Friday, December 6, 2019

RESEPI GULAI KUNING IKAN AYE @ TONGKOL

As salam semua kawan-kawan,

Kejap je rasa dah masuk hari jumaat, aku nak kongsi dengan korang menu yang aku masak malam tadi.  Aku pernah kongsi resepi ini tahun lepas rasanya tapi saja nk kongsi lagi.  Kot ada kawan blog yang tak pernah tengok resepinya boleh la cuba ya.  Mula-mula dulu aku pun tak pernah cuba, takut tak jadi, takut tak sedap.  AKu mintak resepi ni dekat kawan pejabat yang asal kelantan.  Bila dah masak edy kata sedap, aiyan pun suka aku on jelah dengan resepi ini.

AKu ni bukan orang pantai timur, jadi mungkin ada sikit yang aku tambah tolak yek. Masak cara sendiri janji ada rasa tu, aku perasan masakan ini wajib ada lengkuas itu yang bagi rasa dia lain.

Bahan-bahan:

2 ekor ikan aye (rebus dulu dengan gula nise, garam dan asam keping selama 30 minit ke 1 jam dengan api sedang)
3  ulas bawang putih, kisar
5 ulas bawang merah kecil, kisar
1 biji bawang besar , kisar
2 inci kunyit, kisar
1,1/2 inci lengkuas, kisar
1 sudu besar cili boh, kisar
2-3 keping asam keping
gula dan garam
2 kotak santan kecil
air secukupnya
1 batang timun di potong memanjang
5-7 biji cili api

Cara Masak:
- Rebuskan bumbu yang kita kisar dengan 2 cawan air biar hingga bumbu masak dan mendidih, masak dengan api sedang
- Masukkan ikan yang kita telah rebus dan sedikit air rebusan nya,asam keping, biarkan meresap rasa dalam ikan tu selama lebih kurang 5 ke 10 minit dengan api sedang
- Masukkan timun dan santan tambah lagi air, masak dengan api kecil sedang jangan kacau sangat nanti ikan boleh hancur.
- Perasakan dengan gula dan garam, masukkan cili api tunggu mendidih dengan buih kecil, siap



2 ekor ikan ni, tamak betul orang yang beli tuh... rebus dengan garam, gula nise dan asam keping

aku tak sempat rebus lama, sebab masa dah suntuk... rebus dalam 45minit gitu dengan api sedang

bahan kisar yang aku rebus dengan air hingga masak

bila dah masukkan ikan rebus tu, masukkan separuh air rebusan ikan dalam ini


lepas dah masukkan santan, masakkan dengan api kecil je sampai masak

dah siap, saja tayang kepala tu sebab kegemaran edy


32 comments:

  1. sedapnya..selalu mkn kat kedai jual nasi berlauk

    ReplyDelete
  2. nampak nyem...
    aci tak kalau tukau ikan lain...tak sukalah ikan tongkol ni

    ReplyDelete
  3. fav menu ni sbb mak akak slalu masak kalo buat nasi berlauk tp ank tk pernh try masak lg..tau mkn aje hehe

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam. hmmmm sedap ni, tambah lagi sedap kalau makan resepi orang terengganu yg masakkan. hehe

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaa kak Dana gulai ikan aye ni. Fav!

    ReplyDelete
  6. Iduraz- betul memang selalu ada untuk nasi berlauk

    k Sheila- boleh je tukar ikan lain, macam mabong, ikan tenggiri pun boleh

    mamaTisya- akak try la buat pulak, bestla mak dia boleh masakkan

    k UmiNazrah- alah bukan orang terengganu masak pun sedap kak, dana pun bukan orang terengganu

    Inani- heheh makan dengan nasi pastu ada lak sambal cili perkkh mmg tak ingat apa dah

    ReplyDelete
  7. apsal arini ramai kongsi resepi..alahhh lapa laaaa

    ReplyDelete
  8. Woaahh!! camni rupanya masak ikan tongkol lemak version pantai timur. Nyumsss

    ReplyDelete
  9. cik Bunga- cuba jangan tak cuba

    k Kamsiah- tulah kak, memang layan

    AD- hehehe hari jumaat akak mmg segmen kongsi resepi

    k NanyFadhly- hehehe aah kak, cuba lah masak mana tau berkenan

    Han- orang pantai timur mesti suka

    ReplyDelete
  10. Fuhhhhh tak menahan tengok nya..

    ReplyDelete
  11. memang sesuailah kawen dengan orang pantai timur.

    ReplyDelete
  12. perghhhh ! terliur . Dah la weekend tengok post nie , tengah hujan renyai-renyai plak . Lapar sokmo . .

    ReplyDelete
  13. WOW SEDAP NI MKN DENGAN NASI DAGE

    ReplyDelete
  14. kat kelate ni kami makan nasi berlauk pagi2. salah satu lauk favourite ialah ike ayo masak kuning ni la..

    ReplyDelete
  15. sedapnya gulai ikan tongkol makan dengan nasi panas. boleh bertambah nasi dibuatnya.

    ReplyDelete
  16. Sedapnya gulai ikan tongkol. Makan dengan nasi panas-panas, letak sambal belacan & ulam. Fuh. Bertambah nasi.

    ReplyDelete
  17. Subhanallah.. sper duper sedap ni.. kalau orang2 tua berselera makan makanan bersantan.. mak mertua ummi ada dekat rumah.. boleh masakkan die lemak ikan togkol..hehe.tq dana. ;)

    ReplyDelete
  18. Messarah- iya antara masakan yang sesuai di masak

    k MULAN- hehehe memang layan kak, sampai 3 hari layan lauk ini

    wak WP- heheheh dana dah kawin dengan orang pantai timur baru belajar masak ini

    Suhana- hehehe time hujan memang lapar je perut ini kan

    k Paridah- betul kak, makan dengan nasi berlauk pun sedap kak

    Abam Kie- betul tu, tapi selalu suami suka makan untuk menu makan malam

    Azhafizah- betul tuh, bau dia tu pun dah sedap

    NurulShahira- betul tu memang lawan dia tuh

    k Ummi- boleh, masakan nya pun tak pedas, semerbak lengkuas tu sedap betul

    Akashah- memang menarik lagi2 rasanya

    ReplyDelete
  19. Akak tak pernah lagi masak macam ni tapi tengok macam menarik dan macam senang nak buat..boleh cuba la nanti...

    ReplyDelete
  20. k SA- cuba lah nanti kak, mana tau tersuka... boleh jugak cuba dengan ikan lain

    k Aryan Azra- betul tu kak

    ReplyDelete
  21. Part kepala tu yang extra mengancam tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  22. resepi baru bagi aku, tapi yg pasti Dana masak cfrm sedap ni. isskk..lapar...

    ReplyDelete
  23. Saya belum pandai lagi masak resipi ni... Hari tu masak encik suami kata tak kena lagi bahannya... so belum try buat lagi :p

    ReplyDelete
  24. k Ujie- heehhe sedap kak, sendiri puji

    k Sha- heehe itulah pasal kepala tu menggoda

    ShirVen- cuba lah masak wei

    k Nora- takpe cuba lagi... insyallah jadi punya

    ReplyDelete
  25. Nampak sedap tapi saya kureng makan ikan tongkol. Makan tu makanlah tapi kureng lah

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...