beli yang siap je tinggal masak hehehe
DeleteBunyi sruutt sruutt tu la yang paling epik bila makan siput sedut kan :)
ReplyDeleteya betul tu, dulu-dulu malu nk sedut time kat kedai makan...masa anak dara dulu lah, sekarang gasak hahahha mesti lah kene srut2 kan baru nikmat
DeleteSamalah Dana Kak kalau memikirkan nak sedia siput sedut ni jadi malas nak masak.
ReplyDeletehehehe tulah pasal kak, sebab tu bila ada orang jual yang siap siang bersih dana beli hehehhe
DeleteKalau dah masak memang suka menyedutnya.
ReplyDeleteBab memotong hujungnya seko2 tu yang leceh
lepas tu kalau lambat, dah merayap ke mana2 ntah
hahahah betul tu wak, kalau kt kampung kawasan luas nak memotong dia pun boleh buat ramai-ramai laju je kerja cepat la siap...
DeleteSedapnya.. sesekali buat aktiviti menyedut ini memang best..
ReplyDeleteheehehe itulah kak, puas menyedut bila masak sendiri
DeleteStyle Dana kena tumis eh...akak nyer style x letak apa bawang cuma cili ngan kunyit hidup and santan..nak buat cara macam Dana ni la...sesekali tukar kan...sedapnya siput sedut..lama x makan..
ReplyDeletestyle orang nogori memang tak boh bawang kan kak... sedap style nogori tapi cili dia banyak santan pun banyak rasa sodap... cuba lah kak masak style boh bawag dan tumis kejap
Deletefavorite akak tapi sekarang ni payah nak dapat siput sedut dan kalau bonda akak dia suka buat gulai lemak...ahhh rinduu
ReplyDeleteMahal jugak harganya sekilo ek Dana....Hakak mmg jaranglah beli siput ni... sebab mmg jarang pi pasar. Dulu dulu pernahlah... yg kelakonya siput siap berjalan merata hahaha
ReplyDeleteBanyak gambar2 kenangan :)
ReplyDeleteSedap ni style tumis dulu.
ReplyDelete