Assalamualaikum semua,
Bertemu lagi kita di pagi jumaat yang indah. Hari ini masuk pejabat tapi aku tengok geng lelaki je ini. Dahla kedatangan cuma 30%, risau lak nanti waktu rehat tinggal aku je seorang dalam pejabat ni 😳😳.
Hari ini aku nak kongsi dengan kawan-kawan semua menu kegemaran 2 beranak kat rumah ini. Tumis telur hancur, ini kadang seminggu sekali kadang 2 kali seminggu dia minta masak ini. Kadang sampai aku yang masak ni pulak dah jemu. Tapi memang Edy dengan Aiyan kalau menu ini berselera betul. Menu ini mudah je, kira resepi dari emak aku, yang jadi kegemaran kami adik beradik.
Bahan-bahan:
5-6 biji telur
4-5 biji cili api , tumbuk
2 ulas bawang putih, tumbuk
3 biji bawang merah kecil, tumbuk
sedikit garam, tumbuk
sedikit kiub ayam
air 2 cawan
minyak
Cara masak:
- Tumiskan bahan-bahan yang kita tumbuk dengan api sedang, masukkan kiub ayam
- Pecahkan telur dalam mangkuk dan masukkan dalam kuali dan kacaukan rata dengan bumbu, biarkan sebentar hingga telur masak
- Masukkan air 2 cawan kacau telur dan biarkan sebentar, bila dah mendidih dan boleh matikan api. Siap
Tumiskan hingga kering, aku tumbuk kasar je |
masukkan telur |
dan kacau kan rata dengan bumbu itu supaya sebati rasa |
bila dah rata macam ini, biarkan kejap hingga telur masak |
baru masukkan air, jangan lupa kacau lagi tau lepas tu baru biarkan |
bolehla rasa sikit garam dia cukup ke tidak... dah mendidih boleh matikan |
sedia untuk di angkat |
menu ini mungkin agak berbau kot la ada yang tak suka bau telur, boleh je tambahkan dengan daun bawang ke daun sup |
ini kadang untuk 2 beranak tu je, memang berselera mereka makan |
baru nak tanya takde bau hanyir ke? dana dah boleh baca hati pembaca dana..
ReplyDeleteammi buat tumis gitu masuk telur tapi tak letak air. nanti ammi cuba sekali
sebab tu kene tumis kering tu dulu ammi, jadi kurang bau nya... mungkin jugak dah biasa jadi bau tu ok je bagi kami, kadang dana tumis sekali dengan daun bawang bagi bau sedap
DeleteAkak selalu tumis gitu jer Dana and letak cili kering. KAlau nak buat sup, akak buat sup telur..hehehe...
ReplyDeleteitu dulu arwah nenek selalu buat boh cili kering tapi tak pernah lg buat kat rumah ni... diaorang kat rumah suka yang ada kuah-kuah gini kak... kalau sup telur tak berapa jalan
DeleteSedapnya kak Dana. kita selalu buat tapi buat yang tumis dengan sambal tu. hehe
ReplyDeletekalau tumis dengan sambal tu takde lak kuah yang boleh dihirup heheheh.. itu pun sedap gak
Deletebaru tahu ade resipi ni..nice sharing..kalau famili ada anak kecil sgt bgs ikot resipi ni sebab tumisan xpedas...
ReplyDeleteada kak, cuma mungkin belum jumpa lagi hehehhe
DeleteSemalam selongkar jumpa kiub ayam lama beli tak pakai. Thanks Dana bagi idea.
ReplyDeletecuba jangan tak cuba kak
Deleteyg abe kie biasa makan yg tiada air tu... yg berair ni belum pernah cuba.
ReplyDeleteini cara mak selalu masak, sebab abah suka makan yang berkuah... sekarang jadi kesukaan Edy dan Aiyan pulak
Deletesalam jumaat dana sedapnya telur hancur berkuah
ReplyDeleteye kak, sedap berkuah laju je makan nya
DeleteMacam saya masak, cuma saya tak letak air dan kiub ayam. Saya letak kicap manis. :D
ReplyDeleteye memang ada macam-macam versi telur hancur ni
DeleteIngat tumis tiada kuah. Ok juga buat berkuah.
ReplyDeletebiasa memang masak macamni, orang di rumah suka berkuah
DeletePadu menu ni kan kak dana 😘
ReplyDeleteheheheh padu jugak sampai kadang tukang masak jemu masak tapi tukang makan dok mintak je
Deletetak pernah lagi masak macam ni. kalau telur hancur, selalu tumis sambal jer. memang laju makan. bolehlah cuba versi kak Dana pula...
ReplyDeletecuba buat sikit dulu dik, mana tahu rasa ok hehehhe
DeleteSedap tu Dana walaupun ringkas tapi akak pun tak pernah buat berkuah ..boleh try ni.
ReplyDeletewahh inilah menu feveret aiyan ye, boleh lah cuba nanti Dana :)
ReplyDeleteSedapnya makan dengan nasi panas! Cukup rasa ni sebab ada cili padi dan bawang!
ReplyDeletewah. telur berkuah :)
ReplyDeletenice recipe. telur ni byk resipi kita boleh bagaikan dia, kan.
couple dgn nasi panas. kicap ke, sos ke.
ringkas tapi sedap sgt gini, dana :)
kalo telur hancur yg masak ngan sayur kacang buncis..kalo berkuah camni tk pernah lg
ReplyDeletePernah juga buat telur hancur ni. tapi tak letak air lah. Sedap dia ada hangus hangus telur sikit. Lauk simple macam ni memang orang suka kak. Kita ni memang jemu nak masak kalau lauk yang sama di request. Layanka je janji selera dan habis makan :)
ReplyDeleteWaah sedaaaapppp, enak lagi kalo di tambahkan dengan berbagai campuran seperti jagung dan labu ya mbak. Salam kenal mbak, semoga bisa saling berbagi hal yang bermanfaat.
ReplyDeletesedapnyaaaa..biasanya AD pecahkan tapi tak agul telur tu..letak daun sup, daun celery,
ReplyDeleteAkk tak pernah cuba lagi masak mcm ni, memang simple je kan tapi bila jadi kesukaan anak2 dan suami tentu tak jadi keberatan utk memasaknya, mcm akk..tak makan ikan keli, tapi bila suami beli akk masakkan jelah.
ReplyDeletesimple2 macam ni pun kalau mkn di waktu panas tghari. mau tambah nasi ni. nanti blh try la. sesekali ubah selera.
ReplyDeleteSimple. Mudah nak buat. Nampak macam sedap bila makan dengan nasi panas2. Boleh cuba nanti ni!!
ReplyDeleteAkak suka letak kunyit hidup kalau masak telur mcm ni
ReplyDeletePernah cuba masak macam ni..tapi x letak air...
ReplyDeleteWah boleh buat lunch CH esok ni..
ReplyDeleteWahh boleh try resepi nih nanti nih, semua geng makan masakan telur juga sini
ReplyDeletewahh lain dari yang lain ni...
ReplyDeleteMenarik nie..
ReplyDeleteIdea yang lain dari selalu..
menarik cara masak tu..boleh cuba :)
ReplyDelete