Wednesday, December 4, 2019

HOBI KEGEMARAN AKU DULU KINI DAN SELAMANYA

As salam semua kawan-kawan,

Aku ni ada banyak hobi tapi hobi yang paling aku suka paling aku minat adalah MEMBACA. Minat membaca tu aku dah mula ada masa sekolah rendah lagi, aku lebih suka memerap dalam perpustakaan dari makan di kantin.  Masa sekolah menengah hampir setiap hari aku akan lepak sambil baca buku kat perpustakaan sampai kan aku kene gastrik sebab perut kosong.

Masa masuk universiti minat membaca tu masih lagi ada aku dah pandai beli novel, kumpul novel bila dah mula kerja makin banyak novel aku akan beli.  AKu suka baca bukan je novel tapi apa-apa buku motivasi, buku biografi, buku politik, buku agama, majalah, komik dan  tulisan di internet pun aku layan,. Senang cerita apa sahaja yang boleh di baca aku suka.

Cumanya aku ni tak la macam kak Sha yang setiap hari boleh habis banyak buku, aku ni ikut pada mood bila mood tengah seronok nak membaca memang aku akan baca dan baca semua buku yang ada tapi bila dah takde mood kadang sampai setahun buku aku beli tapi tak terusik pun.

Baru-baru ni minat membaca aku datang semula, apa lagi terus la membeli, dan ahad lepas aku ada beli buku PTS secara online dan selasa petang sampai semua buku. Gembira betul cepat sangat perkhidmatan nya.

Ini aku beli dia PTS masa 2/11/19 
ini pun aku beli kat PTS masa 2/11/19

ini aku baru beli kt popular 1/12/19 baru ini
penulis kegemaran aku, boleh di katanya aku ada semua novel dia.. beli 1/12/19 di popular

aku beli secara online di PTS, aku lebih minat baca buku penyiasatan dan misteri dari kisah cintan cintun 

novel ni nipis je, itu aku beli sampai 6 terus lagipun rm8 je untuk satu buku

semuanya ada 8 koleksi ini, ada lagi 4 buku yang aku takde... tunggu gaji kot

32 comments:

  1. Dah lama kakcik tak beli novel dan dah lama juga tak baca novel...

    dah tua agaknya (memang dah tua pun)...hahaha

    ReplyDelete
  2. saya pun dah lama tak membaca novel . Tapi novel kalau saya baca mestilah novel cinta . Novel seram-seram nie saya susah nak feel , lebih suka tengok movie . Hehe

    ReplyDelete
  3. Bagusnyaa suka membaca.Kalau kak wawa memang tk suka baca buku seram, penakut..hehe

    ReplyDelete
  4. Mrs. A dah lama hilang minat membaca hahaha ntah bila nak timbul balik pun tak tahu. RAM pun penulis kegemaran Mrs. A jugakkkk paling suka kisah Bagaikan Puteri #trilogy

    ReplyDelete
  5. kakcik Seroja- menulis blog dan membaca blog kawan-kawan pun di kira membaca jugak kakcik

    Suhana- hehehe dulu muda-muda minat la novel cinta dah tua ni tak berapa minat sangat yg cinta cintun

    kak Wawa- saya pun penakut juga, tapi kalau baca ok lagi janji jangan ada gambar nya hhehehhe

    Mrs. A- hehehe kadang tengah takde mood dana pun tk rasa nk membaca tapi bila dah tengah ada mood, rasa nk baca lagi n lagi... RAM novel dia semua mmg best, fiksyen nya menarik di baaca

    ReplyDelete
  6. sy pon suke membaca,,
    pantang nmpk buku nak beli.. haha
    kalo novel lg la.. mmg sllu beli..

    skrg dh xde ms sgt nk bc novel..
    tgu ank besar skit bru sambung blk hobi yg tergendala ni.. hihi

    ReplyDelete
  7. Lama akak tak layan novel...kali terakhir beli novrl FOBIA...tp sibongsu tu bwk pergi ke asramanya...dh jadi arwah le..

    ReplyDelete
  8. thanks kak dana...nak bagi hadiah giveaway kan nanti tu? tak pun top commentator kat blog ni? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  9. Saya beli buku ebook je skang... malas nak simpan buku banyak2 kat rumah.

