Assalamualaikum semua,
Sulur keladi, ada yang kenal ke tak? Mungkin ada yang tak pernah jumpa sayur ini, biasanya sulur keladi warna merah gelap, tapi yang ini sulur keladi dari Bangladesh saiz besar dan warna hijau. Harga sekilo pun dalam RM14 kalau tak silap tapi sebab sedap dan susah nak jumpa kalau di Kuala Lumpur ni jadi wajib beli bila balik kampung. Kami suka mak masak tumis pedas macamni, kadang tak buat makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedap. Rasanya lembut gitu sedap lagi dari batang keladi lah. Ini resepinya ya.
Bahan-bahan:
1 ikat sulur keladi, siang kulitnya dan potong saiz kecil
10-15 biji cili api, tumbuk
3-4 ulas bawang putih, tumbuk
1 biji bawang merah besar, tumbuk
Sejemput bilis, tumbuk
1 sudu kecil asam jawa adabi
gula dan garam
air secukupnya
Cara masak:
- Tumiskan dengan minyak semua bumbu yang kita tumbuk tu. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sulur keladi yang kita telah basuh bersih, gaulkan sulur dengan semua bumbu hingga rata dan tutupkan kuali dengan penutup. Biar hingga sulur keladi lembut.
- Bila nampak sulur keladi dah lembut masukkan asam jawa, gula dan garam. Tambahkan air dan tutupkan lagi dengan penutup sekejap. Bila semua dah lembut dan masak jangan lupa cuba rasa dia. Kena ada rasa pedas masin masam manis sikit, pedas tu lebih la baru sedap.
ini rupa sulut keladi Bangladesh tu |
siang kulit luar nya tu, bahagian bawah buang sebab keras |
Mak beli 2 ikat, nak habiskan 1 ikat pun bukan main lama |
sulur keladi hijau ni dia besar, tak gatal pun iya tak perlu rebus dulu |
Tumis semua bahan-bahan |
Kuah selalu tak banyak sikit je |
siap sudah |
tengok gambar ni teru terliur |
ratah je pun sedap wei, kadang siap masak je ratah dulu baru buat makan dengan nasi |
mak ada masak kari ikan tapi aku gu kan dengan telur goreng, petai timun dan sambal totok |
Kenal sulur keladi macam Dana cakap susah jumpa.
ReplyDeleteSedap masak tumis air.
itulah kak payah nak jumpa, tapi nasib dekat kampung ada orang jual dekat pasar pagi.
Deletemakanan org2 tua je ni sbb golongan muda x berapa suka sayur tradisional camni. mcm abe kie pun x berapa gemar sayur keladi. cuma makan ubi keladi panas2 pd musim banjir tu suka la. hehehe
ReplyDeletetak la cikgu, saya dan adik-adik suka makan sayur sulur keladi ni. Keladi goreng pun suka... kami memang orang kampung kan
Deletenampak rumit nak menyiangnya tu ye Dana...di Kuantan mcm belum pernah jumpa mungkin ada belah2 pasar tani kwsn kampung
ReplyDeletesenang je kak, dia bila kita patahkan tu nanti kulit luarnya tarik je mcm siang batang bayam. Ye kalau tempat orang jarang masak memang payah jumpa kak walaupun dekat pasar kampung
DeleteTerima kasih berkongsi resepi
ReplyDeletesama-sama selamat mencuba tau
DeleteMacam penah dengar tp x tengok rupa.. Family Aini x pernah beli ni..
ReplyDeleteSelepas disiang namapk mcm rupa asparagus pun ada..
heheheh asparagus kampung pun iya juga
DeleteTak pernah nampak lagi sulur keladi ni kak. Kalau family jawa macam kita² ni masak tumis memang camtu kan kak. Sayur kangkung, petola pun kadang tumis camtu. Pedas, sedapppp ooo
ReplyDeletebetul tu dik, masak tumis pedas gini aduhla sedap betul...
DeleteBelum jumpa lagi sulur keladi begini. Tapi memang nampak sedaplah bila dah jadi lauk.
ReplyDeletekalau balik johor nanti kak jalan-jalan ke pasar pagi kot jumpa boleh cuba kak
DeleteSukanya...
ReplyDeleteKat kampung saya hanya kenal batang dan ubi keladi.Kat KL ni baru kena sulur keladi dimasak lauk.Pernah 2x cuba tapi mungkin saya tak pandai nak proses..gatalll..
Teringin sangat nak makan tapi masih fobia nak masak
Ye memang ada yang gatal tapi yang hijau ni memang tak gatal kak, ada orang tua kata jangan rendam dengan air basuh pastu toskan. Takpe kak nanti boleh cuba lagi kalau jumpa sulur ni
DeleteUishhhhhhhh sedap sedap
ReplyDeletekalau biasa makan mesti tau kesedapannya kan kak
Deletenak menyiangnya leceh tapi makannya sekejap je.
ReplyDeleteitulah tapi yg ini besar sulurnya, cepat sikit siangnya
Deletesedap.. fav akak ni tapi kalau masak ni kat rumah akak sorang aje la yg makan
ReplyDeleteSulur keladi biasanya akak buat masak asam rebus...
ReplyDeleteWah.. sedapnya.. Sha pernah makan.. Memang menyelerakan tapi bukan masak camnie lah..
ReplyDelete