Dah nak habis minggu ke 3 cuti sekolah, tak sabar nk tunggu minggu depan wei. Hari ini aku nak kongsi cara aku masak lemak labu kuning. Selalunya aku suka tambah sayur hijau macam bayam atau sawi sekali dengan masak lemak labu ni. Tapi udah si edy takde beli sayur, gini aje pun dah ok.
Cara aku masak memang super mudah dan simple... tapi sedap tau hasilnya, aiyan dan edy memang suka.
Bahan-bahan:
Suku labu kuning, di buang kulit dan potong sedang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sejemput bilis
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 ulas bawang merah kecil, hiris halus
1/2 kotak kecil santan
sedikit garam
Air secukupnya
Cara masak:
- Rebuskan 2 cawan air dengan bawang putih, bawang merah dan bilis hingga mendidih
- Masukkan labu dan serbuk lada hitam, tutupkan periuk sebentar
- Bila labu dah empuk, boleh masukkan santan, boleh tambah air sikit dan garam, masak sebentar dengan api kecil, bila ada buih-buih mendidih kecil boleh matikan api.
Bahan-bahan utamanya |
Rebuskan hingga mendidih tau |
aku suka pakai serbuk lada hitam yang kasar gini |
terlembut sangat lak labunya, tapi edy dan aiyan suka lembik-lembik gini... |
lawankan dengan ikan kering, sambal je yang aku malas nak tumbuk |
sukaaaa tp labu tk mkn..makan kuah je hehe..ngam ngan ikan kering tu
ReplyDeleteammi tak pernah beli pun labu
ReplyDeletenampak sedap. tapi saya tak makan labu.. hehe. pada yang makan labu, boleh lah ambik resipi ni utk masak
ReplyDeleteSedapnya labu.. lemak manis..Saya suka
ReplyDeleteMamaTisya- hhehhe kuah je pun ok tuh
ReplyDeletek Sheila- memang ammi tak makan labu yek..
DorsettPink- ramai jugak kawan-kawan yang tak makan labu rupanya
OrchidPUteh- itulah lemak manis dia tu kene dengan masak lemak labu ni kan
Mmmm... Yummy... Santan, ikan bilis dan labu memang akan timbul aroma yg mengancam selera.... Walaaaaa....
ReplyDeletelabu msk lemak mmg sedapp.. ;p
ReplyDeletemasa muda suka makan labu esp sira labu. biasanya di kenduri kahwin, selalu ada sira labu. sedap. dah tua ni jrg mkn atas faktor kesihatan.
ReplyDeleteantara menu fav akak.
ReplyDeleteterus teringat..lama dah tak masak menu ni.
sedapnya .. kita baru lepas makan labumasak lemak juga. tap tak perah letak lada hitam. sedap ye. nnt boleh cuba.
ReplyDeleteSedap labu masak lemak..kalau dpt kt akak hanis mkn mvm tu ja..
ReplyDeleteLabu masak lemak tu memang kena dengan ikan masin.
ReplyDeleteKalau ada belacan lagi terangkat hehe..
Wow! Terliurnya kita tgk kak. Adui sedapnyaa!
ReplyDeleteSedapnya kak tapi saya hanya mamou berhuhuhu jelah. Makan memang kena bercatu dah sekarang ni.
ReplyDeletemasya Allah ... mak bagi makan ape rajin sgt masak sedap2 ni dana. hehehe.
ReplyDeleteLabu nie saya suka buat serawa . Kalau makan confirm bermangkuk-mangkuk.
ReplyDeleteSedap tu. Memang lawannya ikan masin rangup. Kalau ada sambal belacan tu lagilah sodap!
ReplyDeletek Amie- betul tuh kak... otomatik je kan
ReplyDeletewak Lat- betul tu wak, jadi berselera jadinya
Abam Kie- dana tak pernah makan sira labu atau masak sira labu walaupun mil selalu masak, tak berapa suka makan yang manis-manis
k Ujie- sesekali memang best menu nih kak, kalau selalu muak jugak
cikBunga- aah suka boh lada hitam, sedap bau dia tau
k Kamsiah- ratah pun boleh kalau yang minat
Awang- betul tuh, kalau ada sambal belacan lagi best
Nadhie Wueen- kalau teringin jgn lupa buat hehehe
Mimie- takpe mimie demi untuk sikecik tu nnti dah selamat bersalin lps pantang bolehla
k UmmiJourney- hehehe kekadang malas jugak kak
Suhana- akak sangat jarang buat serawa atau pengat labu nih...
Azhafizah- betul tu, lagi menarik tetarik bila ada sambal belacan kan
Sedapnya.. Selalu makan kuah je.. Kurang suka makan labu.. tapi senang betul resepi dana nie.. boleh dicuba..
ReplyDeleteAlahaii sedapnya makan dgn nasi panas
ReplyDelete