Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi kegemaran aku, dan sekarang jadi kegemaran Edy. Kalau dia beli bawal memang tahu la dia akan suruh masak ini. Selain bawal ikan lain boleh buat masak ini, aku dengan ayam pun biasa buat. Lagi pekat pedas lagi sedap.
Kisahnya dia beli ikan bawal, aku tanya nak masak apa? Katanya kencur, ada beli biji kencur tak? Takde katanya. Mujurla tepi rumah memang ada tanam pokok kencur, korek ambil isinya nasibla ada isi juga.
Bahan-bahan:
3 ekor ikan bawal, potong 3 dan goreng dengan kunyit bawang putih
7-9 biji cili bangla ( 20 -30 biji cili api biasa) tumbuk
3 ulas bawang merah kecil, tumbuk
3 ulas bawang putih, tumbuk
5-6 biji kencur, tumbuk (lagi banyak lagi sedap)
2 kotak kecil santan
Air secukupnya
Asam keping 2
Daun kencur hiris
sedikit gula garam
Cara masak:
- Rebuskan semua bahan tumbuk dengan 2 cawan air untuk 10 minit, atau hingga masak mendidih.
- Masukkan santan dan asam keping. Masukkan gula sikit kacau kuah gunakan api kecil bila dah mendidih bahan tu. Masukkan garam dan ikan goreng. Masukkan juga hirisan daun kencur.
- Biarkan semua kuah dan ikan sebati, rasa bila dah cukup masin manis sikit masam pedas matikan api.
- Aku suka kuah yang pekat.
Korek sikit tengok isinya |
Boleh la ni, kira ada jugakla |
Bahan-bahan utama |
Rebuskan |
Pekat likat baru sedap. |
lama tk mkn ikan bawal...tk pernh lg mkn masakan cekur ni..sedap nmpknya tu
ReplyDeleteYe sedap kak kalau tgh diet pun boleh lupa
Deletex pernah makan ikan bawal masak macam ni...boleh cuba ni...nampak sedap...
ReplyDeleteCuba kak, akak kan suka masak ikan keli, dengan keli goreng lg sdp
DeleteTeringin hendak cuba macam mana rasa kencur.
ReplyDeleteCuba kak, dana suka sebab bau kencur tu
DeleteOh ikan bawal dan ayam pun boleh buat masak lemak kencur…tau keli salai je. Itu pun tau makan, tak penah masak. Hehe
ReplyDeleteBoleh kak isi bawal kan tebal sedap sesuai buat masak ni
DeleteMenarik masakan kencur cekur kak Dana. Rasanya saya belum pernah cuba lagi masakan kencur. Bolehlah cuba kalau ada bahan bahannya. kencur macam payah nak cari.
ReplyDeleteDekat pasar tani atau yg ada jual sayur kampung ada rasanya biji kencur ni
Deletebaru pertama kali tengok resepi ini. Nampak mcm sedap n unik. Perlu dicuba nanti.
ReplyDeleteIni menu orang jawa johor
Deletekalau saya suka yang panggang sahaja...lebih sihat
ReplyDeleteBoleh je nak guna ikan bawal panggang atau salai pun
DeleteAduhhh..sedapnye. dah lama tak makan masak kencur. Kalau mak saya biasa buat guna ikan keli panggang. Ayam panggang kadang². Ikan lain tak pernah lagi.
ReplyDeletebetul ikan keli memang sesuai sangat, isi dia tu kan lembut memang masyuk kalau masak kencur ni
DeleteYushhhhhh!
ReplyDeleteSedap! Sedap!
betul tu hehehhe
Deleteuish menarik! ada ikan bawal kat rumah ni, esok boleh lah try
ReplyDeletecuba jangan tak cuba dik
Deleteunik resepinya mmg sedap rasa kencur n baunya
ReplyDeleteiya kak, bau kencur tu yang harum memikat
Deletekencur terkecur wak tgk cikkak dana masak sedapp ikan bawal tuu., huhuhu
ReplyDeletewong jowo mesti suka kencur kan wak
Deletekencur tu apa ye dana? resepi baru ni bg kakmim... hehehehe
ReplyDeletekencur tu bahasa melayu nya cekur.
Deletejawa dan cekur berpisah tiada
ReplyDeletehahahah betul tu ammi oi
DeleteOoo... inikah pokok kencur @ cekur? Akak ada la dulu... tapi dah mati dah kot.
ReplyDeleteLaaa.. boleh makan rupanya dia punya ubi kecik dalam tu.
Hahaha... dah tua baru tahu.... adoi... :D
boleh kak, masuk dalam kuah pecal pun iya jugak, kalau kami suka buat kerabu pakai cekur jugak
Deleteaida x prnah buat menu ni, Dana.
ReplyDeletetapi mcm biasa makan.