Friday, November 11, 2022

RESEPI STEW AYAM

 Assalamualaikum semua,

Resepi ini aku dah buat 2 minggu lepas kalau tak silap. Dah lama aku nak cuba masak resepi ini tapi asyikla bahan tak cukup. Bila nak buat memang cukupkan bahan baru buat, kalau tengok resepi ada pelbagai jenis gaya jadi ini cara aku. Memang sedap lagi lah bila makan cicah dengan roti, hirup gitu je pun sedap sebab kuah pekat. Jom kita tengok resepinya ya.

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam, potong ikut suka (sepatutnya potong dadu dada ayam tapi mana-mana pun boleh)

2 biji kentang, potong dadu besar

2 batang salery, potong sedang

1 batang lobak merah, potong dadu besar

3 biji tomato, potong sederhana

4 ulas bawang putih, hiris nipis

1 biji bawang holland, potong dadu

1/2 biji bawang merah besar, potong dadu

2 keping daun bay kering

1 keping kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

1 sudu besar serbuk lada hitam

2 sudu tepung gandum

1 kiub ayam

Air secukupnya

1 sudu besar sos tiram

sedikit kicap

garam

daun sup dan daun bawang

Cara masak:

- Panaskan minyak, masukkan daun bay, bunga lawang dan kulit kayu tumiskan hingga naik bau. Masukkan bawang-bawang, tumis hingga bawang layu dan warna kekuningan.

- Perlahankan api, masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan air gaul kan tepung tu biar dia masak lepas tu masukkan 1 cawan air, kacau jangan sampai tepung bergumpal biar sebati semua. 

- Boleh masukkan ayam, tomato, lobak, kentang , lada hitam dan kiub ayam. Gaulkan semua tambahkan air lagi , lepas tu tutup kejap kuali biarkan ayam dan semua sayuran tu masak.

- Tambahkan air, masukkan 1 sudu sos tiram dan kicap sikit untuk warna. Tambahkan air lagi 2 cawan biarkan semua masak, masukkan batang salery. Masukkan garam kalau dah ok perasanya boleh matikan api. Masukkan daun sup dan daun bawang akhir sekali

* Stew ini memang agak pekat kuahnya sebab kita ada masukkan tepung gandum. Itu aku kata ikut nak pekat atau nak cair kuah bergantung pada air yang kita masukkan. Selamat mencuba

bahan-bahannya



masa ni je api kecil nak tepung tu masak, lepas dah ok tambah air boleh besarkan api semula







nampak menggoda tak?


esoknya aku bawak bekal ke pejabat dengan roti gardenia wholemeal

24 comments:

  1. ini ratah macam tu saja pun dah sedap boleh kenyang..

    ReplyDelete
  2. Huishhhhhh sedap sedap...
    Terliur dibuatnya..

    ReplyDelete
  3. sedapnya stew ayam tu dana, cicah roti aduyaii

    ReplyDelete
  4. Sedapnya makan roti cicah stu musim hujan ni.Sejuk-swjuk boleh feeling musim salji..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh betul tu kak, buat cicah roti memang sesuai sangat

      Delete
  5. sedapnya stew mmg tergoda selera

    ReplyDelete
  6. fuhhhhhh hujan-hujan cicah roti sedap ni!

    ReplyDelete
  7. Dapnye... teringin pulak mkn stew panas²

    ReplyDelete
  8. Harum aroma stew ayam kan Dana.
    Sedap tu cecah roti.

    ReplyDelete
  9. emm...dapnye.. makan panas2 ngan roti..dappp

    ReplyDelete
  10. sedapnya...dah elok batuk nanti nak buat la...

    ReplyDelete
  11. Roti cicah stew ayam memang sedap kak dana :)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. sodap!
    aida jarang buat stew tau.
    tak terfikir! ha ha ha ha...
    asyik la menyambal aida ni, Dana :)

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...