Assalamualaikum semua,
Nasi tumpang @nasi tupe adalah makanan tradisional Negeri Kelantan. Ia makanan ruji pengembara atau petani untuk dibawa ke ladang. Ia sejenis nasi bungkus yang lembut dibungkus dengan daun pisang berbentuk kon, dicampur dengan lauk terdiri dari telur dadar, serunding, kari ayam @ikan serta sambal.
Jumaat pagi, sampai pejabat ada dapat roti dan nasi tumpang |
rupa nasi tumpang |
nasi tumpang dan nasi impit dengan sambal kelapa |
rupa nasi tumpang |
yang ini ada sambal udang, serunding daging, telur dadar |
Nasik ni yg x pernah rasa lg
ReplyDeletekene cuba ni kak, wajib
DeleteSambalnya manis ke? ada rasa mcm pulut sambal x?
Deletesambal nya pds manis kak... tak kak macam nasi impit yang di makan dengan sambal, lauk-lauk gitu
DeleteOh... mmg nasiklah ye dimampatkan dlm kon daun pisang tu... ingatkan pulut
Deletepernah makan sekali...sedap juga
ReplyDeletebergantung pada lauknya juga ni
DeleteSenang bungkus dalam satu daun pisang. Unik sebab rupa kon memanjang.
ReplyDeletebetul tu kak, biasa la kan orang dulu-dulu nak mudah jadi bekal ke kebun.
Deletenampak texture nasi tu macam nasi impit
ReplyDeleteya betul tu kak, nasi yang lembut macam nasi impit
DeletePestaim wak dgr nasi tupe nih..
ReplyDeleteNanti kalau wak dah habis kerja dekat Indonesia, pi melancong ke Kelantan tau cari
Deletesedapnya alahai.. akak pun baru2 ni aje kenal
ReplyDeleteSeronoknya jadi rakyat Malaysia. Negara berbilang kaum dan bangsa, pelbagai budaya. Semua dapat dikongsi bersama. Tak ketinggalan makanannya yang macam-macam ada.
ReplyDeleteini sgt benar.
Deletebest kan.
aida kalau berjalan ke negeri mana pun, confirm cari makanan negeri tu.
wajib cuba, kan :)
Akak pernah cuba...sedap sangat
ReplyDeleteaida x pernah jumpa nasi tumpang ni.
ReplyDeleteke kelantan, tak pernah ingat nak carik.
dok la carik makanan lain :) hi hi...
Pernah makan masa pergi Terengganu rasanya.. Ke dekat Kelantan.. tak ingat tapi memang sedaplah..
ReplyDelete