    ReplyDelete
  10. Ezy- kadang kita ada kekangan masa nak membaca, akak pun sejak2 dah tak menjahit boleh la membaca novel

    Ray- geng membaca

    k Kamsiah- hehehe kadang bosan kat opis nih, dana jenis malas nk keluar itu membaca tuh

    Sunah- hahahha... tidak2 salah itu Sunah

    k Aida- hehehe jangan kagum, bila dah malas... tak boleh buat apa, rajinnya ikut mood

    AzianKhalil- dana ni jenis oldfashion, jenis suka baca yang boleh dipegang, kih3

    ReplyDelete
  11. sy minat membaca juga.. tp dah kurg baca novel..
    sy lebih prefer bacaan yg berbentuk ilmiah..

    ReplyDelete
  12. Waa...byk beli buku! Akak paling suka baca novel, tapi mostly e-book. Skrg jarang ada masa baca novel, cuma blh baca sikit2 waktu mlm, time nak tidur. Siang pula penat baca buku2 berkaitan dgn kerja.

    ReplyDelete
  13. memang bagus minat membaca menambah ilmu tanpa sedar.

    ReplyDelete
  14. tetiba ternamapk buku seram tu haa..sisyat mampu tgk tajuk je laa..bacanya idok laa ye..hehe

    ReplyDelete
  15. Nurulatika- oklah tu

    k Zurainny- akak tu lain, kerja nya pun dah memang banyak menulis dan membaca

    k Paridah- betul tu kak, cuma dana ni kadang suka baca suka-suka, saja memenuhi masa lapang

    ReplyDelete
  16. Minat membaca akak ni turun naik Dana. Mmg dulu2 suka membaca. Sebab kan membaca buku pasal kashmir masa umur 12 thn lah maka cinta pd kashmir kekal sampai sekarang.

    ReplyDelete

  17. dahlama tak beli dan baca novel.

    ReplyDelete
  18. woahh banyak betul shopping buku!!

    ReplyDelete
  19. Bagus kak minat membaca sampai sekarang. tapi novel seram tu macam tak berani je nak membacanya. takut terfeeling lak sampai mimpi naya je

    ReplyDelete
  20. buku RAM tu mcm aku dah pinjam dr library tapi baca stgh jalan je pastu terpaksa antar sebab dah due date. selalu karya dia tak pernah mengecewakan. aku lebih suka cerita penyiasatan, mysteri, dari cinta cintan

    ReplyDelete
  21. sy pun lama dah tak baca novel RAM. bila la nak start lagi ni. macam bnyk je yg tertinggal siri laksamana sunan tu.

    ReplyDelete
  22. k AzianElias- dana pun sama je kak, kadang rajin membaca kadang ke laut

    Ibu Lala- blogwalking blog kawan-kawan pun kira membaca tu kak

    Littlexme- sesekali layan hobi sendiri

    Azhafizah- membaca ni boleh buat kita rasa tenang dan happy, akak novel seram janji tak nampak gambar ok lagi

    ShirVen- hehehe lambat bebeno ko ngabiskan, tapi cerita tu memang agak serius sikit tebal pun iya buku nya

    Lady Shana- laksamana sunan punya siri ada banyak kn, rasanya akak ada semua siri laksamana sunan tu

    ReplyDelete
  23. Alamak.. Dana mention nama kitalah.. Malu kita.. Hehehe (sorok muka balik tangan..)..

    Cantik betul bila dia buat berwarna cover buku tu.. Ada juga ternampak, cuma hold dulu.. Sebab dah pernah baca yang versi Inggeris masa sekolah dulu.. Nanti dah habis list To Be Read, baru kita usha balik cerita penyiasatan ini..

    ReplyDelete
  24. xberani baca citer hantu, memng penakut heheheh

    ReplyDelete
  25. k Sha- heheheh yelah mention nama dia yang sangat rajin membaca segala jenis buku, tak tercapai dana nak ikut... sebab baca buku sherlock masa sekolah dulu-dlu itu yang minat siri buku atau movie nya

    JepunMari- akak pun penakut, tapi as long takde gambar seram kulit buku tak seram sangat akak ok lg

    ReplyDelete
  26. Akak terbalik dengan Dana...hahhaha...Mmg tak kuasa nak membaca,apatah lagi beli buku. Baca entri blog bolehlah hihi....

    ReplyDelete
  27. suka novel2 mistaeri, thiller ye..

    ReplyDelete
  28. Membaca memang hobi akak jugak..dulu kini dan selamanya....nak beli la novel2 Ramlee awang Mursyid tu...tapi akak ni penakut..hahaha

    ReplyDelete
  29. bestnya dana banayk beli buku tu, akak pun suka baca buku. macam best je buku sherlock holmes tu

    ReplyDelete
  30. Saya suka beli novel genre seram. Yg buku prima ada banyak dah. Same goes dengan Ramlee Awang Mursyid.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...